Nieuws
De vijf best bewaarde geheimen over buitenlands personeel
30 maart 2011 - Wist u dat er strenge minimumeisen bestaan over de huisvesting van buitenlandse werknemers? U bent niet de enige. En er zijn meer regels die lang niet elke ondernemer kent die buitenlands personeel inzet. Dat blijkt uit een inventarisatie van TecLine International. Die onwetendheid kan u duur komen te staan.
Regelmatig verliezen Nederlandse aannemers projecten aan buitenlandse concurrenten en maken opdrachtgevers gebruik van buitenlandse onderaannemers. Goed geregeld levert dat geen problemen op, maar in de praktijk komt het regelmatig voor dat men niet precies weet wat de regels en procedures zijn en loopt men het risico geconfronteerd te worden met boetes die kunnen oplopen tot vele tienduizenden euro’s per persoon.Vijf aandachtspunten
1. Er bestaan strenge minimumeisen aan het tijdelijk onderkomen van buitenlandse werknemers en de eigen bijdrage hiervoor. De eis is minimaal tien vierkante meter per medewerker, voldoende sanitaire voorzieningen, een eenpersoonsbed en na aftrek van een eventuele eigen bijdrage mag het loon nooit minder zijn dan het minimumloon in Nederland.
2. Uitzendkrachten uit Bulgarije en Roemenië mogen, in tegenstelling tot hun Poolse collega’s, niet in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning. Wanneer ‘zogenaamde’ zelfstandigen uit deze landen worden ingezet als uitzendkracht, zonder dat deze in het bezig zijn van een tewerkstellingsvergunning, is er sprake van illegale arbeid.
3. Aan alle buitenlandse medewerkers moet altijd het Nederlandse minimumloon worden betaald, ook als er sprake is van medewerkers van een onderaannemer.
4. Buitenlandse werknemers dienen lang niet altijd beschikking te hebben over een A1 verklaring, die bepaalt of de werkgever ook sociale verzekeringen moet betalen.
5. Bij langdurige inzet van buitenlands personeel in Nederland of bij een vaste aanstelling moet er loonbelasting in Nederland worden afgedragen, ook met terugwerkende kracht. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief