Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Stijgend ziekteverzuim: wat kunnen werkgevers doen?

Investeren in de gezondheid van medewerkers blijkt voordeliger dan een hoog ziekteverzuim

Stijgend ziekteverzuim: wat kunnen werkgevers doen?

14 oktober 2019 - Vorig jaar heeft een griepepidemie ons land ongeveer 1,3 miljard euro gekost. De kosten voor ziekteverzuim waren in 2018 ruim twee keer zo hoog als in 2017. In maart van dit jaar meldde ArboNed dat het ziekteverzuim opnieuw gestegen is.

Met het aanbreken van de herfst is ziekteverzuim voor werkgevers een terugkerend thema. Een structurele oplossing is welkom.
Investeren in de gezondheid van medewerkers blijkt voordeliger dan een hoog ziekteverzuim. Daarnaast is een gezonde werkplek erg in trek bij werkgevers en werknemers. TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) en de Wageningen University​ doen al jaren onderzoek naar gezondheid van mensen in de werkomgeving. Neem bijvoorbeeld de kosten van aanschaf en onderhoud van groen op de werkvloer, deze kunnen binnen een jaar worden terugverdiend door een lager ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers.
 
Werken in een groene ruimte
"Mensen die in een groene ruimte werken melden zich twintig procent minder vaak ziek," geeft Jelle Hoogendoorn van Hoogendoorn Projectbeplanting aan. ‘Dat zijn voor werkgevers natuurlijk enorme cijfers! De luchtvochtigheid is in de herfst- en wintermaanden bij veel organisaties de grootste boosdoener. Bij een te lage luchtvochtigheid, door bijvoorbeeld klimaatsystemen, verspreiden virussen zich sneller."
"Een goede werkgever zijn betekent ook zorgen voor een gezonde werkomgeving, het draait niet allemaal om de cijfers maar juist om de mensen," aldus Tom Wielhouwer, Operations Director bij Incentro.  "Wij hebben geprobeerd om voor onze mensen een zo prettig mogelijke werkomgeving te creëren. Het komt de sfeer en het werkplezier ten goede wanneer iedereen zich op zijn of haar gemak voelt op de plek waar men veel tijd doorbrengt. Het groen op ons kantoor speelt daarbij een wezenlijke rol," zegt Federatie Medisch Specialisten.
 
Gezonde leefstijl
Het beste resultaat wordt geboekt als een gezonde werkplek gecombineerd wordt met een gezonde leefstijl van medewerkers. Sportfysiotherapeut en fitcoach Monique Lunenburg: ‘Ik moedig alle werkgevers aan om hun medewerkers een sportabonnement of tegemoetkoming in de kosten te geven. Ook gezamenlijk sporten direct na het werk kan een goede manier zijn om fit te blijven. Het liefst met professionele begeleiding, om blessures te voorkomen!’ Voedingskundige Monique Rijbroek vindt: ‘Een gezonde lunch en voldoende fruit en groente op het werk is makkelijk te realiseren, dat kan elke werkgever!’
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.