Nieuws
Ondernemers: tien aanbevelingen voor realisering VN-doelen
27 september 2017 - De overheid als launching customer voor groene innovaties en duurzame inkoop, gerichte informatie voor het midden- en kleinbedrijf, consistent en stimulerend beleid en een investeringsagenda voor Afrika.
Dat zijn enkele van de tien aanbevelingen die VNO-NCW, MKB-Nederland en Global Compact Nederland doen in de publicatie 'Global Challenges, Dutch Solutions: Ondernemers en hun inzet voor de Sustainable Development Goals'. De uitgave verschijnt ter gelegenheid van de SDG Impact Summit die, georganiseerd door een brede coalitie van bedrijfsleven, NGO's, wetenschap en overheid, gistermiddag gehouden in Amsterdam.Sustainable Development Goals
Nederlandse ondernemers omarmen de zeventien Sustainable Development Goals (SDG's) die twee jaar geleden door de Verenigde Naties in New York zijn gelanceerd en die voor 2030 moeten zijn gerealiseerd. Ze zien het als dé wereldagenda voor de komende jaren. Juist het Nederlandse bedrijfsleven kan en wil met al zijn kennis en expertise bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen, vooral ook als het gaat om wereldvraagstukken als voldoende voedsel, gezondheid, toegang tot schoon drinkwater en energie en klimaat. Samenwerking met overheid, NGO's en kennisinstellingen is daarbij het sleutelwoord, aldus de ondernemersorganisaties. Dat past Nederland uitstekend. De SDG's sluiten aan bij het DNA van Nederlandse ondernemers. Niet wachten, maar zoeken naar oplossingen en deze toepassen.
Commitment
Met de publicatie laten VNO-NCW, MKB-Nederland en Global Compact Nederland zien wat bedrijven al doen en nog kúnnen doen als het gaat om de SDG's. De uitgave bevat onder meer interviews met ondernemers en voorbeelden van waar bedrijven en sectoren in dit verband concreet mee bezig zijn. Hieruit spreekt een duidelijk commitment om bij te dragen.
Het bedrijfsleven doet verder tien aanbevelingen om dit verder aan te jagen. Zo is er gerichte informatie over de SDG's nodig voor met name het midden- en kleinbedrijf, dat met zijn vernieuwingskracht juist een rol van betekenis kan spelen. De ondernemersorganisaties pleiten verder onder meer voor investeringen in experimenten en doorbraakprojecten, een integrale (internationale) aanpak van hulp, handel en investeringen, de overheid als launching customer en een investeringsagenda voor Afrika.
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief