Nieuws
Het is steeds gebruikelijker om een rechtszaak te laten financieren door een derde partij
Record aantal ondernemingen kiest voor procesfinanciering
4 maart 2019 - Procesfinanciering als logisch financieringsinstrument om bedrijfsvreemde risico’s af te dekken. Niet eerder zag Liesker Procesfinanciering zoveel ondernemingen die kiezen voor procesfinanciering. Ten opzichte van 2017 werd niet 60 procent maar 70 procent van alle aanvragen voor financiering van rechtszaken, ingediend door bedrijven.
Naast een stijging van tien procent in het totale aantal aanvragen naar bijna 500 in 2018, ziet de procesfinancier bovendien dat de gemiddelde claimwaarde fors toeneemt: vijftien procent van de aanvragen betreft een claim van een miljoen euro of meer.Financiering door derde partij
Net als in omringende landen wordt het in het Nederlandse bedrijfsleven steeds gebruikelijker om een rechtszaak te laten financieren door een derde partij. "Bedrijven, zowel MKB-ers als de grotere corporates, doen dat niet zozeer bij gebrek aan financiële middelen, maar veel meer als risicobeheersingstool," aldus Chris Liesker, medeoprichter en managing director Liesker Procesfinanciering. "MKB-ers zien het als een middel om het onvermijdelijke financiële risico te minimaliseren en tegelijkertijd hun eigen liquide middelen vrij te houden voor investering in de kernactiviteiten. Daarnaast zien we dat grotere bedrijven procesfinanciering inzetten voor zaken die voor hen juist te klein zijn om daar zelf mee aan de slag te gaan."
Voorkomen dat bedrijfsvoering wordt stilgelegd
De meest voorkomende rechtszaken die bedrijven willen laten financieren draaien om contractbreuk, procedures tegen de overheid en inbreuk op intellectueel eigendom. Liesker ziet ook een toename in het aantal rechtszaken tegen beleggingsinstellingen: zaken waarbij ondernemers schade hebben geleden als gevolg van beleggingen. Daarnaast zijn veel zaken gericht tegen de overheid, zowel nationaal als decentraal. Chris Liesker: "Soms is de impact van een actie vanuit de overheid zo groot dat een bedrijf volledig stil kan komen te liggen. Denk aan de zaak van de ondernemer die enorme schade voor zijn landbouwbedrijf opliep omdat de watersluizen te laat waren dichtgezet."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief