Nieuws
Problemen met zakelijk geld lenen? Vijf manieren om toch te starten
18 januari 2018 - Wie wil beginnen met ondernemen, heeft geld nodig. Soms is dat geld niet beschikbaar. Daardoor komt de beginnende ondernemer in een kip-ei-verhaal terecht: hij of zij kan niets lenen omdat er een te groot risico bestaat, maar kan ook niet starten omdat de ondernemer niet kan lenen.
Gelukkig zijn er nog wat manieren om alsnog zakelijk geld te kunnen lenen, vertelt Gabriel Baysoy van Lenary.nl.Voorwaarden van een zakelijke lening
Startende ondernemers die een zakelijke lening willen afsluiten, moeten aan bepaalde eisen voldoen: "Ondernemers moeten kunnen aantonen dat de financiering afgelost wordt. Een ondernemersplan is dan een vereiste, net als een goede uitleg over waar het geld voor gebruikt wordt. Daarnaast moet degene die de lening afsluit vaak bereid zijn om het bedrijf of zelfs een eigen woning als onderpand op te geven," vertelt Baysoy.
Niet iedereen voldoet aan deze eisen, weet Baysoy: "Voor hen is het moeilijk een zakelijk krediet af te sluiten. Als dat wel kan, moet dat vaak tegen een hogere rente. Daardoor kost het lenen van geld meer."
Particulier lenen voor zakelijke doeleinden mag niet
Als het niet mogelijk is om een zakelijke lening te krijgen bij de bank, kijken veel ondernemers naar andere mogelijkheden, zoals particulier lenen: "Particulier lenen heet zo om een reden. Het is alleen bedoeld voor particulieren. Daarom moeten zij altijd bij de bank opgeven waar de lening precies voor is. Daarin is eerlijkheid altijd geboden. Een particuliere lening afsluiten en deze zakelijk gebruiken, mag niet," vertelt Baysoy.
Aankloppen bij de overheid
Baysoy weet dat er een mogelijkheid is om geld te lenen met de overheid als verstrekker van de lening: "Er zijn genoeg initiatieven vanuit de overheid waarbij geld geleend kan worden. De bedragen die geleend kunnen worden liggen tussen de 50.000 en 250.000 euro. Daarvoor is wel een goed en realistisch ondernemersplan benodigd. Er is ook een mogelijkheid voor een microkrediet tot 50.000 euro"
Lenen met de overheid als verstrekker van het krediet kent wel een nadeel, zegt Baysoy: "Er staat altijd iets tegenover. De overheid wil zeker zijn dat de lening wordt terugbetaald, dus wordt de ondernemer geadviseerd en begeleid tijdens en na het opstarten van het bedrijf."
Investeerders en crowdfunding
Tegenwoordig wordt er ook nog volop met investeerders gewerkt, weet Baysoy: "Natuurlijk blijft het altijd mogelijk om op zoek te gaan naar iemand die in het bedrijf wil investeren. Nederland kent genoeg investeerders die privévermogen willen investeren in een veelbelovende startup. We noemen ze ‘informal investers’. Deze investeerders zijn te vinden bij venture-capital-organisaties’.
Baysoy geeft ook crowdfunding als mogelijkheid: "Als er maar een klein bedrag benodigd is, zou de starter crowdfunding kunnen beginnen. Daarvoor moet het bedrijf wel een gunfactor hebben. Feitelijk vraagt de ondernemer andere mensen online om hem of haar te sponsoren. Op die manier kan het benodigde bedrag toch bij elkaar gesprokkeld worden."
Sparen, vrienden en familie
De beste optie bewaart Baysoy voor het laatst: "Sparen. Dat is echt de beste optie. Spaar privégeld en neem alle tijd om over het bedrijf na te denken. Ga eerst voor een baas werken zodat er een vast inkomen is en spaar daarvan. Zet het geld op een privé spaarrekening, dan gaat er nog spaarrente over ook. Dat is een stuk gunstiger dan zelf lenen en de rente te moeten betalen over het bedrag."
Wie echt nu wil beginnen, maar geen kapitaal heeft, kan op nog één manier geld lenen: "Vraag aan vrienden, familie en kennissen of zij geld kunnen lenen. Maak dan wel duidelijke afspraken die zwart op wit staan. Leen alleen als duidelijk is dat het geleende bedrag ook terugbetaald kan worden. Niemand wil verzeild raken in een familieruzie door geldzaken."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief