Stress bezorgt helft ondernemers slapeloze nachten
16 november 2018 - Reaal heeft, in het jaarlijkse onderzoek naar het MKB, onderzocht waar ondernemers ’s nachts wakker van liggen. Van alle ondernemers gaf 51,4 procent aan soms door zorgen over het eigen bedrijf niet te kunnen slapen.
Het meeste maken ondernemers zich zorgen over de balans tussen werk en privé (39 procent). Op de voet gevolgd door het niet kunnen vinden van goed personeel (38 procent). Daarna zijn niet-betalende debiteuren (27 procent) een grote zorg voor ondernemers.
Arbeidsongeschiktheid
Pim Hafkenscheid, eindverantwoordelijk voor AOV bij Reaal: "In het kader van de
Week van de Werkstress hebben wij bij Reaal een onderzoek gedaan naar stress bij ondernemers in het MKB. In Nederland zijn psychische klachten sinds
2015 namelijk de grootste veroorzaker van uitval op de arbeidsmarkt. Wij zien dat stress ook bij ondernemers en zelfstandigen vaak leidt tot arbeidsongeschiktheid. De stressveroorzakers zijn bij ondernemers heel divers; van zorgen over de werk-privébalans tot aan reputatieschade." Zie hier de top tien:
Top tien zorgen ondernemers
Hoe combineer ik balans tussen mijn werk- en privéleven? 39,0 procent
Waar vind ik goed personeel? 38,0 procent
Niet betalende debiteuren 27,0 procent
Economische malaise 25,1 procent
Wat gebeurt er als werknemer(s) met specialistische kennis weggaan? 23,3 procent
Hoe behoud ik mijn personeel? 21,7 procent
Wat gebeurt er als ik door ziekte/ongeval zelf niet meer kan werken? 20,4 procent
Hoe gaat mijn bedrijf verder als ik mijn werkzaamheden neerleg? 19,5 procent
Is mijn bedrijf voldoende up to date qua technologische ontwikkelingen? 19,2 procent
Reputatieschade door acties van mijn personeel 19,0 procent
Preventie
Barbara Enthoven, vitaliteitsadviseur bij Reaal AOV: "Op nummer een staat de balans tussen werk- en privéleven. Ik zie ook in de praktijk dat veel ondernemers worstelen met deze balans. Werk- privébalans is ook een belangrijk aandachtsgebied binnen ons preventieprogramma. Het is natuurlijk prettig als u een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt als het misgaat. Natuurlijk zien wij liever dat ondernemers gezond en met plezier doorgaan met ondernemen. Daarom hier enkele tips. Want vaak kunt u al met kleine aanpassingen een groot effect bereiken."
Tips voor een betere werk-privébalans
Kijk minder tv en wees minder online. Dat geeft een gevoel van rust en brengt ruimte in uw drukke hoofd en agenda.
Prioriteiten stellen: maak eens een lijstje van belangrijke dingen en minder belangrijke dingen. Haal dat lijstje erbij als u merkt dat u twijfelt over keuzes.
Delegeren. Veel mensen zijn perfectionistisch en willen alles zelf doen. Kijk eens wat anderen voor u kunnen doen en laat los.
Als u het druk hebt, hebt u de neiging te gaan opruimen om weer orde te scheppen. Let erop dat u gericht de rommel aanpakt die u helpt weer rust te vinden. Bent u druk in uw hoofd vanwege een drukke mailbox? Ga dan niet de rommel van de kinderen opruimen.
Bespreek het vraagstuk met een coach. Die staat verder van u af en kan samen met u tot verrassende oplossingen komen om de balans te herstellen.
Doorsturen |
5 |
Nieuwsbrief Reacties
Jeanette 8-02-2020 12:58 |
Factoren als concentratieproblemen en geheugenverlies kunnen hier ook een grote rol in spelen, omdat deze ervoor zorgen dat je voelt niet meer sterk in de schoenen te staan, labieler te zijn of niet meer effectief te kunnen handelen in alledaagse situaties. Duidelijk mag zijn, dat slapeloze nachten invloed hebben op het algeheel welzijn van de mens.
|
Mike 26-02-2020 19:28 |
|
Nils 3-03-2020 08:18 |
De tip om meer offline te gaan helpt, heb ik gemerkt. Maar hiervoor kun je het beste een aparte ruimte inrichten om je smartphone weg te leggen. Als je daar een gewoonte van maakt, bijvoorbeeld bij binnenkomst of voordat je naar bed gaat, dan neem je de verleiding weg.
|
Apotheker 20-06-2021 14:51 |
|
Apotheker 8-08-2021 11:12 |
Er zijn zeker 10 verschillende hormonen en nog veel meer neurotransmitters die ontregeld raken wanneer men niet genoeg en goed slaapt. Hierdoor kunnen veranderingen ontstaan in o.a. eetlust, mentale gezondheid, fertiliteit, immuniteit en hart en vaten. Dit kan weer leiden tot tot gewichtstoename, hongerig gevoel, depressiviteit, impotentie en een slechte hartfunctie. De centrale hormonen bij het slapen en slapeloosheid zijn melatonine en serotonine. Daarnaast hebben insuline (bloedsuiker) en cortisol (stress) een belangrijke functie.
|