Nieuws
Gerechtelijk vonnis vaker lege huls
6 juli 2011 - Het aantal bedrijven en consumenten dat ondanks een vonnis van de rechter hun openstaande rekening niet betaald kreeg, is het laatste kwartaal met zeventien procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Verkoopjevordering.nl.
In het tweede kwartaal van 2010 beschikte 52 procent van de bedrijven die hun vordering wilden verkopen over een gerechtelijk vonnis. In het tweede kwartaal van dit jaar liep dat aantal op tot 61 procent. Uit het onderzoek komt naar voren dat met name bedrijven (72 procent) het vonnis niet weten om te zetten in geld op hun bankrekening. Particulieren zijn in de overige gevallen (28 procent) niet in staat gebleken de vordering na tussenkomst van de rechter alsnog te innen.Redenen van niet betalen
Hoewel de wet diverse mogelijkheden biedt om vonnissen uit te winnen, zoals executie van bankrekeningen of onroerend goed, blijkt in de dagelijkse praktijk dat schuldeisers na een toegewezen vonnis vaak alsnog met lege handen blijven staan. Vaak zijn er dan al duizenden euro’s aan advocaten-en deurwaarderskosten gemaakt. De voornaamste redenen dat er niet terug betaald wordt, is het failliet van de debiteur (42 procent). Gevolgd door het verdwijnen van de debiteur in de schuldsanering (24 procent), het verwijderen van bezittingen op eigen naam (veertien procent)en het verhuizen naar het buitenland (acht procent).
Buitenlandse problemen
Bij de laatste categorie speelt nog eens extra dat het Nederlandse vonnis niet geldig is het buitenland en men de vordering dus niet direct kan innen. Om het vonnis geldig te maken moet een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank. Ook moet het vonnis worden vertaald door een beëdigd vertaler.
Hiervoor moeten extra kosten worden gemaakt. Deze kosten vormen vaak een drempel om in het buitenland verhaal te halen. Slechts negen procent van de vonnishouders zet deze stap daadwerkelijk.
Achtergrond
In totaal werden 1.200 vorderingen geanalyseerd. De onderzochte vorderingen waarin de vonnissen werden toegewezen, betroffen voornamelijk niet- betaalde facturen(57 procent), niet-terugbetaalde geldleningen (negentien procent) en het veroorzaken van schade (acht procent). In Nederland worden jaarlijks ongeveer 280.000 rechterlijke uitspraken gedaan. Doorsturen | 1 reactie | Nieuwsbrief