Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp-inkomen minder vaak meegenomen bij hypotheek

29 augustus 2017 - Een grote meerderheid van de zzp’ers (88 procent) beschikt over een koophuis. Toch heeft slechts 38 procent van de zzp’ers dit huis gekocht terwijl hij of zij al als zelfstandige actief was.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 744 zzp’ers in samenwerking met FinaForte.
62 procent van de zzp’ers die een koophuis hebben, heeft dit huis gekocht terwijl hij nog in loondienst was. Zzp’ers die langer dan vijf jaar actief zijn, waren relatief minder vaak nog in loondienst toen zij hun huis kochten. Ook blijkt dat bij deze groep het zzp-inkomen veel vaker is meegenomen bij de hypotheekaanvraag, dan bij zzp’ers die minder lang actief zijn.

28 procent zzp-inkomens niet meegenomen in hypotheek
Van de zzp’ers die hun huis wel als zelfstandige kochten, geeft 28 procent aan dat zijn of haar zzp-inkomen niet is meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal met maar liefst 40 procent toegenomen. Twe van de vijf zzp’ers geven verder aan dat de hypotheek volledig op basis van hun inkomen als zzp’er tot stand is gekomen. Bij 32 procent is het inkomen deels meegenomen.

Zzp’er sluit hypotheek af bij grote banken
De meeste zzp’ers (negentien procent) hebben hun hypotheek bij de Rabobank afgesloten. Naast de Rabobank hebben ook Florius (veertien procent), ING (twaalf procent), ABN AMRO (negen procent) en Obvion (acht procent) veel zzp’ers van een hypotheek voorzien. De dienstverlening van hun hypotheekverstrekker beoordelen zzp’ers gemiddeld met een 7,0. Van de vijf hypotheekverstrekkers met het grootste marktaandeel scoort voor dienstverlening Obvion het best bij zzp’ers, namelijk een 7,7.

Over het onderzoek
De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 744 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1,1 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KvK, mei 2017).

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.