Nieuws
Meer dan helft Nederlanders steelt van baas
15 juni 2018 - 55 procent van de werkende Nederlanders heeft weleens iets van werk meegenomen voor privégebruik. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, onder 1.083 werkende Nederlanders. Opvallend genoeg zijn vijftigers het meest geneigd iets van te werkplek te ontvreemden (zes op tien).
Ook zegt 35 procent van de ondervraagden gefrustreerd te zijn over de hoogte van hun loon, wanneer ze kijken naar de privé-uitgaven en vakanties van de werkgever.Jongeren meest ontevreden
Onder jongeren tot 30 jaar is dit gevoel van onvrede het sterkst aanwezig (42 procent). "Ik praat het niet goed, maar dit kan een reden zijn waarom meer dan de helft van de Nederlanders weleens iets van werk heeft meegenomen voor privé-gebruik,"zegt Vince Franke van Acties.nl. "Wanneer u als werkgever in een dikke wagen rijdt en meerdere keren per jaar op vakantie gaat, dan gaat het blijkbaar erg goed met de zaken. Als de werknemer dit vervolgens niet terugziet in zijn beloning, dan kan ik me voorstellen dat dit frustreert."
Op kosten van de baas
Verder blijkt uit het onderzoek dat het geregeld fout gaat met declaraties. Zo geeft zes procent van de Nederlanders toe weleens een privé-aankoop bij de werkgever te hebben gedeclareerd. Opvallend is dat mannen (zeven procent) dit twee keer vaker zeggen te doen dan vrouwen (drie procent). Franke: "Het is erg bijzonder dat mannen dubbel zo vaak geneigd zijn privé-aankopen te declareren. Natuurlijk is er een dunne scheidingslijn; is bijvoorbeeld een broodje of een kop koffie bij het tankstation onderweg naar een zakelijke gesprek een privé-aankoop? Volgens mij heeft ieder bedrijf hiervoor zijn eigen regels."
Wel vergoeden
Over wat er wel vergoed moet worden, zijn de ondervraagden daarentegen duidelijk. Ongeveer driekwart van hen (72 procent) vindt dat een oppas vanwege verplicht overwerk moet worden betaald door de baas. Ook ziet een derde van de ondervraagden de lief- en leedpot voor bijvoorbeeld verjaardagen, het liefst volledig bekostigd door de werkgever. Overigens is de Nederlander geen groot liefhebber van dit soort liefdadigheid wanneer het uit de eigen portemonnee moet komen. Zo zegt twintig procent liever niet te betalen voor de cadeautje van collega’s.
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief