Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Duits ondernemingsklimaat beter dan ooit

20 oktober 2017 - De economische situatie van Duitse bedrijven is beter dan ooit. De in het voorjaar duidelijk gestegen verwachtingen zijn uitgekomen. De Duitse conjunctuur rust op een sterke basis, bestaande uit een sterke binnenlandse vraag, een solide export en opnieuw uitgebreide werkgelegenheidsplannen.

Daarmee zou de consumptie ook volgend jaar verder kunnen groeien. Met grotere investeringsplannen dan ooit te voren lijken bedrijven klaar te staan voor een economische heropleving gestuwd door investeringen. Ook de exportverwachtingen worden beter. De verwachte BNP-groei voor 2018 ligt intussen op 2,2 procent en voor 2017 bij 2,0 procent. Ook de werkgelegenheid groeit verder. Na 650.000 extra arbeidsplaatsen in dit jaar rekent de Duitse werkgeversorganisatie DIHK (Deutsche Industrie- und Handelskammertag) voor 2018 op een ongeveer net zo grote stijging van 600.000 banen. Dit zijn uitkomsten van een actuele conjunctuurenquête onder 27.000 bedrijven, die de DIHK publiceerde.  
Positieve ontwikkelingen
Bedrijven uit alle branches kunnen profiteren van deze positieve ontwikkelingen. Bijzonder gunstig is de situatie in de bouwsector. Ook dienstverlenende bedrijven beoordelen de economische situatie beter dan ooit. In de industrie is de stemming bovendien duidelijk verbeterd. Met name de vraag naar producten uit de hightech-industrie is groot.

Investeringsplannen
De investeringsplannen van het Duitse bedrijfsleven groeien zichtbaar en bereiken daarmee een recordniveau. De drijvende kracht achter deze investeringsgroei is de industrie. Over de breedte van het bedrijfsleven zijn ondernemers van plan hun budgetten aan te vullen. De digitalisering en veranderd consumentengedrag leiden in de betreffende branches tot uitbreiding van slagkracht. En hoewel alle bedrijven graag hun personeelsbestand willen aanvullen, zien zij het tekort aan vakkundig personeel als grootste beperkende factor.
Dat de investeringsplannen deze recordhoogte bereiken is vooral het gevolg van de langdurig hoge vraag naar Duitse producten in binnen- en buitenland. "Om deze positieve ontwikkeling voort te kunnen zetten, eist niet alleen de DIHK, maar ook wij als DNHK, dat een nieuwe Bondsregering snel investeert in infrastructuur, bureaucratieafbouw en digitalisering," zegt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer.
 
Goede stemming
Niet alleen nieuwe investeringen maar ook de dynamiek op de arbeidsmarkt, de lage rentes en de goede internationale concurrentiepositie dragen bij aan de goede stemming. Als grootste risico zien bedrijven het tekort aan vakkundig personeel, gevolgd door de arbeidskosten en de macro-economische randvoorwaarden. Deze hebben hun weerslag op de exportverwachtingen, want die stijgen slechts licht. Uitdagingen op het gebied van de internationale handel, zoals de vooralsnog onduidelijke koers van de Amerikaanse regering, de aanstaande Brexit, de ontwikkelingen in Turkije en de toenemende handelsbarrières met belangrijke handelspartners remmen deze verwachtingen. Ook stijgen de zorgen om de ontwikkeling van de wisselkoers weer.
"Het gaat goed met het Duitse bedrijfsleven en dat is heel erg fijn. Toch zijn er nog veel uitdagingen, die we echter ook als kans kunnen zien. Vooral in Duits-Nederlandse context. Enerzijds bieden deze hoogconjunctuur en de stemming in bouw en industrie kansen voor Nederlandse bedrijven op de Duitse markt, anderzijds ook voor toeleveranciers in de hightech-industrie en voor specialisten opgeleid op het gebied van digitalisering," aldus DNHK-directeur Günter Gülker.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.