Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grootschalig onderzoek rond faillissementspreventie MKB

23 mei 2011 - De Stichting XS2Justice is vorige week gestart met een grootschalig onderzoek onder MKB ondernemers gericht op het voorkomen van faillissementen. Jaarlijks gaan in Nederland veel bedrijven failliet (7.300 in 2010).

Hierbij treedt een directe maatschappelijke schade (openstaande vorderingen van partijen als de Belastingdienst, UWV en andere schuldeisers (voornamelijk ondernemers) op van meer dan 3,5 miljard euro, zo blijkt uit de meest recente CBS-gegevens. 

Ondernemerschap
Door faillissementen gaan bovendien zeer veel banen verloren (schattingen van 37.500 in 2008 en 55.000 in 2009) en beperken het ondernemerschap in de toekomst: slechts één op de vijf gefailleerde ondernemers maakt een nieuwe start als ondernemer. In veel gevallen verdwijnt het door de ondernemer opgebouwde pensioen. Uit diverse onderzoeken en uit indicaties van curatoren blijkt dat faillissementen in ruim de helft van de gevallen te voorkomen zouden zijn. 

Het onderzoek

De Stichting XS2Justice start in samenwerking met professor Baarsma van de Universiteit van Amsterdam een uitgebreid onderzoek om de problematiek rond faillissementen in kaart te brengen en zicht te krijgen op mogelijkheden om faillissementen te voorkomen. Hiermee worden wegen gezocht om maatschappelijke schade en verlies van werkgelegenheid te beperken.
Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
• een grootschalige enquête onder MKB ondernemers (minimaal 1.000 deelnemers). In deze enquête wordt ondernemers gevraagd naar hun financiële positie, ervaringen met faillissementen en het beeld bij ondernemers van de rol van de curator bij faillissement,
• een juridische en financieel-economische doorlichting van een 200-tal bedrijven om de belangrijkste risico’s in kaart te brengen,
• een expert meeting met onder andere curatoren,
• de Stichting XS2Justice wil ook vijf tot tien bedrijven in moeilijkheden bijstaan om een dreigend faillissement trachten te voorkomen.
Het onderzoek wordt wetenschappelijk begeleid door professor Barbara Baarsma van de Universiteit van Amsterdam.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.