Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft Nederlanders vindt pensioen ‘iets voor later’

29 mei 2018 - 46 procent van de Nederlanders is niet bezig met zijn pensioen. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Omniplan onder 1.035 werkende Nederlanders naar pensioenen.

Ondanks dat vijftigplussers steeds dichterbij hun pensioen komen, zegt maar liefst 51 procent van hen onbekend te zijn met de hoogte van zijn of haar pensioenuitkering wanneer ze vandaag zouden stoppen met werken.
 
Bewust
Vijftigplussers zijn niet alleen slecht op de hoogte van het bedrag dat ze uitgekeerd gaan krijgen, ook zegt 28 procent van hen – in het algemeen – niet bezig te zijn met hun naderende pensioen, omdat ze het iets vinden voor later. "Uit deze cijfers blijkt dat leeftijd slechts een beperkte invloed heeft op het feit of iemand zich actief bezighoudt met zijn of haar pensioen," zegt Marcel Nijland van Omniplan. "Wij zijn dan ook van mening dat de Nederlander zich zo vroeg mogelijk van zijn inkomen voor later bewust moet zijn. Dit kan alleen wanneer (pensioen)partijen het voor de Nederlander concreter én leuker maken om nu al met het inkomen voor later bezig te zijn."

Inzicht
Overigens blijkt uit het onderzoek dat vijftigplussers niet de enige leeftijdsgroep is met weinig inzicht in het pensioen. Zo zegt maar liefst tweederde van alle ondervraagde Nederlanders niet op de hoogte te zijn van wat er per maand wordt uitgekeerd, wanneer ze nog vandaag zouden besluiten te stoppen met werken. Ook zegt 62 procent dat zij niet weten wat de gevolgen zijn voor nabestaanden, wanneer ze morgen zouden komen te overlijden. Nijland: "We kunnen met zijn allen wel wijzen naar de passieve houding van de Nederlander, maar veel financiële instellingen berekenen het gehele pensioenplaatje op eigen wijze en nemen naargelang eigen inzicht wel of niet bepaalde gegevens mee in de berekening. Met als gevolg dat iedere tool die wordt ingevuld een ander antwoord geeft op bestaande pensioenvraagstukken. Hierdoor zien veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer."

Overwaarde
Verder komt uit het onderzoek een grote afhankelijkheid van de toekomstige waardestijging van de eigen woning naar voren. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt als pensioenvoorziening te vertrouwen op de toekomstige overwaarde van hun huis bij verkoop. Nijland: "Een eigen woning is van oudsher een veilige belegging voor de oude dag. Mensen die vandaag de dag een huis kopen, moeten tegenwoordig echter steeds meer eigen geld meenemen en betalen een veel hogere koopprijs. We zien dat de Nederlander maandelijks steeds meer geld kwijt is aan zijn hypotheek, waardoor er minder geld beschikbaar is om op te sparen voor uw pensioen. In plaats van te vertrouwen op een eventuele overwaarde, kunt u tegenwoordig op andere manieren uw inkomen voor later kunnen aanvullen. Zo kunt u ervoor kiezen uw pensioen te laten doorbeleggen."

Benieuwd naar hoe u als financiële dienstverlener hierop kunt inspelen? Lees hier de whitepaper inkomen voor later.
 

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

peter boekhouder haa...

29-05-2018 05:45  |  

Legio partijen/aasgieren azen op het geld voor pensioenreservering. De 60+ generatie sloot polissen af en koos voor zekerheid en was een gewilde prooi voor de verzekeraar.

Het slechte nieuws over lagere pensioenuitkeringen, de flexibiliteit van de 30/40/50' er en de keuze om geld te beleggen in stenen zorgt ervoor dat verzekeringsmaatschappijen vooral angst willen zaaien.

Waarschuwen is prima, angst zaaien is overbodig. De hoogte van de pensioenuitkering bleek in het verleden geen garantie te zijn, de belegging in stenen is dat ook niet.

Mike

29-05-2018 15:00  |  

Volgens mij denken mensen er steeds minder bij na omdat ze er van uit gaan dat de overheid ze al genoeg inkomen geeft om te kunnen leven en men minder afhankelijk is van eigen pensioen dan 30 40 jaar geleden.
Daarnaast weten we inmiddels wel dat jongeren een deel van hun opgebouwde pensioen niet zelf gaan krijgen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.