Nieuws
'Innovatie in MKB is vaak toeval'
22 juni 2011 - Om flexibeler in te kunnen spelen op marktontwikkelingen maakt het mkb graag gebruik van het projectmatig organiseren van activiteiten in kleine, tijdelijke netwerken. Deze manier van werken is flexibel en goed voor innovatie. Maar omdat deze projecten tijdelijk zijn, is het risico groot dat de opgedane kennis na afloop verloren gaat. Vooral bij projecten waarin meerdere bedrijven samenwerken.
Dat blijkt uit onderzoek waarop René Bakker op 24 juni promoveert aan de Universiteit Tilburg, zo weet Foodholland.nl. Bij organisaties die wel leren van projecten, is dat vaak min of meer 'toevallig'.Toeval
Binnen het Nederlandse MKB bestaat een groot aantal typen projecten waarin verschillende bedrijven samenwerken, blijkt uit het onderzoek. Elk type project is sterk in een andere stap van het leerproces. Bij een groot deel van de projecten zijn leren en kenniscreatie echter ondergeschoven kindjes. Belangrijke innovaties komen vaak toevallig tot stand, zonder dat daar een bewuste strategie aan ten grondslag ligt. Deze resultaten suggereren dat meer aandacht voor kennis en innovatie wenselijk is in projectmanagement, aldus Bakker. Maar omdat innovaties kennelijk juist 'toevallig' plaatsvinden, is het de vraag in hoeverre dit proces strikt geformaliseerd zou moeten dan wel kunnen worden.
Bron: Foodholland.nl Doorsturen | 2 | Nieuwsbrief