Nieuws
Ingenieursbureaus verwachten winst over 2011
31 oktober 2011 - De crisis gaat niet aan de ingenieursbranche voorbij. Steeds meer bedrijven zien hun binnenlandse omzet dalen. De werkgelegenheid in de branche staat onder druk. Desondanks verwacht 70 procent van de Nederlandse ingenieursbureaus het jaar met winst te kunnen afsluiten.
Dat blijkt uit het conjunctuuronderzoek dat NLingenieurs (branchevereniging van advies-, management en ingenieursbureaus) ook dit kwartaal weer onder haar leden heeft gehouden.Omzet en winst
De omzetten in de ingenieursbranche nemen af. Ook het afgelopen kwartaal heeft ruim 60 procent van de ingenieursbureaus de omzet zien dalen. Onder het grootbedrijf (bedrijven met meer dan 250 fte) is dat, voor hun Nederlandse tak, vrijwel unaniem het geval. De helft van de bedrijven verwacht ook voor het laatste kwartaal van 2011 een omzetdaling. De sector binnen de branche die daar de meeste last van ondervindt, is de ruimtelijke ordening. Op dit terrein verwacht bijna 80 procent van de bureaus een omzetdaling over 2011. Ook binnen het projectmanagement en de utiliteitsbouw zullen veel bedrijven een lagere omzet behalen.
Minder werk
Aan de orderportefeuille is te zien dat er simpelweg minder werk in de markt is. Meer dan in eerdere kwartalen hebben bedrijven de waarde van hun orderontvangst zien afnemen. Met name de markten voor de GWW en de ruimtelijke ordening zijn gekrompen. De orderpositie van de leden is dan ook zeer laag. Met gemiddeld 4,4 maanden is de gemiddelde werkvoorraad ruim twee maanden lager dan een jaar geleden.
Kleinbedrijf negatiever
Ondanks de dalende omzetten en afnemende werkvoorraad, verwacht 70 procent van de deelnemers het jaar in de plus af te sluiten. In eerdere kwartalen lag het aantal bedrijven met een positieve winstverwachting nog hoger, maar juist onder kleine bedrijven (tot 25 fte) zijn de verwachtingen nu negatiever geworden. Van het kleinbedrijf verwacht slechts 57 procent over 2011 winst te behalen.
Werkgelegenheid onder druk
Door de (daadwerkelijke en voorziene) mindere hoeveelheid werk, komt de werkgelegenheid in de branche onder druk te staan. Veel bedrijven proberen hun personeel zo lang mogelijk te behouden. Toch heeft gemiddeld een derde van de respondenten het afgelopen half jaar het aantal vaste medewerkers moeten terugdringen.
Kansen in het buitenland
Een positieve noot voor veel bedrijven vormen de activiteiten in het buitenland. De buitenlandse omzetten zijn de afgelopen twee jaar vrij stabiel gebleven en voor volgend jaar verwacht bijna de helft van de bedrijven zelfs een groei van de buitenlandse omzet. NLingenieurs raadt haar leden dan ook aan om te kijken naar mogelijkheden om in het buitenland projecten binnen te halen. Niet alleen voor het grootbedrijf, maar ook voor kleinere ondernemingen liggen hier kansen, onder andere door allianties met buitenlandse branche- en ketengenoten. NLingenieurs stimuleert en ondersteunt haar leden in het verkennen van deze mogelijkheden. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief