Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wat u als ondernemer over de energiemarkt moet weten

14 februari 2018 - De zakelijke energiemarkt kon stukken transparanter vond Rob Leek, eigenaar van Minder.nl. Particulieren konden allang zelf online een scherp energiecontract aanvragen, maar voor ondernemers liep de digitalisering achter en verliep het proces vaak nog via een tussenpersoon.

Leek werkte jarenlang bij een grote energieleverancier. Hij zag de ontwikkelingen van dichtbij en vond dat het anders kon.

De noodzaak van een transparante energiemarkt voor ondernemers
De liberalisering van de energiemarkt heeft bedrijven en consumenten goed gedaan; zij zijn vrij in hun keuze bij welke energieleverancier zij klant willen worden. De concurrentie tussen energieleveranciers nam toe en de (zakelijke) energietarieven daalden. Voor consumenten schoten de energievergelijkers als paddenstoelen uit de grond, maar voor de zakelijke energieverbruiker verliep het afsluiten van een energiecontract grotendeels nog offline via tussenpersonen. Dit laatste is een belangrijke reden waarom er meer transparantie nodig was. Een deel van de tussenpersonen heeft het beste voor met de klant en zorgt dat hij serieus bespaart. Een deel hecht echter meer waarde aan zijn eigen belang en dat gaat ten koste van de klant door bijvoorbeeld hoge marges op zakelijke energietarieven te rekenen. Leek wilde hier verandering in brengen. 
"Het is zonde als een ondernemer onnodig teveel betaalt aan de energieleverancier, omdat hij geen overzicht heeft van het aanbod op de gehele energiemarkt," vertelt Leek.

Stilzwijgende verlenging voor kleinzakelijke bedrijven
Transparantie heeft volgens Leek ook te maken met wat er gebeurt op het moment dat de looptijd van het zakelijke energiecontract eindigt. In de meeste gevallen werkt het zo: wanneer de looptijd van een kleinzakelijk energiecontract afloopt, worden ondernemers stilzwijgend verlengd. Tegelijkertijd gaan dure verlengingstarieven in; niet meer de actietarieven die de ondernemer eerst betaalde. Dus de energierekening schiet omhoog als er geen nieuw energiecontract wordt aangevraagd. Overigens geldt voor kleinverbruikers bij stilzwijgende verlenging een opzegtermijn van een maand, dus zij kunnen ieder moment hun energiecontract opzeggen zonder risico op het betalen van een opzegvergoeding. Voor grootzakelijke energieverbruikers werkt dit anders.

Stilzwijgende verlenging voor grootzakelijk
Voor ondernemers met een grootzakelijk energiecontract geldt dat ook zij stilzwijgend verlengd worden met dure verlengingstarieven als de looptijd van het energiecontract eindigt, maar dan met een jaar. Bovendien dienen grootzakelijke bedrijven extra op te letten, omdat zij soms te maken hebben met een opzegtermijn van zes maanden. 
"Onderdeel van een transparante energiemarkt is dat ondernemers op de hoogte gehouden worden als hun energiecontract afloopt en zij dure verlengingstarieven gaan betalen," legt mede-eigenaar Arno Feenstra uit. "Als zij de energiekosten laag willen houden, moeten zij zelf de einddatum en opzegtermijn van het contract in de gaten houden. Vaak hebben ondernemers hier geen tijd voor."

Online actietarieven
Het laatste dat voor een ondernemer goed is om te weten is dat de scherpste energietarieven via een energievergelijker te vinden zijn. Vanwege de concurrentie houden energieleveranciers elkaar namelijk goed in de gaten
"Een online energievergelijker biedt voor energieleveranciers een goede kans om met scherpe energietarieven nieuwe klanten aan te trekken en bestaande te behouden," vertelt Leek. "Bovendien worden alle aanbiedingen in één duidelijk format weergegeven zodat het voor ondernemers eenvoudig is om een keuze te maken."
Een zakelijke energieverkoper die bij u aan de deur komt, kan een goed energieaanbod hebben. Toch is het goed om te onderzoeken hoe dit aanbod zich verhoudt tot andere zakelijke energiecontracten op bijvoorbeeld een online zakelijke energievergelijker. Zo weet u zeker dat u de energiekosten zo laag mogelijk houdt.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.