Nieuws
Loonkostenvoordeel vervangt Mobiliteitsbonus
19 november 2018 - Ook mindervaliden dienen zoveel mogelijk aan het arbeidsproces deel te kunnen nemen. Als u als ondernemer een mindervalide in dienst zal willen nemen, dan zullen er ongetwijfeld de nodige aanpassingen aan het bedrijfspand moeten worden gedaan.
En misschien ook wel aan de werkplek van de medewerker. Dat houdt nogal wat in, ook op financieel gebied. Vroeger was daar de Mobiliteitsbonus voor. Deze bonus, die bestond uit een premiekorting voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten en oudere uitkeringsgerechtigden is begin dit jaar komen te vervallen. Deze Mobiliteitsbonus is begin dit jaar namelijk vervangen door het Loonkostenvoordeel (LKV). Dit voordeel biedt werkgevers een tegemoetkoming aan voor het in dienst nemen van mindervalide medewerkers. Bas van de Weerd van Otolift vertelt er meer over.Gehandicapte medewerker zoveel mogelijk ondersteunen
Van de Weerd legt uit dat als iemand mindervalide is, er helemaal geen sprake van is dat hij of zij niet meer aan het arbeidsproces deel zou kunnen nemen. "Het uitgangspunt moet zijn om gehandicapte personen zoveel mogelijk te ondersteunen in hun zoektocht naar passend werk en te zien of en hoe zij ergens aan de slag kunnen." Hij vervolgt: "Werkgevers zijn tegenwoordig met de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer geneigd om ook mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Dat is, nu er steeds meer zittend werk wordt verricht en ook de communicatie binnen een bedrijf steeds meer via het beeldscherm kan verlopen, natuurlijk ook veel gemakkelijker dan vroeger. Toen was het aandeel fysieke arbeid veel hoger, waardoor mensen met een fysieke beperking veel eerder buitenspel stonden."
Makkelijker voor werkgevers
De reden dat de Mobiliteitsmodus is omgezet naar het Loonkostenvoordeel is omdat de mobiliteitsbonus niet meer bleek te voldoen aan de doelstelling. Van de Weerd : "Het was voor bedrijven nog niet aantrekkelijk genoeg om mensen met een handicap in dienst te nemen. Met het nieuwe Loonkostenvoordeel wordt het voor werkgevers veel aantrekkelijker gemaakt om mensen met een beperking in dienst te nemen."
Ook voor in dienst nemen oudere werknemers
Het nieuwe LKV is volgens Van de Weerd niet alleen bedoeld om werkgevers te stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Van de Weerd: "Het is ook bedoeld als stimulans om uitkeringsgerechtigden die 56 jaar of ouder zijn aan te nemen. De eerdere premiekortingen die bedrijven daarvoor ontvingen blijven in feite bestaan. Ze heten nu niet alleen anders, maar zijn in de meeste gevallen ook een stuk hoger."
Voorwaarden voor LKV
Van de Weerd benoemt dat de medewerker wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voordat u als ondernemer recht kan hebben op loonkostenvoordeel (LKV). "Zo moet de medewerker bijvoorbeeld in een bepaalde doelgroep vallen, en een doelgroepverklaring LKV aanvragen. Deze laatste dient binnen drie maanden na indiensttreding te worden aangevraagd. De medewerker kan via de zogenaamde ‘beslisboom LKV’ op de website van het UWV kijken of hij of zij binnen een of meer doelgroepen valt. Als dat het geval is en er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden, kan hij of zij een doelgroepverklaring LKV aanvragen.
Een medewerker kan echter ook tot meerdere doelgroepen behoren. Dan kunnen er ook meerdere aanvragen worden ingediend. Iedere aanvraag wordt door het UWV apart beoordeeld. Uiteindelijk zal, als aan alle voorwaarden is voldaan, alleen het hoogste LKV aan de werkgever worden toegekend. Goed om te weten is dat als de medewerker 56 jaar of ouder is en een uitkering van de gemeente krijgt, hij de doelgroepverklaring bij zijn gemeente aan moet vragen."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief