Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

28 april 2011 - De vergrijzing creëert vraag naar tal van goederen en diensten terwijl de opkomst van koopkrachtige senioren grote kansen biedt aan ondernemers in het MKB. De pensioneringsgolf leidt op zijn beurt tot meer bedrijfsbeëindigingen en daarmee tot kansen voor ambitieuze nieuwe ondernemers via bedrijfsoverdrachten.

Dit en meer blijkt uit een door EIM gepubliceerde Synthese van een eerder uitgebrachte Trendstudie

Aanpassing HRM-beleid

Er zijn ook uitdagingen. De pensionering van de babyboomers die dit jaar is begonnen, zal bijvoorbeeld leiden tot hernieuwde krapte op de arbeidsmarkt. MKB-bedrijven zullen komende jaren de leeftijdsstructuur van hun personeelsbestand moeten aanpassen door het behouden en werven van oudere werknemers. Aanpassing van het HRM-beleid is daarom noodzakelijk, willen MKB-bedrijven hun concurrentiepositie behouden. Om werknemers te werven kan het MKB zichzelf promoten met zijn kleinschaligheid, werknemers inzetten bij werving en zich richten op een brede groep potentiële arbeidskrachten (inclusief herintreders en oud-werknemers). Om oudere werknemers aan het werk te houden, kan het MKB taken en/of bedrijfsactiviteiten aanpassen aan de werknemers dan wel werknemers door middel van scholing beter toerusten voor de taken en/of bedrijfsactiviteiten. 

Etnisch ondernemerschap

Het aantal eerste- en tweedegeneratie allochtone inwoners van Nederland heeft in de afgelopen vijftien jaar een forse groei doorgemaakt. Het aantal autochtonen is maar beperkt gestegen. De komende tien jaar zal het aantal allochtonen met ruim 400.000 verder stijgen tot 3,8 miljoen, terwijl het aantal autochtonen zal stabiliseren rond 13,2 miljoen. Ook het aantal etnische ondernemers (naar schatting 155.000 in 2009) zal verder doorgroeien. Etnische ondernemers zijn relatief vaak 25 tot 44 jaar oud. De sectorverdeling van etnische ondernemers toont daarbij een relatief hoog maar dalend aandeel in de horeca en een stijgend aandeel in de bouw en de dienstverlening. 

Meer oudere ondernemers

Het aandeel van 45 tot 65 jarigen in de Nederlandse bevolking is sinds 1990 sterk stijgende - eerst als gevolg van de ouder wordende babyboomers en na 2000 als gevolg van de afschaffing van de VUT-regeling - en zal ook het komende decennium verder groeien. Het aandeel oudere gevestigde ondernemers is dan ook fors gestegen, en zal naar verwachting verder stijgen. Dit zal een negatief effect hebben op de ambities van ondernemingen. Ondernemers die op oudere leeftijd een bedrijf hebben opgezet, zijn minder snel geneigd om personeel in dienst te nemen. Dit hangt sterk samen met het feit dat ondernemers die op oudere leeftijd zijn gestart, vaker parttime actief zijn in de onderneming, minder risico's nemen en een minder positieve perceptie hebben ten aanzien van hun ondernemerschapsvaardigheden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.