Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Hoe overbrugt u de lange levertijd van vier procent bijtelling auto’s?

Kies een fiscaal aantrekkelijke tussenoplossing

Hoe overbrugt u de lange levertijd van vier procent bijtelling auto’s?

27 maart 2019 - De interesse in volledig elektrische leaseauto’s neemt toe in de zakelijke markt. Mede door het versneld aanpassen van de infrastructuur en de fiscale voordelen. De vraag is enorm, aldus Floris Mulder van debesteleasedeal.nl.

Zeker elektrische auto’s met een fiscale waarde van onder de € 50.000,-. Voorbeelden hiervan zijn de Hyundai Kona en de Kia e-Niro. Door de grote vraag kunnen deze modellen pas geleverd worden in het tweede kwartaal van 2020. Hoe deze levertijd te overbruggen? Floris Mulder geeft hier een fiscaal gunstige tussenoplossing.
 
Voor- en nadelen van elektrisch rijden
Elektrisch rijden heeft zo zijn voordelen, naast dat het fiscaal aantrekkelijk is. Het is stil, snel en comfortabel. De auto kan voor vertrek het interieur koelen en in de winter voorverwarmen. Bij veel parkeerplaatsen mag er vooraan geparkeerd worden op parkeerplaatsen speciaal bestemd voor elektrisch aangedreven auto’s. Niet onbelangrijk is dat elektrische auto’s tot een fiscale waarde van € 50.000,- slechts vier procent bijtelling hebben. Tot zover de voordelen, want er zijn ook een paar nadelen te benoemen. De aanschafwaarde is namelijk hoog en het laden kost veel tijd. Even snel volgooien, zoals met een brandstofauto is er (nog) niet bij. Uiteraard kennen we de snellaadstations, zoals de opvallende gele carports langs de snelweg. Gemiddeld duurt het twintig minuten om een groot gedeelte van de accu weer bij te laden. Dat hoeft geen probleem te zijn, want dan is er mooi de tijd om de mail bij te werken of een aantal telefoongesprekken te voeren. Zo kan een nadeel toch ook nog een voordeel zijn.
 
Populaire elektrische auto’s
Op dit moment zijn er twee modellen die de populariteit niet aankunnen, de Hyundai Kona en de Kia e-Niro.  Als de auto nu wordt besteld, dan staat de auto in het tweede kwartaal van 2020 klaar om mee weg te rijden. Een erg lange levertijd dus. Is dit het wachten waard en is het slim om zo lang te wachten op een auto? De ontwikkelingen in de elektrische automotive branche volgen elkaar in razend tempo op. Floris Mulder: "Als we kijken naar welke merken over één tot twee jaar allemaal met nieuwe elektrische modellen op de markt komen, dan is dat behoorlijk. Zeer recent heeft Peugeot aangekondigd dat de nieuwe Peugeot 208 ook met een elektrische variant komt en veel andere merken, zoals Volkswagen en Opel, hebben elektrische auto’s aangekondigd".
 
Een fiscaal aantrekkelijke tussenoplossing
Er is een tussenoplossing die ook fiscaal aantrekkelijk is voor ondernemers. Floris Mulder benoemt de tussenoplossing: "Wij hebben op dit moment een explosieve vraag naar deels elektrische auto’s met nog lage (zeven procent) bijtelling. Auto’s die in 2015 geleverd zijn als deels hybride, de PHEV en Plug-in hybride met een uitstoot tot 50 gram. Deze auto’s hebben vanaf de datum deel één, 60 maanden zeven procent bijtelling. Nog ruim anderhalf jaar. Kiest u voor een deels hybride auto met minder dan 50 gram uitstoot uit 2016, dan geniet u tot eind 2021 van vijftien procent bijtelling over de nieuwwaarde. Tegen de tijd dat deze auto’s uit de lage bijtelling klasse lopen, is de verwachting dat de levertijden van volledig elektrische auto’s wel weer normaal te noemen zijn. Daarnaast is het aanbod dan veel groter en kunt u weer een auto uitzoeken met emotie."
 
Bijkomend voordeel
De overstap van een brandstofauto naar een volledig elektrische auto kan best even wennen zijn. Door eerst een deels elektrische auto te rijden kan er gewend worden aan de rijeigenschappen van elektrisch rijden. Echt stekkeren is niet nodig, maar het draagt wel bij aan een zuiniger verbruik en betere rijeigenschappen.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Frank Hofstee

13-02-2020 10:24  |  

Nu is het de 8% bijtelling. De fiscale hype lijkt voorlopig even voorbij totdat de regering weer nieuwe fiscale stimulans gaat introduceren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.