Nieuws
Retailers licht optimistisch over opleving omzet tijdens komende feestdagen
19 november 2020 - Ondanks onzekerheden over het openhouden van fysieke winkels en het koopgedrag tijdens de komende feestdagen, zijn retailers voorzichtig positief over de verwachte omzet in de aanloop naar december. Dit blijkt uit een nieuw Holiday Shopping Trends onderzoek van Capgemini naar de verwachtingen van retailers en consumenten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Scandinavië en de Verenigde Staten. Gemiddeld genomen verwacht bijna de helft van de retailers (49 procent) in deze landen dat de omzet hoger zal zijn dan vorig jaar.
Nederlandse retailers zijn zelfs wat positiever: zo’n 65 procent van de ondervraagde winkeliers in Nederland verwacht dat de omzet dit jaar hoger zal uitvallen dan in december vorig jaar, 21 procent denkt dat de omzet lager zal uitvallen en veertien procent weet het niet of ziet geen verandering.De omzetstijging zal vooral online plaatsvinden: in de onderzochte landen zegt de helft van de klanten dit jaar méér online te willen shoppen dan in voorgaande jaren. Hierop vooruitlopend heeft 93 procent van de retailers bewust stappen ondernomen om hun online aanbod uit te breiden. Daarnaast heeft 50 procent hun website of e-commerce propositie verbeterd en 34 procent de web-capaciteit vergroot. 21 procent van de winkeliers heeft zelfs nieuwe virtuele winkelervaringen geïntroduceerd.
Grotere kortingen
Om nog meer klanten aan te trekken, wil 78 procent van de retailers grotere kortingen aanbieden, zowel online als in de winkel, terwijl een derde (33 procent) van plan is om een groter aanbod van afgeprijsde producten online aan te bieden. Desondanks hebben retailers er minder vertrouwen in dat ze kooppatronen voor deze feestdagen nauwkeurig kunnen voorspellen in vergelijking met vorig jaar (39 procent vergeleken met 55 procent in 2019). De dreiging van lockdowns is volgens 54 procent van de ondervraagde retailers de belangrijkste oorzaak van de onzekerheid. Precies de helft (50 procent) van alle retailers wijt de onzekerheid aan de verstoring van de toeleveringsketen. Bijna een op de drie retailers (30 procent) zegt dat de gegevens waarop zij hun planning baseren niet accuraat zijn als gevolg van COVID-19.
Tegelijkertijd verwacht slechts veertien procent van de consumenten deze Black Friday meer uit te geven dan normaal, waarbij iets meer dan een derde (35 procent) aangeeft minder te willen uitgeven. Minder besteedbaar inkomen werd als belangrijkste reden genoemd (43 procent).
Het onderzoek bracht verder de volgende trends aan het licht:
Consumenten geven prioriteit aan essentiële zaken; jongere generaties geven het meeste uit. Meer dan een derde (37 procent) van de 18-24-jarigen en 40 procent van de 25-34-jarigen zegt sinds het begin van de COVID-19-pandemie geld te hebben bespaard met de bedoeling om dit rond Black Friday en de vakantieperiode uit te geven.
Als het gaat om wat mensen van plan zijn te kopen, zal meer dan de helft van alle aankopen in de feestperiode (52 procent) bestemd zijn voor essentiële zaken. Consumenten geven voorrang aan essentiële goederen voor zichzelf en anderen (44 procent) boven het kopen van geschenken (35 procent) of een traktatie voor zichzelf (21 procent). De luxeproducten - die slechts achttien procent van de consumenten van plan is te kopen - blijven echter populair bij jongere leeftijdsgroepen (27 procent) en bij consumenten met hogere inkomens (34 procent).
Impulsbestedingen zullen dalen als consumenten vooruit plannen. Bijna de helft van de shoppers (49 procent) verwacht de komende weken meer online te winkelen dan in voorgaande jaren, waarbij lockdowns dit in sommige regio's afdwingen. Wereldwijd zal de voorkeur voor winkelen in de fysieke winkel op Black Friday dalen van 39 procent vorig jaar naar 28 procent dit jaar.
Hoewel Capgemini's onderzoek werd uitgevoerd voordat er nieuwe lockdowns werden ingevoerd in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zijn de regio's waar de winkels op dit moment open blijven in november nog steeds getroffen door de gevolgen van de pandemie. De grootste fysieke terugval zal worden gezien in de VS, waar het winkelen in de winkel naar verwachting met 15 procentpunten zal dalen: slechts 27 procent van de vakantieaankopen zal dit jaar in winkels worden gedaan, een daling van 42 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor de consumenten die in de winkel kunnen winkelen, zal 33 procent pas naar de winkel gaan als ze weten wat ze willen kopen en 32 procent zal onderzoeken wat ze van tevoren van plan zijn te kopen, wat suggereert dat de impulsuitgaven zullen dalen.
Retailers hebben zich voorbereid op verandering. Ondanks de onzekerheid over het uitgavenpatroon heeft de meerderheid van de retailers hun strategie gewijzigd om rekening te houden met de financiële en gezondheidsgerelateerde zorgen van consumenten. Meer dan twee op de vijf (43 procent) retailers bieden meer kortingen in het hele assortiment of meer eendagskortingen of tijdelijke kortingen (42 procent) in vergelijking met voorgaande jaren. Bijna negen op de tien (87 procent) retailers hebben dit jaar nieuwe bezorgopties geïntroduceerd, 52 procent heeft gratis bezorging ingevoerd en 46 procent heeft ‘click en collect’-acties geïntroduceerd of zogenoemde ‘curbside pick-ups’ georganiseerd, waarbij de bestelling op een veilige locatie buiten de winkel kan worden opgehaald (in de VS is dit percentage gestegen tot 60 procent).
Retailers blijven echter werken aan de klantervaring in de winkel zelf: 93 procent van de retailers heeft stappen ondernomen om de ervaring in de winkel zelf voor de klant aantrekkelijk te maken. Van de ondervraagde retailers heeft 50 procent een beperking gezet op het aantal klanten dat in de winkel aanwezig mag zijn vanwege social distancing regels, terwijl 43 procent meer contactloze betalingsmogelijkheden heeft geïntroduceerd. Nieuwe lockdowns zullen niet betekenen dat deze inspanningen tevergeefs zijn geweest; als de coronabeperkingen naar verwachting in december zullen worden verlicht in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, kan een late stijging van het aantal kerstshoppers gemakkelijker worden opgevangen.
Moeilijk voorspelbaar
"De feestdagen aan het eind van het jaar zijn altijd moeilijk te voorspellen geweest voor retailers, maar de verstoring van de toeleveringsketen, de voorzichtigheid van de consument en de steeds wisselende beperkingen van de overheid betekenen dat dit jaar vol onzekerheid zit," zegt Tim Bridges, Global Head of Consumer Goods and Retail bij Capgemini. "Desondanks erkennen retailers dat de verkoop online zal verschuiven en hebben ze geïnvesteerd in hun e-commerce aanbod, waarbij veel bedrijven de betalingsmogelijkheden vergroten, nieuwe leveringsmethoden openen of de in-store ervaring online brengen door middel van initiatieven als virtuele kleedkamers. Door de aanhoudende aard van de pandemie zal de onzekerheid waarvan we vandaag getuige zijn, waarschijnlijk tot volgend jaar voortduren. De echte winnaars zullen degenen zijn die hun activiteiten en toeleveringsketens digitaal kunnen stroomlijnen, zodat ze gemakkelijk op en neer kunnen schalen om het hoofd te bieden aan plotselinge stijgingen en dalingen van de consumentenbestedingen."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief