Nieuws
Bouwsubsidies hebben uiteindelijk geen effect
6 mei 2011 - Woningbouwsubsidies aan gemeenten leveren nauwelijks extra woningen op. De regelingen stimuleren de bouw wel, maar alleen zolang de maatregel van kracht is. Stopt de subsidie, dan zakt de productie als een plumpudding in elkaar, zo ontdekte de Telegraaf.
In crisisjaar 2009 werd in de bouwproductie nog een opvallende plus gerealiseerd van vijf procent. Deze groei werd vooral gerealiseerd in gemeenten die aanspraak konden maken op de regeling Besluit Locatiegebonden Subsidie (BLS), waarin tevens woningbouwafspraken waren gemaakt met twintig stedelijke regio’s om in totaal 360.000 woningen te bouwen. Hiermee was een subsidie van circa 600 miljoen euro gemoeid.Effect
De subsidieregeling, die eind 2009 afliep, had inderdaad effect: er werden in dat jaar in de subsidieregio’s bijna tien procent meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd. In de rest van Nederland daalde het aantal nieuwbouwwoningen juist met 6,7 procent. Uit de cijfers van 2010 (toen de regeling weer stopgezet was) blijkt echter dat de woningbouw in de subsidieregio’s juist een extra grote krimp liet zien ten opzichte van de rest van Nederland. Hiermee was het effect van de subsidies meteen teniet gedaan.
Weinig animo
Voor 2011 verwacht ING Economisch Bureau een zeer beperkte toename tot 60.000 gereedgemelde woningen en in 2012 62.000. Een rentestijging en aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek maken het potentiële kopers lastig. Bovendien is er weinig interesse voor nieuwbouwwoningen nu er zoveel bestaande woningen te koop staan. Deze laatsten zijn vaak per direct beschikbaar, terwijl er bij een nieuwe woning vaak minimaal een jaar zit tussen aankoop en sleuteloverdracht. Ook zien consumenten bij een bestaande woning direct wat ze kopen en hoeven ze niet te beslissen op basis van tekeningen en plattegronden.
Bron: De Telegraaf Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief