Nieuws
Zo herkent u leugens van uw gesprekspartner
14 september 2018 - Als ondernemer hebt u zakelijk met een hoop mensen zoals medewerkers, klanten of leveranciers te maken. Waarschijnlijk hebt u dagelijkse interactie met mensen uit al deze verschillende groepen, en deze zal niet altijd vrolijk, ontspannen en positief zijn.
Doordat niet iedereen altijd dezelfde belangen heeft, kunnen er gespannen situaties ontstaan. Vooral in deze situaties is het goed meer inzicht te hebben in onbewuste processen zoals non-verbale communicatie. Zo kunt u zien wanneer iemand liegt of niet zegt wat hij eigenlijk wel wil zeggen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van wantrouwen. Karien Bonenkamp van Merlijn vertelt er meer over, zodat u in het vervolg weet hoe u een dergelijk gesprek alsnog een positieve uitkomst kunt geven.De basishouding van iemand herkennen
Volgens Bonenkamp begint het herkennen van leugens hier juist nadrukkelijk niet mee. "Het lezen van mensen begint met het ontdekken van hun basishouding. Dit is de houding die ze aannemen als ze ontspannen en vrijuit de waarheid spreken. U kunt de basishouding ontdekken door een vraag te stellen die ze zeker weten naar waarheid kunnen beantwoorden, zoals de vraag naar hun volledige naam of laatste vakantie. Let hierbij op de gezichtsuitdrukking, richting van de ogen en houding van schouders en rug."
Afwijkingen ten opzichte van de basishouding
Zodra u de basishouding van iemand kent, kunt u volgens Bonenkamp al snel zien wanneer iemand liegt. "Bij leugens zullen er afwijkingen van de basishouding zichtbaar zijn, onbewuste gedragingen. Gebruikelijke afwijkingen zijn knipperen met de ogen, giechelen of vaak gapen, op elkaar geperste lippen of wiebelende voeten." Daarnaast noemt Bonenkamp ook het voor het lichaam houden van een voorwerp om als het ware een muur op te werpen om leugens juist te willen maskeren. Bonenkamp: "En wist u ook dat in 85 procent van de gevallen wanneer een rechtshandig persoon naar links kijkt en vice versa, hij of zij liegt?"
Micro-expressies tijdens leugens
Een andere manier waarop u kunt zien dat iemand liegt, zijn volgens Bonenkamp micro-expressies. "Hierbij gaat het om lichaamsuitingen die slechts een kwart seconde zichtbaar zijn. Voorbeelden zijn een minieme knik van het hoofd terwijl iemand eigenlijk ontkent, of beweging van de wenkbrauwen. Het lichaam verraadt hier eigenlijk de leugenaar door wederom onbewuste gedragingen."
Wat te doen als iemand liegt?
Bonenkamp benadrukt dat het om combinaties van bepaalde gedragingen gaat, wanneer u te maken hebt met iemand die liegt. Bonenkamp: "Wijs dus niet gelijk beschuldigend met uw vinger als u een van bovenstaande zaken herkent tijdens communicatie. Mochten er wel meerdere tekenen zijn, dan is uw reactie hierop van belang. Beschuldig iemand niet van liegen om uzelf erboven te kunnen verheffen. Wijs de ander echter op het gedrag, vraag open naar onderliggende wensen en behoeften, angsten of zorgen als redenen voor de leugen. Zo stuurt u aan op een gelijkwaardige situatie en vermijdt u conflict."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief