Nieuws
Ingenieursbranche in de rode cijfers
29 juli 2011 - Omzetdalingen, meer rode cijfers en een afnemend personeelsbestand zijn de opvallendste tekenen van de voortdurende crisis in de Nederlandse advies- en ingenieursbranche. Bureaus in de installatiesector en milieuadvisering zijn het meest positief in hun omzetverwachtingen. In de ruimtelijke ordening en utiliteitsbouw is de stemming het meest mineur.
Het conjunctuuronderzoek dat NLingenieurs ieder kwartaal onder haar leden uitvoert, toont wederom aan dat de branche een zware periode doormaakt. Het aantal bedrijven dat verwacht winst te maken over dit jaar is gedaald, van 83 procent aan het eind van het eerste kwartaal naar slechts 77 procent nu. Die lage winstverwachting wordt verklaard door dalende omzetten (40 procent van de bedrijven zag de omzet het afgelopen kwartaal dalen) en tarieven die onder druk staan.Lagere omzet
Hoewel 2010 geen rooskleurig jaar was voor de Nederlandse advies- en ingenieursbureaus, verwacht meer dan de helft van de bureaus dat de omzet dit jaar nog lager zal liggen dan over 2010. Een kwartaal eerder was dat nog de verwachting van 'slechts' 35 procent van de bedrijven. Binnen de branche zijn de verwachtingen voor de ruimtelijke ordening en de utiliteitsbouw het meest negatief.
Minder personeel
De tegenvallende resultaten hebben hun weerslag op het personeelsbestand. Bij meer dan een kwart van de bureaus is het vaste personeelsbestand afgenomen. Dat is meer dan in eerdere kwartalen. Met name de grote bureaus (meer dan 250 fte) hebben geschrapt in hun vaste medewerkers. De respondenten verwachten dat deze trend zich in het derde kwartaal voortzet.
Buitenlandse werkzaamheden
De internationale markt voor ingenieursdiensten blijkt beter te functioneren dan de binnenlandse. De werkzaamheden in het buitenland (met uitzondering van het VK en Zuid-Europa) zijn een stabiele factor voor de bureaus die internationaal actief zijn. De buitenlandse omzet blijft bij veruit de meeste bureaus (gemiddeld 70 procent) al sinds begin 2010 vrijwel gelijk. De concurrentiepositie van de Nederlandse bureaus staat dan ook niet onder druk en is in sommige gevallen zelfs verbeterd in de afgelopen periode.
Lange betalingstermijnen
Naast onvoldoende vraag in de markt (grotendeels verklaard door de crisis op de huizenmarkt en bezuinigingen van overheidswege), hebben veel bureaus last van een verminderde betalingsmoraal bij hun klanten. Nog altijd steken de projectontwikkelaars en aannemers elkaar hierbij naar de kroon. Gemeenten blijken ook in toenemende mate langere betalingstermijnen te hanteren.
NLingenieurs blijft er bij zowel publieke als private opdrachtgevers op hameren redelijke betalingstermijnen in acht te nemen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de problemen voor de branche, die toch al onder druk staat, door verminderde liquiditeit niet nog verder te vergroten. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief