Nieuws
12 juli 2011 - Zes op de tien ondernemers hebben na hun eerste bedrijf de smaak te pakken en beginnen er meerdere, gemiddeld drie of meer. Tien procent van de ondernemers start uiteindelijk zelfs meer dan tien bedrijven . Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek onder 685 ondernemers door Ernst & Young.
Het eerste bedrijf wordt meestal niet losgelaten. 45 procent blijft (deels) eigenaar en 28 procent van de ondernemers die een nieuw bedrijf oprichten houdt een aandeel in de vroegere onderneming.Ervaring
De meeste ondernemers noemen met name hun vooropleiding en errvaring als sleutels van hun succes. 60 procent van de ondernemers is werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Een derde van hen vindt dat deze ervaring van groot belang is geweest voor het latere succes. Ook mentoren en familie dragen volgens de ondernemers bij aan hun succes. Investeerders en vrienden hebben volgens hen de minste invloed gehad.
Jonge starters
De meeste ondernemers die meededen aan het onderzoek richtten hun eerste bedrijf al jong op. Tien procent zelfs al voor hun twintigste. 45 procent begon voor zijn of haar 30ste. Slechts twee procent startte pas na zijn vijftigste.
Obstakels
Dat ondernemen niet makkelijk is, vinden ook de deelnemers van dit onderzoek. 60 procent is tegen obstakels aangelopen, vooral op het gebied van financiering. Andere veel voorkomend problemen: het aantrekken van geschikte medewerkers en het aan boord houden van kennis.
Categorieën
Er zijn diverse categorieën ondernemers, elk met hun eigen ‘succesgarantie’. Zo bestaat er de ondernemerscategorie 'groeien en verkopen', de categorie 'groeien en vermoorden' en de categorie 'groeien en groeien'. In de eerste categorie zitten serie-ondernemers die een bedrijf tot bloei brengen en het vervolgens verkopen. Zij zijn vaak erg succesvol. De tweede categorie heeft het vaak minder goed voor elkaar: deze ondernemers kunnen de controle niet uit handen geven. In de laatste categorie vallen ondernemers die een bedrijf goed lopend weten te krijgen en ook zelf de touwtjes in handen houden.
Bron: MKB Servicedesk, NuZakelijk Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief