Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Stroom besparen als bedrijf: drie tips

28 december 2018 - Ondernemers staan bekend als innovatieve mensen, die altijd op zoek zijn naar nieuwe, betere of goedkopere manieren om producten of diensten aan te kunnen bieden. Een hogere omzet en lagere kosten maken het immers mogelijk een onderneming te laten groeien.

Lagere lasten zijn natuurlijk fijn, maar hebben ook het voordeel dat er meer financiële middelen beschikbaar zijn om weer te investeren. Een van de zaken waarop vaak vrij eenvoudig bespaard kan worden, zijn de energielasten. Niet alleen fijn voor een financieel gezond bedrijf, maar ook omdat u als ondernemer zo een steentje bij kan dragen aan een beter milieu. Anne Rakhorst van NUON geeft drie tips om stroom te besparen als bedrijf.
 
Verplichte energiebesparing
Allereerst wil Rakhorst erop wijzen dat energiebesparende maatregelen niet alleen een optie zijn, maar mogelijk zelfs verplicht. "Bedrijven die meer dan vijftigduizend kilowattuur elektriciteit per kalenderjaar verbruiken, moeten volgens de Wet milieubeheer verplicht energie besparen als de investeringen binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Deze regel bestond al langer, maar de overheid is sinds dit jaar strenger gaan toezien op naleving ervan."
 
Verlichting binnen het bedrijf
Vervolgens start Rakhorst met iets dat vaak de grootste energieverbruiker binnen bedrijven is: verlichting. "Gemiddeld gaat het om 70 procent van de totale elektriciteitsverbruik. Verwijder oude Tl-buizen en halogeenspots, en vervang deze zoveel mogelijk door LED-verlichting. Door verlichting op timers en bewegingssensoren aan te sluiten kan het onnodig laten branden van lampen verder voorkomen worden."
 
Zorg dat elektrische apparatuur buiten werktijd uitgeschakeld is
Rakhorst vervolgt met elektrische apparatuur, een andere grote groep elektriciteitsverslinders. "Hoe vaak gebeurt het niet dat productiemachines, computerschermen of kantoorlampen aan blijven staan tijdens pauzes of ’s nachts? Het stroomverbruik is gedeeltelijk te verminderen door goed te letten op het energielabel bij aanschaf. Kies altijd producten die bij inactiviteit na bepaalde tijd in stand-by-modus gaan of zelfs uitgeschakeld worden." Rakhorst voegt hier nog aan toe: "Naast de technische kant speelt echter ook het gedrag van uzelf en uw medewerkers een rol. Hoeveel energie er bespaard wordt hangt er ook vanaf of apparatuur wel handmatig uitgeschakeld wordt."
 
Verwarming en airconditioning
Tenslotte geeft Rakhorst tips als het aankomt op verwarming en koel houden van een bedrijfspand waarin een onderneming gehuisd is. "Of het nu om een kantoorruimte gaat of bijvoorbeeld gekoelde productieruimte, er wordt altijd geprobeerd de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Isolatie is hierbij erg belangrijk. Het voorkomt dat gekoelde ruimtes te erg verwarmen, en dat warme ruimtes juist te fris worden." Rakhorst vervolgt: "Houd er verder in verwarmde ruimtes bij verwarming rekening mee dat verlichting en andere apparatuur ook warmte genereren, hierdoor hoeft er net iets minder warme lucht aangevoerd te worden. Zorg verder dat gedurende de warmere tijd van het jaar deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten blijven, en zonwering opwarming van de binnenruimte voorkomt."
 
Duurzaam beleid
Duurzaamheid is een maatschappelijk onderwerp waar bedrijven tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Is uw stroomverbruik gedaald door veranderd gedrag van u en uw medewerkers, of door energiebesparende maatregelen? Vergeet dan ook vooral niet uw klanten te informeren over uw groene en duurzame beleid!
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.