Nieuws
'Zonnepanelen op dak bedrijfspand interessant'
14 april 2017 - Het bedrijfsleven kan aardig geld verdienen en energie besparen met zonnepanelen. Nog nooit eerder was het zo interessant om zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand te leggen. Dat zegt Jos Ruiter van EnergieActie.net.
Het bedrijfsleven kan voor een groot deel zelfvoorzienend zijn in hun eigen energiebehoefte, zegt Ruiter: "Eigenlijk kunnen bedrijven hun eigen energiefabriekjes bouwen. Dat biedt een hele hoop voordelen. Bedrijven zijn met een eigen zonne-installatie bijvoorbeeld minder afhankelijk van de prijsstijgingen en accijnsverhogen die ieder jaar worden doorgevoerd."Fiscale voordelen
Daarnaast zijn er ook veel fiscale voordelen, zegt Ruiter: "Er bestaan drie belastingregelingen en een subsidieregeling die zonnepanelen voor middelgrote en kleine bedrijven interessant maken: De Milieu Investeringsaftrek (MIA), De Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) en de Energie Investeringsaftrek (EIA)."
De fiscale benamingen zijn volgens Ruiter misschien wat onduidelijk: "Ze lijken qua benaming erg op elkaar, maar toch zijn er verschillen. In het kort: met de EIA mag een bedrijf, bovenop de gebruikelijke afschrijving, de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daardoor wordt de te betalen inkomstenbelasting lager."
Ook over de twee andere voordelen geeft hij ook uitleg: "Met de MIA kunnen bedrijven bovenop hun gebruikelijke investeringdaftrek tot 36 procent van de investering aftrekken van hun fiscale winst. Bij de VAMIL is dat 75 procent, op een door de ondernemer gekozen tijdstip. Schrijft u sneller af? Dan vermindert u de fiscale winst en betaalt u daardoor minder belasting."
Besparing op de energierekening
Door zonnepanelen aan te brengen kunnen bedrijven maandelijks aardig besparen op de energierekening, weet Ruiter: "Stel dat we klein beginnen met tien panelen van 2200 kilowattuur. Bij een energieleverancier betaalt men daar 450 euro voor. Die besparing maken bedrijven dus al meteen. Met zonnepanelen hebben bedrijven bovendien geen last van fluctuaties in de prijs. Bedrijven met zonnepanelen op het dak wekken jarenlang stroom op waar zij niets voor hoeven te betalen."
Een goed imago
"De financiële voordelen zijn mooi meegenomen, maar natuurlijk is een goed imago als bedrijf net zo belangrijk. Door milieuverantwoord te werken verbetert het bedrijf zijn imago. Het bedrijf geeft het goede voorbeeld en draagt uit dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus worden genomen", vertelt Ruiter.
Volgens de eigenaar van EnergieActie.net kan Nederland nog een flinke slag maken, als het gaat om zonne-energie: "Andere landen lopen op ons voor. Duitsland, Italië, Tsjechië en Spanje zijn bijvoorbeeld koplopers op dit gebied. Jammer, want zonne-energie biedt echt kansen voor het bedrijfsleven."
Terugverdientijd
Een eigen zonnecentrale is snel terugverdiend: "Dankzij de fiscale voordelen die bedrijven genieten, hebben zij het hele systeem binnen vijf jaar terugverdiend. De komende 25 jaar kunt u daardoor flink besparen op de energierekening."
Hoeveel bedrijven precies kunnen besparen, is afhankelijk van het bedrijf, legt Ruiter uit: "We zien dat veel bedrijven nu kiezen voor groene stroom. Het is echt een trend. Hoeveel een ondernemer bespaart met een eigen zonnecentrale verschilt, maar de accountant zal daar zeker het antwoord op weten."
Energielabel
Ruiter wijst er ook op dat zonnepanelen op het dak zeer positieve gevolgen voor het energielabel heeft: "Stel dat het bedrijf in de toekomst een nieuw onderkomen krijgt. Dan is bij het verhuren of verkopen van het huidige pand het overleggen van een energielabel verplicht. De aanschaf en het gebruik van zonnepanelen zorgt voor een verbetering van het label."
Een beter energielabel zorgt ervoor dat het bedrijfspand interessanter wordt voor verhuur of verkoop, legt Ruiter uit: "Energie is altijd een enorme kostenpost. Zowel voor consumenten als voor bedrijven. Als het energielabel gunstig is, weet de nieuwe huurder of eigenaar meteen dat de energiekosten laag zullen liggen. Dat heeft een grote aantrekkingskracht." Het energielabel wordt door de overheid vastgesteld en wordt door een erkend deskundige gecontroleerd.
Doorsturen | 5 | Nieuwsbrief