Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven hebben eigen belang bij slimme energienetten

6 oktober 2011 - Smart grids (oftewel slimme energienetten) komen in Nederland nog altijd niet echt van de grond. Door de economische crisis is zowel de Nederlandse overheid, als een deel van het bedrijfsleven terughoudend met het stimuleren van concrete toepassingen.

Volgens Marcel van 't Hof, Business Manager Energie Efficiency van Schneider Electric, leidt dat voor consumenten en marktpartijen tot gemiste kansen. "Het bedrijfsleven moet veel sterker het voortouw nemen bij het promoten van de grootschalige inzet van smart grids." 

Roadmap Smart Grids
Netbeheer Nederland stelde vorig jaar een 'Roadmap Smart Grids' op, waarin het belang van smart grids werd uiteengezet. Marktpartijen werden hierbij opgeroepen tot participatie bij het introduceren van slimme energiesystemen. Tot nu toe heeft deze oproep tot weinig resultaat geleid. "Het bedrijfsleven in Nederland is nog te passief. In Nederland hebben we vaak de neiging om verantwoordelijkheden bij de overheid neer te leggen. Terwijl organisaties zelf de grootste voordelen kunnen halen uit smart grids. Het wordt dan ook tijd dat bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid nemen." 

Actief reageren
Van 't Hof waarschuwt voor de forse stijging van de energieprijzen in de komende jaren. "Bedrijven ontkomen er niet aan om effectieve, besparende maatregelen door te voeren. In plaats van af te wachten tot het economische tij keert, of tot de overheid dwingende regelgeving op gaat leggen rond de toepassing van besparende technologie, moet het bedrijfsleven nu zelf actief inzetten op de grootschalige inzet van smart grids." 

Concrete maatregelen

Volgens Van 't Hof moeten organisaties nu de nodige budgetten vrijmaken, kennisuitwisseling stimuleren en een certificeringssysteem opzetten. Hiermee kan namelijk aanzienlijk op energiekosten worden bezuinigd. "Bovendien is het in marketingtechnisch opzicht van steeds groter belang dat ondernemingen hun duurzame gezicht tonen." Bedrijven hebben volgens Van 't Hof dus een groot eigen belang om voor de toepassing van smart grids in de bres te springen. 

Voldoen aan EU-regels

Naast het bedrijfsleven heeft ook de overheid baat bij smart grids. Deze netwerken kunnen namelijk een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. De toepassing ervan is relatief goedkoop. Bovendien hebben smart grids een bijzonder effectieve energiebesparende werking. Met de grootschalige inzet van smart grids kan Nederland ook de energiebesparing in Europees verband optrekken tot twintig procent zoals eerder voor 2020 afgesproken. Dit is een forse verbetering ten opzichte van de negen procent die men met de huidige middelen verwacht te halen. "Hierdoor kunnen smart grids voor een grotere reductie in de emissie van broeikasgassen zorgen dan vergelijkbare investeringen die met de opwekking van duurzame energie zijn gemoeid," aldus Van 't Hof.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.