Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Een op de dertien ondernemers krijgt naheffingsaanslag

6 december 2018 - Afgelopen kwartaal misten ca. 140.000 ondernemingen de deadline van 1 november om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Daarom ontvangen zij een dezer dagen een naheffingsaanslag, vaak met boete. In ruim 80 procent van de gevallen was de betaling niet op tijd of correct.

Veel ondernemers, waaronder starters, weten niet wat zij moeten doen met de naheffingsaanslag. Om hen te helpen, heeft de Belastingdienst een handige checklist gepubliceerd. Hiermee checken ondernemers aan de hand van drie stappen of de naheffingsaanslag klopt en welke actie zij moeten ondernemen.
Ieder kwartaal ontvangt de Belastingdienst ruim 1,8 miljoen btw-aangiften. Niet alleen de aangifte, maar ook de bijbehorende betaling moet vóór de deadline binnen zijn. In de gevallen dat er geen btw-aangifte is binnengekomen, schat de Belastingdienst hoeveel btw betaald moet worden. Ondernemers die de deadline voor de betaling missen, ontvangen een naheffingsaanslag met een boete van drie procent van het niet betaalde bedrag, met een minimum van €50,-. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal €5.278,-.
 
Kwart doet aangifte later dan voorgenomen
Vooral onder startende ondernemers ligt het gevaar van een te late betaling op de loer. De meeste starters weten wanneer de btw-aangifte en -betaling binnen moeten zijn. Bijna de helft zet de btw-aangifte- en betaaldata als geheugensteun in zijn agenda. Alhoewel driekwart van de starters aangeeft de betaling vrijwel direct na de aangifte te doen, geeft tegelijkertijd ruim een kwart toe zijn aangifte vaak later in te dienen dan hij of zij zich had voorgenomen. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Belastingdienst onder startende ondernemers. De ondernemers die te laat waren met de btw-aangifte en/of -betaling ontvangen één dezer dagen een naheffingsaanslag.
 
Checklist naheffingsaanslag
Elk kwartaal leidt de naheffingsaanslag tot vragen bij ondernemers. Via de checklist naheffingsaanslag op de website van de Belastingdienst controleert een ondernemer in drie korte stappen zijn naheffingsaanslag en weet wat hij of zij vervolgens moet doen met de aanslag.
Aan ondernemers die een naheffingsaanslag hebben ontvangen, adviseert de Belastingdienst de volgende deadlines voor kwartaalaangiften en -betalingen terugkerend in hun agenda te zetten: de kwartaalaangiften en -betalingen moeten altijd uiterlijk 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober binnen zijn. Daarvoor kunnen ondernemers ook gebruik maken van de Btw Alert-App. Een andere optie is het gebruik van commerciële administratiesoftware. Dergelijke software zet de administratie zonder fouten om in een btw-aangifte en geeft een signaaltje als het weer tijd is om aangifte te doen. 
 
Plan uw betaling
Een tip voor ondernemers die hun betaling tot het laatste moment willen uitstellen: doe de aangifte vroeg in de maand en plan via online bankieren dat het bedrag pas aan het einde van de maand wordt overgemaakt. Zorg dat de betaling voor de eerste van de maand bij de Belastingdienst op de rekening staat. 
 
Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/btw.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Tax Compliance

2-01-2019 22:33  |  

De tip van het vroeg in de maand je aangifte doen is eenvoudig maar echt goed. Niemand wil op de laatste dag (a) nog naar de belastingdienst moeten bellen met een vraag en met alle andere ondernemers in de wachtrij te staan, (b) zijn user en wachtwoord kwijt zijn en dan geen aangifte kunnen doen (c) een door overbelasting haperend systeem van de belastingdienst terecht komen. Een tijdje kreeg je in de regio Amsterdam een belletje als je te laat was met je BTW-aangifte. Is dat initiatief weer gesneuveld?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.