Nieuws
Reanimeren in zes stappen: weet wat u moet doen
21 november 2019 - Stel dat u op straat loopt of in een winkel staat en iemand naast u plotseling in elkaar zakt. Of dat u aan het werk en een medewerker of klant onwel wordt. De persoon reageert niet meer en lijkt ook niet meer te ademen. Weet u dan wat u moet doen? Mogelijk moet hij of zij gereanimeerd worden.
Maar hoe weet u of dit het geval is? En wat moet u dan doen? Het meest belangrijk is uw hoofd koel te houden. Opleidingsadviseur Pauline van den Driessche van G4S Training & Safety vertelt u welke zes stappen u dient te nemen.Probeer altijd te helpen
Van den Driessche benoemt allereerst dat een praktijktraining en het jaarlijks herhalen van groot belang zijn om de handelingen op juiste wijze uit te kunnen voeren wanneer u deze nodig hebt. "Probeer in ieder geval iets, want u kunt in principe niets fout doen! Dat is het devies in de cursussen BHV, EHBO en reanimatie en AED. U zou het misschien niet verwachten, maar ook als u geen EHBO- of BHV-training hebt gevolgd kunt u het verschil maken."
Volgens haar doet het Rode Kruis regelmatig onderzoek naar reanimerend Nederland. "Volgens hun laatste metingen zegt zo’n 25 procent van de Nederlanders te weten wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Dit betekent ook dat nog steeds drie op de vier mensen geen idee heeft. Hoe meer mensen weten hoe ze moeten handelen in dergelijke situaties hoe beter. Behoort u ook tot deze groep? Lees daarom onderstaande stappen goed door, zodat u weet wat u moet doen in geval van nood."
Stap een: Let op gevaar en controleer het bewustzijn
Wanneer de situatie veilig is voor uzelf en het slachtoffer dan kunt u volgens Van den Driessche starten met het verlenen van eerste hulp. "U kunt geen eerste hulp verlenen wanneer het niet veilig voor u is. In dat geval belt u 112. Is de situatie veilig? Benader dan het slachtoffer aan de kant van het gezicht, schud aan de schouders en spreek hem of haar aan."
Stap twee: Geen reactie? Bel direct 112!
Reageert het slachtoffer niet? Van den Driessche geeft dan het volgende advies: "Blijf bij het slachtoffer en bel direct het alarmnummer. Zij zijn erop getraind u op afstand te kunnen assisteren met de vervolgstappen. Het slachtoffer moet tenslotte zo snel mogelijk geholpen worden. Zet uw telefoon op de luidspreker en leg deze naast het slachtoffer. Zo hebt u beide handen vrij om het slachtoffer goed te kunnen helpen volgens de instructies van de medewerker op de meldkamer."
Stap drie: Controleer de ademhaling
Van den Driessche: "De hulpverlener in de meldkamer zal u allereerst vragen de ademhaling van het slachtoffer te controleren. Dit doet u door maximaal tien seconden te observeren, te luisteren en te voelen. U kijkt of de borstkas omhoog komt, luistert bij de mond of u ademgeluiden hoort en voelt met uw wang of het slachtoffer lucht uitblaast."
Stap vier: Start met 30 borstcompressies
Bij de afwezigheid van ademhaling moet u volgens Van Driessche gaan reanimeren. "Zorg dat het slachtoffer op zijn of haar rug ligt, op een harde ondergrond. Ga op uw knieën naast het slachtoffer zitten. Plaats de hiel van een hand op het midden van de borstkas van het slachtoffer. Plaats uw andere hand bovenop de eerste hand en druk vervolgens het borstbeen 30 keer in. In deze beweging houdt u uw armen voortdurend gestrekt én loodrecht op het borstbeen." Ze voegt nog toe dat het belangrijk is dat u altijd contact blijft behouden met het borstbeen. Druk ongeveer twee keer per seconde het borstbeen naar beneden, 100 tot 120 maal per minuut dus."
Stap vijf: Beadem maximaal twee keer
Hebt u 30 borstcompressies uitgevoerd? Van den Driessche legt uit dat u dan het slachtoffer twee keer dient te beademen. "Hoe u dit doet? Plaats één hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig achterover. Knijp met uw duim en wijsvinger het zachte gedeelte van de neus dicht. Met twee vingers van uw andere hand lift u de kin omhoog om de luchtweg te openen. U bent nu klaar om te beademen. Adem in, open uw mond wijd genoeg en plaats uw mond goed sluitend over de mond van het slachtoffer. Blaas uw adem in één seconde rustig uit in zijn of haar mond. Kijk ondertussen met een schuin oog of de borstkas iets omhoog komt. Stop met inblazen zodra u een beweging constateert. Herhaal dit een tweede keer."
Stap zes: Gebruik de AED
Zodra de AED aanwezig is sluit u deze direct aan. Van den Driessche: "Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk om de AED aan te zetten. Trek de bovenkleding van het slachtoffer en maak indien nodig de plek waar de elektroden moeten komen droog. Op de elektroden staat een tekening waarop u precies kunt zien waar ze op de borstkas moeten worden geplakt. Druk de elektroden goed aan. Vervolgens volgt u de gesproken opdrachten of de aanwijzingen op het scherm van de AED. Let er goed op dat niemand het slachtoffer mag aanraken tijdens de analyse van de AED. Druk de schokknop van de AED in, zodra de AED dat aangeeft. Nog steeds geen ademhaling? Ga direct na de schok door met borstcompressies. Ook als er geen schok wordt gegeven is het belangrijk dat u direct doorgaat met de reanimatie."
Hierboven zijn in zes stappen de belangrijkste handelingen van een reanimatie met AED doorlopen. Wees niet bang dat u bepaalde stappen zult vergeten of niet helemaal correct zult uitvoeren. Zodra u 112 aan de lijn hebt zullen zij u professioneel begeleiden.
Extra tip: Wilt u weten of er voldoende AED’s bij u in de buurt zijn? Via hartstichting.nl/aed kunt u snel en eenvoudig zien of er al een AED in uw buurt aanwezig is.
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief