Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Waarom Europa (juist) een voordeel is voor bedrijven

21 november 2018 - Nu de discussie over de Brexit in volle gang is en populistische (anti-Europese) bewegingen terrein winnen in Hongarije en Italië, lijkt het Europese project de wind niet echt mee te hebben.

Brian Reaves vraagt zich als Amerikaanse immigrant af waarom het sentiment zo negatief is. Als CEO van fintech-bedrijf Factris ziet hij ongekende mogelijkheden voor de Europese Unie. "Zeker als ondernemers die bereid zijn om veranderingen te omarmen. Een belangrijk element van onze visie is dat we de onderlinge verschillen in Europa in ons voordeel willen gebruiken," aldus Reaves. "Juist de onderlinge verschillen tussen landen vormen voor een Europese onderneming een geweldige kans."

Talent
Het vinden en behouden van talent is voor veel Nederlandse bedrijven een uitdaging. Volgens Reaves biedt Europa daar een antwoord op. "Europese landen zijn altijd al goed geweest in het ontwikkelen van menselijk kapitaal. Denk maar eens aan al die landen die vrijwel kosteloos universitair onderwijs aanbieden. Voor ondernemers is dat een zeer gunstig gegeven. Talent is overal te vinden. Zo hebben wij onlangs een geweldige productdesigner uit Noord-Italië aangenomen, en een fantastische Britse softwareontwikkelaar met een diploma wiskunde op zak van Cambridge. Drie van onze recent aangenomen ontwikkelaars zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Kortom, binnen de Europese Unie is er geen gebrek aan toptalenten die staan te trappelen om hard te werken en iets geweldigs op te bouwen."
Het feit dat Engels als tweede taal tegenwoordig een soort standaard is geworden, met name onder de jongere generatie, helpt volgens Reaves ook mee: "Een gemeenschappelijke taal maakt het eenvoudiger om een pan-Europees bedrijf op te bouwen: de communicatie verbetert en er is weer een drempel minder voor grensoverschrijdende samenwerking."

Wet- en regelgeving
Volgens Reaves heeft de wet- en regelgeving binnen Europa ook onterecht een slechte naam. "Mensen zeggen dat overregulering en verschillen in wetgeving binnen de EU een belemmering vormen voor verdere integratie en grensoverschrijdende samenwerking, of in elk geval voor een verhoging van de nalevingskosten zorgt. U kunt deze verschillen in wetgeving ook zien als een kans. Binnen de financiële sector bijvoorbeeld, zijn veel markten niet gereguleerd, zoals Nederland, België en Denemarken. Dit zijn fantastische plekken om uw bedrijf te starten, om vervolgens meer gereguleerde markten als Duitsland en Frankrijk te veroveren.
Bovendien promoten landen als Estland, Litouwen en Malta zich fanatiek als fintech-vriendelijke locaties: het is daar mogelijk om via de lokale centrale bank de vereiste financiële licenties te verkrijgen die vervolgens binnen de gehele Europese Unie geldig zijn."
Dit betekent overigens niet dat deze landen het niet zo nauw nemen met de regels, aldus Reaves: "Ze moeten immers allemaal voldoen aan de normen van de Europese Centrale bank. Maar ze zijn wel meer bereid om te luisteren. Zo zagen we dat er nieuwere manieren werden ingevoerd voor compliance, zoals directe integratie met de centrale bank voor het monitoren van bancaire activiteiten, zelfs in real-time. Er bestaan diverse nieuwe technologieën om de veiligheid en uitvoerbaarheid te verbeteren, maar tegelijk moet er de bereidheid zijn om deze technologieën aan te nemen en te implementeren. In veel landen wordt er weliswaar veel gepraat over het ondersteunen van fintech-bedrijven, maar van actie is nauwelijks sprake, waardoor de status quo gehandhaafd blijft." 
 
Schaal en infrastructuur
Misschien nog wel het grootste voordeel van de Europese Unie is volgens de Amerikaanse CEO dat het een van de grootste handelszones ter wereld is met vrij verkeer van goederen, mensen en diensten. "Het gemak waarmee we binnen de EU kunnen reizen, de mogelijkheid om de beste mensen vanuit alle uithoeken van Europa in te huren en het bestaande juridische kader dat het bedrijfsleven ondersteunt, levert een situatie op die ongekend is in de moderne geschiedenis. Ga maar na: 28 landen hebben zich verenigd om hun burgers de mogelijkheid te bieden bedrijven op te zetten en zo samen te groeien tot een omvang die niet onderdoet voor de VS of China. Dit is een fantastisch gegeven en het is aan ons Europese ondernemers om hier de vruchten van te plukken." 
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.