Nieuws
Opnieuw grote groei vertrouwen, maar vertraagde effecten van strenger monetair beleid liggen op de loer
Vrees voor recessie neemt af, risico blijft aanwezig
8 mei 2023 - Het vertrouwen in de economie steeg in het eerste kwartaal van 2023 in West-Europa voor het derde opeenvolgende kwartaal sterk. Aan deze ontwikkeling is te zien dat financiële professionals minder bezorgd zijn over de vooruitzichten van een recessie in 2023. Maar het gevaar is nog niet geweken: centrale banken voeren nog steeds een streng monetair beleid, wat een verlaat negatief effect kan hebben op de groei van de economie in de tweede helft van 2023.
Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder meer dan 800 accountants, die de status van de huidige economische situatie laat zien door de ogen van leidende financiële professionals.Wat blijkt er uit het rapport over het laatste kwartaal?
• Vertrouwen: het wereldwijde vertrouwen in de economie is in Q1 2023 voor het derde kwartaal op rij gestegen. Opvallend is dat het vertrouwen in West-Europa van alle regio’s dit kwartaal opnieuw het hoogst is gestegen. Dit is twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. De economie vindt manieren om met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne om te gaan, zoals veranderingen in de manier van leven. Daarnaast zorgt een milde winter dat de Europese energieprijzen konden dalen naar het niveau voor de oorlog in Oekraïne. Ook consumenten zijn veerkrachtiger dan verwacht (ondanks een verlaging van het reële inkomen), dankzij een sterke arbeidsmarkt die ervoor zorgde dat spaargeld, naast de overheidssteun, de grootste klap kon opvangen.
• Orders: nadat West-Europa in 2022 de op een na grootste orderafname kende, is het niveau van de orders in Q1 2023 opnieuw licht toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Het wereldwijde orderniveau is niet meegestegen met de vertrouwensindex, en blijft daarmee op mediaan niveau.
• Economisch herstel: de wereldwijde economie herstelt in 2023 beter dan verwacht. Dit herstel leek te groeien naarmate het eerste kwartaal voortduurde. De verbeterde macro-economische omstandigheden moedigden bedrijven ook aan om meer te investeren in kapitaal en personeel, en meer banen te creëren. Tegelijkertijd halen de Europese centrale banken de monetaire teugels nog steeds stevig aan. Opvallend genoeg heeft dit nog geen impact op de financieringsvoorwaarden, en de intentie om kapitaal uit te geven en te werven.
• Inflatie: de jaarlijkse Harmonized Index of Consumer Prices (HICP)-inflatie daalde naar 6,9 procent in maart 2023. Basiseffecten die buiten de berekening vallen hebben klaarblijkelijk geholpen en zullen een nog zichtbaarder effect hebben op Q2 2023. Ook zorgen de verdere prijsdaling op de energiemarkt en het versoepelen van de bottlenecks in de supplychain voor een neerwaartse druk op de prijzen van consumptiegoederen.
• Operationele kosten: de wereldwijde bezorgdheidsindex – die de zorgen over hoge operationele kosten weerspiegelt – is in Q1 2023 opnieuw gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Het lijkt erop dat de kostendruk zijn piek heeft bereikt, alhoewel deze nog ver boven het gemiddelde blijft. Grondstoffenprijzen blijven gemiddeld en Europa profiteert van gasprijzen die gedaald zijn naar niveaus van voor de oorlog in Oekraïne. Verder namen de zorgen over toegang tot financiën en het garanderen van snelle betaling, wat belangrijk is voor een goede cashflow, af. Meldingen van problemen met snelle betaling daalden zelfs tot het op twee na laagste niveau in de geschiedenis van de GECS.
• Angst: de twee angstindexen – waarbij de bezorgdheid wordt gemeten dat klanten en leveranciers mogelijk failliet gaan – verbeterde in Q1 van 2023 ten opzichte van het vorige kwartaal. Zorgen over leveranciers waren zelfs het laagst sinds 2020.
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief