Nieuws
Werken of verder studeren?
2 mei 2017 - Moet een studiekiezer juist kiezen voor een opleiding met veel kansen op de arbeidsmarkt of voor een opleiding die een eventuele droom kan verwezenlijken, maar waar weinig werkgelegenheid in is?
Het is een moeilijk te beantwoorden vraag. Huib van Zessen, online uitgever van MBOstart, probeert jongeren hierop een antwoord te geven.Onzekere arbeidsmarkt
"Binnen sommige branches gaat het nog niet zo goed. Kijk bijvoorbeeld naar de detailhandel, waar veel winkels onder druk staan en een faillissement moeten aanvragen. Ook hebben andere branches last van een onzekere markt, waardoor mensen nog altijd hun baan kunnen verliezen. De economie trekt zeker aan en soms worden er zelfs weer overuren gedraaid, maar dat is nog niet overal het geval," vertelt Van Zessen.
Doorleren kan een goede optie zijn
Jongeren die gekozen hebben voor een studierichting in een branche met een onzekere arbeidsmarkt, krijgen het dus niet makkelijk. Voor afstudeerders die geen uitzicht hebben op een baan, kan het volgens Van Zessen verstandig zijn om verder te studeren. "Sectoren als welzijn, sport en de detailhandel hebben het zeker nog zwaar en de vraag is wanneer en of dit gaat veranderen. Voor jongeren die dromen van een baan binnen één van deze richtingen, kan doorleren een goede optie zijn. Na een paar jaar kan het leven er heel anders uit zien. Ook hebben starters meer kans op een baan als ze hoger zijn geschoold."
Bepaalde beroepen zullen verdwijnen
Er zullen volgens Van Zessen in de toekomst ook veel beroepen verdwijnen. Hij legt uit hoe studiekiezers hier rekening mee kunnen houden: "Het is vooral logisch nadenken. Mensen gaan nog meer online shoppen, zelf autorijden is straks verleden tijd en reisbureaus zullen achter de horizon verdwijnen. Jongeren moeten dus alleen kiezen voor detailhandel als hun droom daar echt ligt, en ze ervan overtuigd zijn dat ze het anders kunnen doen. Bus- en taxichauffeurs hebben wij straks niet meer nodig, dus het is niet verstandig om voor deze beroepen te kiezen. En zo zijn er veel beroepen waarbij het nog de vraag is of ze over een aantal jaar nog wel bestaan."
Goed nadenken over studiekeuze
Van Zessen raadt toekomstige studenten aan om goed na te denken over hun studiekeuze: "Studenten die twijfelen over de toekomst van hun beoogde baan doen er goed aan om hierover te praten met vrienden en familie. Ook kan het voor jongeren handig zijn om met een studieloopbaanadviseur te gaan praten over hoe hun eigenschappen en competenties het best ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief