Nieuws
EHEC-crisis: fiscale handreikingen voor getroffen ondernemers
1 juni 2011 - Nederlandse tuinders lijden op dit moment naar schatting 30 miljoen euro schade per week als gevolg van de uitbraak van de EHEC-bacterie. De kans is levensgroot dat dit bedrag nog veel groter wordt. Want ook de export en consumptie van sla, tomaten en paprika's is nagenoeg tot het nulpunt gedaald.
Door dit alles dreigen ondernemers acuut in problemen te komen. Ook ondernemers in aan tuinbouw gerelateerde sectoren, zoals de transportsector, dreigen klem te komen zitten. Staatssecretaris Bleker (Landbouw) mag tien miljoen euro verdelen onder telers die door de uitbraak van EHEC hun producten niet meer kunnen exporteren. De voorwaarden waaronder deze steun wordt toegekend, worden nu nader uitgewerkt. De vraag is of ook de fiscus bij de oplossing van deze problemen nog de helpende hand kan bieden.Crisisbesluiten
Bij de laatste crises in de land- en tuinbouw (onder meer MKZ en varkenspest) zijn er door het Ministerie van Financiën een aantal besluiten uitgevaardigd die de ergste nood voor ondernemers moesten oplossen. Zo hoefde tijdelijk geen belastingaangifte gedaan te worden, kreeg men uitstel van betaling en werden teruggaven als gevolg van verliescompensatie versneld uitgekeerd. In reactie op de EHEC-crisis is zo'n besluit (nog) niet genomen. Omdat de crisisbesluiten slechts tijdelijk waren en per specifiek geval, kan hierop nu nog geen beroep gedaan worden.
Fiscale mogelijkheden
Ondernemers die zijn getroffen door de EHEC-bacteriecrisis, kunnen zelf al actie ondernemen. GIBO Groep en Flynth, hebben de bestaande fiscale mogelijkheden op een rij gezet:
- De meeste ondernemers hebben een voorlopige aanslag inkomsten- (IB) en/of vennootschapsbelasting (Vpb) over 2011 ontvangen. Deze aanslagen worden op verzoek verlaagd (of zelfs teruggebracht tot op nihil) als het inkomen of de winst over 2011 laag of zelfs negatief zal zijn.
- Heeft de ondernemer in 2010 een verlies geleden, maar is de aangifte IB of Vpb 2010 nog niet ingediend? Dan is aan te raden deze zo snel mogelijk in te dienen, zodat de ondernemer om een voorlopige verrekening kan verzoeken van 80 procent van het geleden verlies. Hierdoor kan de ondernemer eerder betaalde belasting terugkrijgen.
- In overleg met de Belastingdienst kunnen doorgaans invorderingsmaatregelen worden opgeschort, wanneer de ondernemer als gevolg van de crisis in acute financiële problemen geraakt. Ook zonder bijzondere regeling kan met de fiscus overlegd worden. Doorgaans geldt dat hoe eerder er overleg is hoe groter de kans op succes.
- Is de onderneming een bv? Dan is het raadzaam om het salaris dat ten minste uit de bv moet worden opgenomen in overleg met de fiscus (sterk) te verlagen.
- Voorziet de ondernemer dat de bv niet meer aan haar fiscale verplichtingen kan voldoen? Meld dan - in overleg met een adviseur - deze betalingsonmacht zo snel mogelijk en op de voorgeschreven wijze bij de fiscus. Daarmee kan een aansprakelijkstelling in privé voorkomen worden. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief