Nieuws
Ook voor ZZp'er lijkt de crisis voorbij
13 mei 2011 - Voor veel zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening en ICT is de crisis definitief voorbij. Zo zijn de omzetten van de ZZP’ers sterk verbeterd - in 2009 had 46 procent van hen een inkomen gelijk of hoger aan het jaar daarvoor, in 2010 steeg dat naar 59 procent.
Ook zat er groei in te declareren uren, 76 procent van de ondervraagden declareerde in 2010 een gelijk of groter aantal uren als in 2009. ZZP’ers hadden in 2010 gemiddeld 3,06 opdrachtgevers en realiseerden daarmee een jaaromzet tussen de 70.000 en 100.000 euro. Het percentage ZZP’ers dat niet van zijn inkomen kon rondkomen is in een jaar tijd gedaald van 34 procent naar 26 procent.Dit alles blijkt uit onderzoek van ZZP-community Myler.
Rekening houden met slechte tijden
Toon van Bodegom, directeur van Myler: "Met deze uitkomsten kunnen we concluderen dat de crisis voor hoogopgeleide ZZP’ers voorbij lijkt. Ook bij opdrachtgevers merken wij dat de vraag naar freelancers sterk toeneemt. Dat wil niet zeggen dat ZZP’ers achterover kunnen leunen, er is een belangrijke les te leren uit deze crisis. Hoe goed het ook gaat met zelfstandigen, ondernemen betekent ook rekening houden met economisch slechtere tijden."
Flexibele schil
Uit het onderzoek en interviews met grote organisaties bleek verder dat steeds vaker een grotere flexibele schil wordt ingericht, om sneller te kunnen anticiperen op marktontwikkelingen. De tijdelijke inzet van specialisten helpt deze bedrijven volgens eigen zeggen sneller tot de gewenste resultaten te komen. Een signaal dat zelfstandig ondernemers ook door grote marktpartijen serieus genomen worden.
Profiel ZZP’er
De ZZP-markt wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Van de ZZP’ers is slechts 29 procent vrouw, terwijl de algemene arbeidsparticipatie van vrouwen 46 procent bedraagt. Vrouwelijke ZZP’ers werken bovendien gemiddeld minder uren per week. Ook zijn ze jonger: de leeftijd van de mannelijke ZZP’ers varieert tussen 36 en 55 jaar, vrouwelijke ZZP’ers zijn tussen de 36 en 45 jaar. Ruim 63 procent heeft een partner en kinderen. Maarliefst 92 procent van de ZZP’ers is hoogopgeleid (HBO, HBO+). Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief