Nieuws
Forse toename aantal failliete vastgoedbedrijven
5 oktober 2011 - Door de crisis op de onroerendgoedmarkt gaan steeds meer vastgoedbedrijven failliet. In totaal gingen in de eerste drie kwartalen 168 vastgoedbedrijven bankroet. Dat is een toename met ruim 36 procent ten opzichte van vorig jaar. Tot deze ondernemingen behoren verhuurders, maar ook besloten beleggingsfondsen en makelaars.
Dat blijkt uit cijfers over de eerste negen maanden van 2011 die faillissementsdossier.nl heeft gepubliceerd.Slijtageslag
De leegstand op de kantorenmarkt lijkt de belangrijkste oorzaak van de faillissementsgolf. Die leegstand heeft de afgelopen jaren geleid tot substantiële prijsdalingen en een flinke vermindering van de verhuuropbrengsten. "Er is sprake van een slijtageslag," meent directeur Hein Bos van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed. "Vooral bedrijven met een kleine kantorenportefeuille gaan onderuit. Die kunnen de hoge rentelasten niet meer dragen." Volgens Bos zitten er binnen de branche nog veel meer bedrijven in de problemen. "Dit is slechts een voorbode."
Failliete makelaars
Onder de gefailleerde bedrijven zitten ruim twintig makelaars. Dat is relatief weinig, gezien de enorme daling van de huizenverkoop. Wel is het aantal personeelsleden bij makelaarskantoren de laatste tijd sterk gereduceerd, aldus de NVM. "De makelaar doet alles weer noodgedwongen zelf," aldus woordvoerder Roelof Kimman.
Volgens faillissementsdossier daalde het totale aantal faillissementen in de periode januari tot en met september met ruim drie procent tot 7.356. In september bedroeg de daling ten opzichte van augustus ruim elf procent.
Slechte zomer
Een sector die het in de eerste drie kwartalen ook flink kreeg te verduren was de horeca. Binnen deze branche steeg het aantal bedrijven dat onderuit ging met bijna een derde tot 431. In september was er zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal failliete horeca-etablissementen. Een van de oorzaken van deze toename was het tegenvallende zomerweer.
In de bouw daarentegen daalde het aantal faillissementen in de eerste drie trimester bijna tien procent. Mogelijk speelde de tijdelijke verlaging van de btw op arbeidsloon hierbij een rol. Deze maatregel was tot 1 oktober dit jaar van kracht. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief