Nieuws
Werkspullen of lading gestolen uit uw bestelauto: verzekerd of niet?
26 mei 2017 - U kunt uw bestelauto verzekeren tegen diefstal, maar hoe zit het als niet de auto wordt gestolen, maar de spullen uit de auto? Waar kunt u de schade claimen? En heeft u recht op een schade-uitkering?
Verzekeringsexpert Linda Groot van Diks Verzekeringen legt het uit: "Bij het verzekeren van een bestelauto kunt u kiezen voor drie verschillende verzekeringsvormen. De meest minimale is de WA bestelautoverzekering. Deze verzekering keert alleen schade van de tegenpartij uit. Het gaat om schade aangericht met de verzekerde bestelauto." Daarnaast hebt u twee uitgebreidere verzekeringsvormen, namelijk de:- WA beperkt casco – Keert ook uit bij schade door bijvoorbeeld brand, ruitbreuk en diefstal van de bestelauto.
- WA casco – Naast de dekking in de WA beperkt casco keert deze verzekering ook uit bij schade aan de eigen bestelauto door bijvoorbeeld vandalisme of een aanrijding.
Wat wordt er uitgekeerd bij diefstal?
Met de juiste dekking keert de verzekeraar de schade uit, maar uitsluitend de schade aan de auto zelf. De uitkering bedraagt maximaal de dagwaarde van de bestelauto. Voor werkspullen of lading in de auto keert de verzekeraar niets uit. Het is immers geen onderdeel van de bestelauto. Indien de auto wordt teruggevonden keert de verzekeraar eventueel aangerichte schade aan de auto uit.
Bij diefstal uit de auto krijgt u de braakschade aan de bestelauto uitgekeerd. Vernielingen aan bezittingen in de bestelauto die geen onderdeel vormen van de bestelauto, worden dus niet vergoed.
Zijn de gestolen spullen uit de bestelauto ergens te claimen?
Bijvoorbeeld uit de bestelauto gestolen gereedschap kunt u onder voorwaarden claimen op de inventaris- en goederenverzekering. Maar vaak zullen verzekeraars de claim afwijzen. In de voorwaarden hebben ze namelijk vaak opgenomen dat de bezittingen niet verzekerd zijn als ze in een auto liggen. Of het is wel verzekerd, maar met een maximum van bijvoorbeeld een paar honderd euro. Gestolen lading kunt u meestal nergens claimen, tenzij u een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Een eigen vervoerverzekering afsluiten
De inhoud van uw bestelauto kunt u verzekeren, namelijk met de eigen vervoerverzekering. Deze verzekering is juist gericht op het verzekeren van spullen in de bestelauto. Het kan gaan om werkspullen, maar ook om goederen die naar klanten gebracht worden. Let wel goed op de voorwaarden die verzekeraars stellen. De auto moet namelijk goed beveiligd worden wanneer hij geparkeerd staat. Benieuwd naar de voorwaarden? Deze kunt u vinden op de website van Diks.
Voor de stalling tijdens de nacht kunnen er nog aanvullende eisen gesteld worden. De spullen uit de bestelauto halen gedurende de nacht is meestal geen oplossing. Met de eigen vervoerverzekering kunt u de geladen bestelauto met een gerust hart achterlaten.
Wat is het verzekerd bedrag van een eigen vervoerverzekering?
Verzekeraars bepalen hierin hun eigen beleid. Samen met de verzekeraar kunt u het verzekerd bedrag bepalen van een nieuw af te sluiten eigen vervoerverzekering . Maar het kan eenvoudiger. U kunt deze verzekering ook als aanvullende verzekering naast de bestelautoverzekering afsluiten. Er geldt dan een maximum verzekerd bedrag van 5.000 euro. Hebt u een hoger verzekerd bedrag nodig? Dan moet u een losse eigen vervoerverzekering afsluiten voor een hoger verzekerd bedrag.
Diefstal van een onderdeel van de auto
Er is een duidelijke scheiding tussen een onderdeel van een auto en spullen die in de auto liggen, maar geen onderdeel vormen van de auto. Een goed voorbeeld om het verschil uit te leggen is het navigatiesysteem. Een ingebouwd navigatiesysteem is een onderdeel van de bestelauto. Een losse navigatie die u bij aankomst uit de auto kunt meenemen is geen onderdeel van de auto. Het ingebouwde systeem moet meeverzekerd worden tijdens het verzekeren van uw bestelauto. Diefstal van de losse navigatie keert de autoverzekeraar dus nooit uit.
Mogelijk bestaat er toch dekking in de inventaris- en goederen verzekering. Dit kunt u nakijken in de polisvoorwaarden.
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief