Nieuws
Wat komt allemaal er bij kijken om een eigen bedrijf te starten?
2 oktober 2017 - Een webshop, een eigen ontbijtservice, computerhulp geven aan ouderen, een oppascentrale; steeds meer kinderen beginnen een eigen onderneming. Hoe doe je dat eigenlijk, een bedrijf opstarten en runnen?
Hoe kom je bijvoorbeeld op een idee, hoe pitch je je plan, hoe kom je aan geld en hoe maak je er een echt bedrijf van? Dat, en nog veel meer, is vanaf donderdag 5 oktober te zien in de nieuwe 9-delige serie Het Klokhuis Onderneemt.Ondernemingsaspecten
In de serie komen de verschillende aspecten van het ondernemen aan bod. Zo zien we onder andere hoe presentator Pascal Tan ontdekt wat erbij komt kijken als hij zijn business in zelfgemaakte appelmoes wil inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Eva Cleven krijgt meer te weten over productontwikkeling, en Bart Meijer doet mee aan het kampioenschap pitchen. Elke aflevering zit vol tips van ervaren ondernemers, en is er aandacht voor kinderen die een eigen bedrijf begonnen zijn.
Doel van de serie
De serie Het Klokhuis Onderneemt is onderdeel van een crossmediaal project over ondernemen. Doel van het project is kinderen vertrouwd maken met ondernemerschap en ze te inspireren om zelf ondernemende vaardigheden te ontwikkelen.
Crossmediaal project
Naast de negen-delige serie bestaat het project uit het boek Dat is je eigen zaak! met heel veel tips over ondernemen, de landelijke open bedrijvendag Het Klokhuis Onderneemt Backstage op 11 november, waarbij kinderen de kans krijgen om in het echt te zien hoe het er in een bedrijf aan toe gaat, en de website Eigen Baas. Met de Eigen Baas-kit op deze site ontdekken kinderen in vijf levels de kneepjes van het ondernemersvak. Waar wil je geld mee verdienen? Wat is je USP? En hoe bedenk je een goede naam? Ze kunnen de Eigen Baas-naamgenerator gebruiken, hun kennis testen in de quiz en andere ondernemers helpen met hun bazendilemma’s. Van een echte ontwerper kunnen ze leren hoe je een logo maakt, en hun winst bepalen met de rekenhulp. Zijn alle stappen doorlopen, dan eindigen ze met een ondernemersplan en een Eigen Baas-diploma. En dat is nog niet alles, want de eerste 100 Eigen Bazen krijgen eigen visitekaartjes!
Het Klokhuis Onderneemt is mede mogelijk gemaakt door de Kamer van Koophandel.
Afleveringsinformatie
Bedrijf Starten – donderdag 5 oktober
Pascal wil baas worden van zijn eigen appelmoesbusiness en komt erachter dat hij zijn bedrijf dan moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar komt meer bij kijken dan hij denkt. Van internetondernemer Ben Woldring krijgt hij tips over hoe u een bedrijf kunt opstarten.
Pascal gaat ook langs bij een van de jongste ondernemers van Nederland. Lars is pas tien jaar, maar heeft nu al zijn eigen bedrijf.
Van Idee tot plan – donderdag 12 oktober
Om een eigen bedrijf te beginnen, heb je natuurlijk eerst een idee nodig. Hoe kom je nou op een goed idee én hoe weet je of andere mensen ook op dit idee zitten te wachten? Nienke wil zelfgemaakte appelmoes verkopen en doet onderzoek op de markt. Zal het haar lukken om die appelmoes aan de man te brengen?
Voor tips gaat ze langs bij internetondernemer Daan Weddepohl en kijkt ze hoe de veertien-jarige ondernemers Victor en Luca te werk gaan. Zij geven computerhulp aan oudere mensen.
Productontwikkeling – donderdag 19 oktober
Landmijnen zijn gevaarlijke explosieven die in oorlogen veel slachtoffers maken omdat ze exploderen als je erop stapt. Het opruimen van die landmijnen kost veel tijd en is gevaarlijk voor de mensen die de mijnen ruimen. Eva gaat langs bij de broers Massoud en Mahmud Hassani. Zij hebben een drone ontwikkeld waarmee het opruimen van landmijnen veel sneller en veiliger kan. Het testen van de drone is heel belangrijk. Ook gaat Eva langs bij de twaalf-jarige Renske. Zij maakt zelf bruisballen en laat aan Eva zien hoe zij nieuwe producten test.
Pitchen – donderdag 2 november
Iets presenteren aan mensen die je niet kent: als ondernemer heb je daar vaak mee te maken. Bijvoorbeeld om een idee voor je bedrijf te presenteren. Of omdat je mensen wilt overhalen geld te investeren in jouw bedrijf. Je moet dan ‘pitchen’. Bij een pitch is het de bedoeling dat je in heel korte tijd - soms maar een paar minuten - je verhaal vertelt. En dat is moeilijker dan je misschien denkt. Hoe maak je een goede pitch? En hoe zorg je ervoor dat het publiek niet in slaap valt als jij een verhaal vertelt? Bart doet mee aan het Nederlands kampioenschap Pitchen en krijgt tips van een echte pitchdeskundige.
Geld – donderdag 9 november
Geld is nodig om als ondernemer een bedrijf te starten, maar ook om het bedrijf verder te laten groeien. Hoe kom je aan geld? Misschien heb je zelf wel wat gespaard of kun je een lening krijgen bij de bank. Een andere manier is crowdfunding. Een grote groep mensen geeft of leent je geld voor je bedrijf. In plaats van 10.000 euro bij de bank, vraag je nu bijvoorbeeld aan 10.000 mensen één euro. Sosha gaat langs bij ondernemer Melvin Loggies, die via een speciale crowdfundingactie geld heeft opgehaald voor zijn bedrijf. En met jonge onderneemster Merel brengt ze in de vroege ochtend ontbijtjes rond.
Marketing – donderdag 16 november
Als bedrijf heb je klanten nodig, want zonder klanten verdien je geen geld. Maar hoe zorg je er nou voor dat juist jouw product of dienst opvalt tussen al die andere merken? Met marketing! Sosha gaat op jacht naar de klant en krijgt heel veel handige tips van een marketingdeskundige. Ook bezoekt ze drie jonge ondernemers, die in Meppel een oppascentrale begonnen zijn en heel goed weten hoe ze klanten moeten werven.
Verkopen – donderdag 23 november
Hoe trek je de aandacht van nieuwe klanten? En hoe zorg je dat je steeds weer spullen kunt verkopen, en dat ze klant blijven? Eva gaat samen met bioloog Patrick van Veen een dagje naar de dierentuin, en ontdekt dat mensen heel veel leren door naar het gedrag van dieren te kijken. Met gids Brent, de jongste ondernemer van Den Haag, stapt Eva op de fiets.
Sociaal Ondernemen – donderdag 30 november
Steeds meer ondernemers willen iets betekenen voor de wereld en de wereld een beetje mooier maken. Dat noemt men ook wel sociaal ondernemen. Pascal gaat langs bij twee bedrijven die van oude troep weer mooie nieuwe spullen maken, zoals een nieuwe fiets van afgedankte fietsen. Hij bakt zelfs zijn eigen longboard van weggegooide plastic doppen!
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief