Nieuws
'Bedrijven verspillen energie in het magazijn'
6 april 2017 - Veel bedrijven verspillen energie in het magazijn. Dat is zonde, want met wat simpele (technische) aanpassingen kunnen ze besparen op de energiekosten. Dat stelt Laurens Arends van EnergieAanbieding.nl.
Energie besparen binnen een bedrijf werkt op dezelfde manier als energie besparen in een woning. Het begint bij bewustwording, legt Arends uit: "Een goede eerste stap is om in kaart te brengen welke elementen in het bedrijf de meeste energie verbruiken. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die een zogeheten energiescan kunnen doen. Daarmee wordt de ondernemer bewuster van de energieverbruikende processen in het bedrijf."Ondernemers zouden volgens Arends er goed aan doen een rondje door het gebouw te maken: "Kijk eens goed rond wat voor machines er aan staan. Kijk naar verlichting, koeling en naar de organisatie in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan intern transport. Zeker als een bedrijf meerdere magazijnen heeft en er pakketten van locatie A naar locatie B moeten worden vervoerd, kan men daar winst behalen."
Verlichting aanpassen
In veel bedrijven brandt de verlichting altijd, zelfs in het magazijn: "Jammer, want dat is echt verspilling," gt Arends. Hij maakt weer de vergelijking met woningen: "Thuis hebben consumenten schakelaars en sommigen zelfs intelligente lampen. Voor in een magazijn is een sensorsysteem genoeg. Als er een tijd geen beweging is geweest, gaan de lampen automatisch uit."
Arends geeft ook een meer natuurlijke oplossing als tip: "Als het kan, laat dan licht door in het dak en in de wanden. Er hoeft dan minder, of zelfs helemaal geen verlichting te branden. We zien dat dit echt een trend
is. Het wordt in steeds meer duurzame magazijnen toegepast," zegt Arends.
Koeling en verwarming
In het magazijn is koeling en verwarming cruciaal. Laurens Arends denkt dat op dat vlak wel een besparing van 30 procent valt te behalen: "Managers zouden meer moeten nadenken over de luchtstromen in het magazijn. Denk aan het plaatsen van grondwarmtewisselaars, betere isolatiematerialen in het dak en nachtventilatie."
Gemechaniseerde magazijnen kunnen zelfs nog meer energie besparen. Daar hoeven alleen werkruimten waar medewerkers komen geconditioneerd te worden: "Mechaniseren kost natuurlijk ook energie, maar het kan ook een besparing opleveren. Veel machines werken prima zonder licht of verwarming."
Slimme besturingssoftware
Slimme besturingssoftware in een geautomatiseerd magazijn kan een besparing van 25 procent opleveren. Die besparing kan geleverd worden doordat systemen alleen hoeven te werken als er iets moet worden opgeslagen, getransporteerd of gesorteerd.
Arends onderstreept dat er efficiënter gewerkt kan worden: "Deel goederen op in zogenaamde ‘transportvelden’ en stuur deze aan op basis van het aanbod van bijvoorbeeld dozen of pakketten. Daarmee valt in de praktijk wel 25 procent energie te besparen. Dit soort aanpassingen zijn niet ingewikkeld en zorgen voor een hogere efficiëntie."
Energie aanbiedingen vergelijken
Tot slot raadt Arends te vergelijken: "Consumenten kunnen energie vergelijken, maar bedrijven kunnen dat ook. Weliswaar kunnen consumenten dit via een vergelijkingstool, bij bedrijven ligt dit iets anders. Daar is het een kwestie van zelf een overzicht maken."
De energie-expert raadt aan om verschillende offertes op te vragen: "Zet alle offertes op een rijtje en ga vooral ook aan de onderhandelingstafel met verschillende energiemaatschappijen. Voor veel bedrijven is de energierekening de grootste kostenpost, dus onderhandelen is zeker niet ongewoon of ongepast. Het is vaak toch een kwestie van ‘wie biedt minder?’"
Doorsturen | 1 reactie | Nieuwsbrief