Nieuws
Zeven tips bij het vinden van alternatieve financieringsbronnen
10 april 2017 - Wat doet een ondernemer die op zoek is naar financiering voor zijn onderneming? Vóór de kredietcrisis was die vraag snel beantwoord: deze ondernemer gaat naar zijn bank, legt zijn financieringsaanvraag voor en ontvangt al dan niet de financiële middelen die hij zocht.
De tijden zijn echter veranderd, en het is geen nieuws meer dat een bancaire lening afsluiten als ondernemer vrijwel onmogelijk is geworden. Zo wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n 25 procent van de financieringsaanvragen vanuit het Nederlandse MKB afgewezen door de bank.Investeren
Voor ondernemers maakt deze omgeving het niet eenvoudiger om te gaan investeren in hun bedrijf. De reactie? Veel ondernemers stelden grote investeringen uit, beperkten hun voorraden en controleerden strikter op betaling van facturen door klanten. Maar gelijktijdig ontwikkelde de kredietverlenersmarkt zich, met als resultaat dat er vandaag de dag veel meer financieringsmogelijkheden bestaan dan de aanvraag via de bank. Deze alternatieve financieringsbronnen kennen ieder hun eigen dynamiek, met daarbij behorende voor- en nadelen. Bernd Vinke, General Manager Finance bij Debiteurenbeurs, bereidt ondernemers graag voor op hun zoektocht naar alternatieve financiering met onderstaande zeven tips.
Tip 1: Plan uw financieringsaanvraag
Vinke: "Tijd speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van alternatieve financiering. Het maken van een planning kan daarom cruciaal zijn. Wacht niet te lang met het organiseren van uw financiering, niet elke vorm van alternatieve financiering is namelijk op korte termijn afgesloten. De complexere vorm van alternatieve financiering (crowdfunding bijvoorbeeld), vergen vaak meer tijd dan een eenvoudige vorm als het verkopen van facturen. Door tijdig te beginnen met het opstellen van een planning en het voorbereiden van uw aanvraag voorkomt u dat u later te maken krijgt met tekorten."
Tip 2: Kies een doel en termijn
Vink: "Het is goed om uzelf van te voren de vraag te stellen waarvoor u financiering zoekt en voor welke termijn. Wilt u investeren in een nieuw pand ter uitbreiding van uw bedrijf, of is een financiering op korte termijn voor het aanstellen van nieuw personeel meer wat u zoekt? Afhankelijk van de financieringstermijn en voor welk type investering deze financiering bestemt is, past de ene alternatieve financieringsmogelijkheid beter dan de andere"
Tip 3: Durf risico’s te benoemen
Vinke: "Hoewel er niets mis is met een ondernemer die lyrisch enthousiast is over zijn eigen idee of bedrijf, schuilt hier ook een gevaar in bij het aanvragen van financiering. Hier is het namelijk de kunst om niet alleen opgewekt maar ook realistisch over te komen. Verplaats u daarom eens in de investeerder en durf kritisch te kijken naar uw onderneming. Waar schuilen mogelijke gevaren, bestaan er risico’s? Zo ziet een potentiële financier dat u niet alleen ambitieus bent, maar ook over een gezonde risicohouding beschikt."
Tip 4: Laat een deskundige meekijken
Vinke: "Het aanvragen en ontvangen van alternatieve financiering is geen alledaagse bezigheid van een ondernemer. Het belang ervan is echter groot. Vandaar dat het geen kwaad kan om hulp in te schakelen bij het opzetten van uw financieringsaanvraag. Vraag een zakenrelatie of uw accountant om eens samen met u naar de risico’s en mogelijkheden van de verschillende alternatieve financieringsbronnen te kijken. Ook kunt u hen uw financieringsaanvraag voorleggen, om deze eventueel later aan te scherpen op basis van hun feedback. Zo gaat u geïnformeerd op zoek, met het advies van derden in uw achterhoofd."
Tip 5: Betrouwbaarheid en zekerheden
Vinke: "Deze tip zou eigenlijk overbodig moeten zijn, maar toch gaat het nog vaak mis. Voorkom dat u achteraf voor ongewenste verrassingen komt te staan door de betrouwbaarheid van de financier van tevoren onder de loep te nemen. Wordt deze vorm van financieren vaker toegepast binnen uw sector, wat zijn de ervaringen? Let ook op de zekerheden die worden gevraagd. Mogelijk biedt uw onderneming zelf niet voldoende onderpand en vraagt een financier om een onderpand uit uw privésfeer, een borgsom bijvoorbeeld. Een dergelijke vraag is iets wat u liever vermijdt, om privé en werk ook op dit gebied gescheiden te houden."
Tip 6: Welke spelers zijn er?
Vinke: "Zoals eerder aangegeven bestaan er inmiddels tal van alternatieve financieringsmogelijkheden. Van crowdfunding zult u vast eerder gehoord hebben, maar wist u ook van het bestaan van crowdfactoring, business angels en supply chain finance? Terwijl het ruime aanbod uw keuzemogelijkheden groter maakt, wordt het maken van een doordachte keuze lastiger. Vandaar dat het raadzaam is om voor uzelf in kaart te brengen welke vormen er zoal bestaan en de verschillende plussen en minnen bij deze uiteenlopende financieringsbronnen te noteren. De Kamer van Koophandel helpt u graag en beschikt over een informatie pagina, waarop de verschillende financieringsopties en hun eigenschappen op een rijtje worden gezet."
Tip 7: Één financier of stapelen?
Vinke: "De term ‘stapelfinanciering’ is hip, maar in principe is het concept van stapelen niet nieuw; het combineren van verschillende financieringsvormen. Vroeger ging een ondernemer namelijk ook voor verschillende financieringen naar de bank, denk hierbij aan de combinatie van lening, lease of een debiteurenfinanciering. Wel nieuw is dat het met de verschillende alternatieve financieringsmogelijkheden mogelijk is om te stapelen met financieringen van meerdere partijen. Het grote voordeel hiervan is dat u op deze manier een beter passende financiering kunt krijgen voor de verschillende financieringsbehoeften. Het nadeel zit hem echter in de voorwaarden, iedere financier heeft namelijk zijn eigen belang en deze zult u ook tegemoet moeten komen."
Meer weten over hoe u zich kunt voorbereiden op een alternatieve financieringsaanvraag? Debiteurenbeurs zette onlangs twintig ondernemerstips bij het vinden van alternatieve financiering op een rijtje.
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief