Ondernemen met de beste ondersteuning

Reacties

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Mooi, als een burnout vanzelf over gaat in 6 maanden bespaar ik 3 x € 1450 ex BTW voor de sessies bij Pieter Freijters. Ook ik heb de wetenschappelijke onderbouwing van het vanzelf overgaan niet kunnen vinden.

Susan  |    |  25 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Op 17 mei geven wij in Nieuwegein een groot MindTuning Event.

Iedereen die dat wenst kan de hele dag kennis maken met alle MindTuning onderdelen. De hele dag worden gelijktijdig verschillende workshops gehouden. Zowel door mij als door onze coaches.

Workshops die aan bod komen zijn: burn-out en angst: Pieter Frijters, voeding tegen stress en angst: Judith Rolf, burn-out bij jongeren: Ellen Hendriks, jeugdcoaching Ellen Hendriks, stotteren en wat doe je daar aan: Pieter Frijters, Turning fat into love: Pauline Kerkhoff vertelt over haar Amerikaanse bestseller. Presenteren voor beginners: Nic Oosterveer, Spreken in het openbaar: Léon de Jong die zijn werk als politicus combineert met het werken voor Frijters MindTuning BV. Presenteren voor gevorderden: Pieter Frijters. Cabaretier Maarten Westra Hoekzema zet het Event luister bij. Hij geldt als een van de meest talentvolle conferenciers van Nederand en België.

Om een indruk te krijgen van het Event. Kijk op de MindTuning.nl site en vervolgens bij coaching en trainingen. Klik op Mindtuning Event en je ziet meteen een aantal video's die je een indruk geven. Grijp je kans wanneer je kennis wilt maken met wat met MindTuning allemaal mogelijk is.

Pieter Frijters  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Beste Susan,

Nogmaals, ik werk voor Frijters Mind-Tuning omdat ik zo goed door Pieter Frijters geholpen ben. En zo zijn er meer mensen die voor hem zijn gaan werken, nadat ze met zijn hulp hun problemen hebben opgelost.

Dat doen we stuk voor stuk uit enthousiasme en omdat we het andere mensen ook gunnen om van burn-out, angsten, onzekerheid, fobieën of stotteren af te komen, meer energie te krijgen, beter te kunnen presteren en vrij en gelukkig te leven!

Er is wat dat betreft niets dubieus aan het feit dat ik hier reageer. Juist omdat ik op freelance basis voor Pieter Frijters ben gaan werken stelt dat mij in staat om zijn resultaten te volgen en er een goed oordeel over te vormen.
Het geeft me nog meer recht van spreken dan als ik alleen maar van mijn eigen ervaring uit had kunnen gaan.

Maak dus niet iets negatiefs van iets wat positief is! Als ik een dubbele agenda had, had ik wel een nickname gekozen. Ik reageer tenminste met mijn volledige naam en beroep én mijn achtergrond is Google-baar, in tegenstelling tot de meeste anderen hier.

Corrie Wiersma  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Dag Pieter

Ik vind die info niet, ik vind er andere.
Ik had trouwens jou eens ''echt'' bezig willen zien. Want deze discussie leidt tot niets.

Je had die vraag kunnen verwachten. Natuurlijk. Politiekers zeggen dikwijls: ''Studies wijzen uit dat...'' en als je dan vraagt '' Welke studies'' dan weten ze van niks. Waarmee ik niet gezegd heb dat jij politieker bent natuurlijk. Maar ze staan ergens, die studies, tja...Ik ga niet op zoek hoor, jij haalt de studies aan, ik niet.

Iedereen in zijn eigen waarde laten, zoals Susan suggereert, laat ons dat nu maar doen. Want we kunnen anders nog wel een tijdje doorgaan. En daar heb ik nu stilaan geen zin meer in.

Groeten en veel succes met jouw methode.
Luc

Luc  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Dag Luc, had die vraag kunnen verwachten en kan je geen antwoord geven waar die resultaten direct vindbaar zijn. Enkele jaren geleden werd ik door een vrouwelijke bedrijfsarts geconsulteerd voor haar eigen 'sociale problematiek'. Later hadden wij een gesprek met elkaar over eventuele samenwerking. Zij verwees mij naar een wetenschappelijk onderzoek (volgens haar algemeen bekend bij bedrijfsartsen) waar iedereen die informatie kon nalezen. Dit gesprek vond plaats ongeveer 8 jaar geleden en heb dit voor waar aangenomen. Als je zoekt op Internet zul je deze informatie ongetwijfeld nog ergens kunnen vinden. Heb enkele jaren geleden meerdere samenwerkingsgesprekken gevoerd met zelfstandige bedrijfsartsen waarvan 1 mij bevestigde dat het inderdaad zo is. Jij bent het gewend om databestanden te onderzoeken. Volgens mij hoef je niet lang te zoeken.

Pieter Frijters  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Beste

Waar vinden we de resultaten van dat onderzoek? Waar staan die wetenschappelijke bewijzen? Ik ben erg benieuwd.

Groet
Luc

Luc  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Sceptisch zijn vind ik prima. Heb er moeite mee dat als er iets echt positiefs te melden is, mensen gaan roepen: 'onmogelijk of tovenarij'. Het zou handiger zijn om bij mij aan de bel te trekken om daar meer over te weten te komen.

De 3 belangrijkste zaken zijn:
1)eerst het herstel in werking zetten
2)valkuilen leren herkennen
3)gereedschappen krijgen waardoor burn-out in de toekomst wordt voorkomen.

Daar zijn gemiddeld 2 tot maximaal 3 sessies voor nodig, is mijn ervaring. Het heeft geen zin om het herstel 2 - 3 of 4 keer in werking te zetten. Een chirurg gaat je toch ook niet 2 - 3 - of 4 keer opereren voor hetzelfde?

Natuurlijk mag je kiezen voor langdurige therapie. Ik ben van mening dat hoe langer de therapie duurt, des te langer ook het herstel duurt. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je er helemaal NIETS aan doet en het verder loslaat. Je vanzelf binnen 6 maanden weer genezen bent van burn-out.

In de voorbeelden die ik hier lees, heeft langdurige therapeutische aandacht geleid tot een erg langdurig herstel.

De mensen die mij consulteren zijn ondernemers of mensen met een verantwoordelijke functie, die zo snel mogelijk weer hun werk willen oppakken. En dat het liefst beter, fitter en verstandiger dan voorheen.

Volledig herstel duurt in alle gevallen, minder dan 3 maanden.

We hebben trouwens uitvoerig onderzoek gedaan naar angst/stress en voeding en geven daar ook binnen die 2 tot 3 sessies advies over.

Daarnaast geven we nog speciale workshops over dit onderwerp.

Pieter Frijters  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Mooi dat er mensen zijn die geloven in een methode omdat ze het zelf hebben ervaren. Echter stukjes geschreven door 2 freelancers die zakelijk verbonden zijn aan Pieter Freijters vind ik wat dubieus. Als men er dan zo positief in staat zou men ook kunnen opmerken dat er kennelijk nogal wat scepsis is onder de burnout ervaringsdeskundigen die hier aan het woord zijn geweest. Dat is niet voor niets. De meesten hebben waarschijnlijk niet al te positieve ervaringen, hetzij door de druk van werkgever, hetzij door onkundige arbo-artsen en soms ook door zogenaamde 'specialisten' die beweren dat vooral weer snel aan de slag gaan echt het beste is (voor wie??), met alle gevolgen van dien, want ja dat heb ik ook geprobeerd, werkte averechts. Zo hebben allerlei mensen die er belang bij hebben wel iets te vinden over je herstel en over hoe je dat moet aanpakken. Wellicht zou Pieter Freijters dat als een serieus signaal kunnen oppakken en daar op een positieve manier op kunnen inspelen.
Jammer vind ik de reactie van Pieter Freijters op Luc. Vrij onprofessioneel. Ga gewoon uit van je eigen kracht en laat een ander in zijn waarde.
Een aantal reacties zijn denk ik gebaseerd op wat er in het artikel van Pieter Freijters staat. Hij schrijft dat DEFINITIEF herstel maximaal drie sessies duurt. Dat wekt argwaan inderdaad. Pas in een latere reactie schrijft Pieter Freijters dat na 3 sessies volledig herstel IN GANG WORDT GEZET, dat is niet bepaald hetzelfde. Dat zegt niets over de gehele duur van het herstel. Hoe zit dat dan? Tuurlijk staan mensen er voor open om iets nieuws te proberen. Alleen is het bij een burnoutpatient nu eenmaal niet zo dat je er op zit te wachten om wat te gaan experimenteren met verschillende methodes. Logisch nadenken over wat haalbaar is en daar je keuze op baseren lijkt me heel reeel.
Mensen met een burnout hebben vaak last van een bijnieruitputting door de constante staat van paraatheid (aanmaak cortisol en adrenaline) waarin de burnoutpatient heeft verkeerd gedurende een veel te lange periode. De hormoonbalans is dan verstoord, wat weer invloed heeft op alle processen in je lichaam. Dit heeft echt tijd nodig om te herstellen. Juiste voeding, genoeg beweging, maar ook weer niet TE intensief, (je lichaam heeft namelijk geen reserves dus is de kans je je lichaam te snel en te veel belast groot) en ook voldoende rust zijn dan belangrijk. Je lichaam is immers uitgeput. Ik heb zelf gedurende een jaar zeer slecht en weinig geslapen. Dat doet wel wat met je lichaam. Ik hoef niet perse heel snel weer aan de slag om nóg beter te kunnen presteren. Juist door mijn burnout heb ik ervaren dat het echt niet allemaal gaat om presteren!! En ik doe er liever een half jaar langer over als ik voel dat ik op de goede weg ben en op een gedegen manier wordt geholpen in plaats van in te gaan op een in mijn ogen onrealistische aanpak. Mensen mogen best een mening hebben ook al heb je niet alles zelf uitgeprobeerd. Als het werkt: prima! Maar laat wel ieder een keus en een ander mag zich daarbij best laten leiden door zijn eigen gevoel.
Succes met de aanpak, het zal voor sommige mensen helpen voor sommigen misschien ook niet, dat geldt volgens mij voor heel veel methodes. Ik heb echter geen behoefte om het uit te proberen.

Susan  |    |  24 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Beste allemaal,

Ik maak me ook druk. Ik zie vele mensen hun job verliezen, genadeloos. Eens de term burn-out gevallen is, ben je als werknemer dikwijls eraan voor de moeite. Je sterft als het ware de sociale dood. Als arts mag ik dan nog verklaren of geloven of denken wat ik wil. Werkgevers zijn er als de dood voor, voor mensen met burn-out dus.

Daarom onder andere heeft onze Belgische Minister van Tewerkstelling en Arbeid wetgevend werk moeten verrichten. En ze - de minister - is daarbij niet over een nacht ijs gegaan.
Ze heeft een uitgebreide groep adviseurs en onderzoekers.

Ik zal niet meer reageren in deze discussie. Maar om humane redenen heb ik getracht de kaart te trekken van al de sukkelaars wiens leven en werk kapot is gegaan.

Dat houdt helemaal geen veroordeling in van de methode Frijters die ik trouwens inderdaad niet ken.

Maar ik ken wel het stigma dat op mensen met een burn-out wordt geplakt en voor die mensen doe ik het allemaal. En ik zal onze minister onverkort blijven steunen in haar poging preventief en curatief op te treden wat burn-out betreft.

Verder wens ik jullie veel geluk en succes in het leven. Met welke methode dan ook.
Dr.. Luc Swinnen

Luc  |    |  20 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Ik ben zelf geweldig door Pieter Frijters geholpen en heb ervaren dat zijn methode werkt. En omdat ik er zo enthousiast over ben, ben ik op freelance basis voor hem gaan werken als pr-medewerker. En reken maar dat ik geen pr-klussen doe voor mensen waar ik ook maar de geringste spoor van twijfel over heb. Daarmee breng ik immers de geloofwaardigheid van mijn eigen bureau in gevaar.

Ik ervaar door mijn werk voor Pieter Frijters van dichtbij hoeveel mensen hij dagelijks helpt. Mensen die vaak ten einde raad zijn en tevergeefs elders voor hulp hebben aangeklopt. Jullie weten waarschijnlijk niet half wat het voor deze mensen betekent om eindelijk iemand te vinden die hen wel kan helpen. Anders zouden jullie reacties wel iets genuanceerder zijn.

In deze discussie ben ik tot nu toe de enige die recht van spreken heeft als het gaat om het al dan niet bekritiseren van de methode van Pieter Frijters en de snelle werking ervan, omdat ik de methode heb uitgeprobeerd (met succes!) en keer op keer zie hoe dankbaar en blij mensen zijn met zijn hulp. De overige personen die hier reageren, zijn nooit bij Pieter Frijters geweest, zoals hij zelf ook al zegt. Waarom dan zulke (emotionele) reacties?

Het komt op mij over als: ‘Ik heb er lang over gedaan om van mijn burn-out af te komen, dus ‘moet’ iedereen er lang over doen’. En: ‘Ik heb rust en een lange herstelperiode nodig, dus geldt dat voor iedereen’. Nee dus. Voor wie het nog niet wist: er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Een burn-out oplossen kan langzaam én snel. Het ligt er maar aan welke methode of therapie je kiest. Eén daarvan is een snelle methode: de methode van Pieter Frijters. En als je jezelf belangrijk genoeg vindt, zou ik daar zeker voor kiezen!

Misschien dat het idee dat jouw burn-out snel verholpen kan zijn bepaalde mensen met een burn-out angst inboezemt. Want ‘snel’ is een woord waar iemand met een burn-out niet echt blij van wordt. Als je moe en uitgeblust bent, kan herstellen in drie dagen een nachtmerrie lijken. Want iets in drie dagen ‘doen’, waarvan je het idee hebt dat het misschien wel nooit meer goed komt, of in ieder geval heel lang gaat duren, kan enorme stress opleveren als je het vanuit een negatief perspectief beziet.

En dat is nu precies een gedachtegang die mensen met een burn-out typeert. Alles lijkt een enorme berg. Maar laten we eerlijk zijn. Die bergen zijn er helemaal niet. Mensen met een burn-out zien bergen omdat ze geestelijk en lichamelijk uitgeput zijn. En ook in de periode daarvoor vormde hun waarnemen, denken en gedrag al de basis om burn-out te kunnen raken. Want waarom raakt de één burn-out van iets, waar een ander helemaal geen centje pijn van heeft?

Als je even door de door jezelf gecreëerde zure appel van 3 dagen heen bijt, ben je na de eerste sessie bij Pieter Frijters ontzettend blij dat je die eerste hap genomen hebt. Want dan is de berg van ‘Pffff, iets doen in drie dagen’ veranderd in: ‘Wow, ik kijk uit naar de tweede dag!’ En zo wordt de zure appel een lekker hapje dat smaakt naar meer.

‘Het oplossen van burn-out heeft volgens mij inderdaad alles te maken met gedrag’, zoals Leon in zijn commentaar zegt. ‘En voor gedragsverandering is tijd nodig’, zegt hij. ‘Want weten is het moment dat het is ervaren en niet het moment dat men er over heeft gehoord’. Hij slaat wat mij betreft helemaal de spijker op zijn kop! En weet je wat het goede nieuws is? Pieter Frijters láát het je tijdens de sessies meteen ervaren. Dat is één van de belangrijke dingen waarin zijn methode zich onderscheidt van andere.

Dan kom ik meteen bij het commentaar van Denise. ‘Drie gesprekken is voor mij onbegrijpelijk. Wellicht dat er een Tsjakka gevoel ontstaat wat een tijdje aanhoudt, maar duurzame veranderingen in gedrag en inzicht krijgen in de eigen manier van werken en leven en wat dat tot gevolg heeft, vraagt toch echt meer,’ stelt ze. Ook zij schiet hiermee volledig in de roos.

Want inderdaad, met drie gesprekken red je het niet. Maar hoe komt zij er bij dat het bij Pieter Frijters om drie gesprekken gaat? Dat is namelijk niet zo! Het is een combinatie van praten, ervaren en tools aangereikt krijgen die briljant zijn in hun eenvoud en waar je je hele leven profijt van hebt. En reken maar dat het muntje tijdens de sessies heel snel valt. Omdat Pieter Frijters weet hoe je dat voor elkaar krijgt. En als het muntje gevallen is, zorgt dat in no-time voor duurzame verandering. Dat weet ik uit ervaring.

Het leven is simpel. Wij mensen maken het vaak nodeloos ingewikkeld. En dat leidt ertoe dat we simpele oplossingen vaak wantrouwen. Misschien komt dat omdat we denken dat een probleem minder serieus genomen wordt als de oplossing simpel en snel is. En omdat we ons vaak vereenzelvigen met een probleem staat een simpele oplossing al snel gelijk aan ontkenning van onszelf. Maar het een heeft helemaal niets met het ander te maken.

Wees blij dat jouw probleem snel oplosbaar is en je snel dynamisch, vrij en gelukkig kunt leven!

Ik wilde in eerste instantie op elke ongenuanceerde opmerking apart reageren die ik in de commentaren vind. Omdat ik het zo ontzettend onterecht vind om zaken die niet kloppen als feiten te presenteren, als je niet van de hoed en de rand weet. Maar dan wordt het een boek.

Samengevat: je kunt ervaringsdeskundige zijn op het gebied van burn-out, zoals een aantal mensen die reageren. Je kunt ook een therapeut zijn die mensen met burn-out op zijn of haar eigen manier behandelt, zoals anderen die reageren. Maar dat maakt je nog steeds niet deskundig als het gaat om het beoordelen van de methode van Pieter Frijters. Omdat uit alles duidelijk wordt dat jullie niet weten wat zijn methode behelst. Maar het feit dat hij het anders doet dan jullie maakt hem kennelijk op zijn minst al verdacht.

En dan heb ik het nog niet over de eigenschappen en manier van werken (dwingen en moeten) die hem totaal onterecht worden toegedicht door mensen die nog nooit bij hem een sessie hebben gevolgd. Hoe je naar een ander kijkt, zegt niets over die ander, maar alles over jou, zou ik wat dat betreft graag willen meegeven.

Het schokt me dat mensen uit de hulpverlening en mensen met burn-out zo negatief op het burn-outverhaal van Pieter Frijters reageren. Als ik als pr-persoon een paar uur zou zwoegen op een tekst en een collega beweerde dat hij dit in een uurtje klaarspeelt, zou ik meteen bij hem op de stoep staan om het naadje van de kous te weten te komen. Omdat mijn klanten er bij gebaad zijn als ik in een uurtje een tekst aanlever, in plaats van in een halve dag. Het komt niet eens in me op om dan te denken: ‘Zoiets is onmogelijk, want ik kan het nu toch ook niet, ondanks al mijn ervaring’. Het is het simpele verschil tussen er voor open staan dat het altijd nog beter kan en denken dat jouw weg de enige ware is.

Waarom ik me hier zo druk over maak? Omdat ik Pieter Frijters ken als iemand die zich meer dan 200 procent oprecht inzet voor zijn cliënten. Ook maanden na een training kun je hem nog altijd bellen en mailen als je ergens mee zit of tegenaan loopt. Hij is geen ‘tovenaar’ die misbruik maakt van de zwakte van mensen, maar iemand met een oprechte passie voor het helpen van anderen. En daar is hij toevallig ook nog eens heel erg goed in!

Corrie Wiersma  |    |  20 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Een helder betoog dat de inhoud van de column goed ondersteunt!

Marie-Christine Koestal  |    |  20 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Als ervaringsdeskundigen in jouw discussiegroep vertellen over hun ervaringen met de gemiddelde behandelingsduur zegt dat alleen iets over de gemiddelde behandelingsduur die de therapeuten die zij bezochten nodig hadden om hen te helpen herstellen.

Mijn column gaat over de behandelingsduur binnen mijn praktijk en niet binnen die van een ander. Ik heb daarvoor een methode ontwikkeld gebaseerd op mijn eigen ervaring met burn-out en laat dagelijks zien dat het werkt.

Ik vind het jammer dat een aantal mensen die hier reageren mijn methode als een persoonlijke aanval beschouwen, simpelweg omdat zij ervan overtuigd zijn dat het niet kan. Je kunt pas overtuigd zijn van iets als je het hebt ervaren. Anders is het niet meer dan een veronderstelling.

Als je hebt ervaren dat je steeds opnieuw burn-out raakt, is er maar één conclusie mogelijk: de therapie(ën) die je volgde werkte(n) niet afdoende. Het zegt niets over mijn methode, want die heb je niet gevolgd. Als een langdurige therapie en stappen uit het arbeidsproces je wel hebben geholpen, zegt dat dat die therapie voor jou geholpen heeft, maar nog steeds niet dat mijn methode je niet –en veel sneller- had kunnen helpen. Dat weet je niet, want je hebt het niet uitgeprobeerd. Het is weer slechts een aanname.

Wat ik ook jammer vind is dat een aantal mensen in hun reactie allerlei conclusies trekken over wat ik zou bedoelen. Zo wordt er genoemd dat ik mensen vertel dat zij binnen drie sessies MOETEN herstellen. Niemand MOET iets. Het is een woord dat niet in mijn vocabulaire voorkomt. Sterker, het eerste wat ik mensen vertel in mijn praktijk is dat ze het woordje ‘moeten’ beter uit hun vocabulaire kunnen schrappen.

Ik vertel in mijn column dat er binnen drie sessies volledig herstel in gang wordt gezet. Ik bied daarmee een oplossing, geen dwangmiddel. Het feit dat iemand dat als ‘moeten’ vertaalt, legt meteen de vinger op de zere plek. Het zegt iets over hoe iemand iets interpreteert. En daarmee iets over iemands manier van denken. En de manier waarop iemand denkt, bepaalt iemands gedrag en daarmee of je vatbaar bent voor burn-out of niet. Dit kun je negatief opvatten als: Oh, het is dus mijn eigen schuld dat ik burn-out ben. Maar ook positief als: Fijn, ik kan zelf iets veranderen aan mijn situatie door anders te leren denken en dingen anders te doen.

Het is het bekende gegeven dat je twee soorten mensen hebt. De ene groep ziet een half glas water als half leeg en de andere groep als half vol. Als je een prettig leven wilt leiden kun je maar beter tot de tweede groep behoren.

Eveneens jammer is de reactie: ‘Als je er geen verstand van hebt, roep dan niet zomaar iets!’ Als je mijn column goed gelezen had, zou je weten dat ik er wel verstand van heb. Ten eerste omdat ik zelf totaal burn-out ben geweest. En ten tweede omdat mijn methode al vele mensen heeft geholpen.
En ja, ook PTSS kan een oorzaak zijn voor burn-out. Maar ook PTSS is in mijn praktijk binnen enkele sessies te verhelpen. En nee, daar hanteer ik ook geen eindeloze praatsessies voor.

Er is in de Verenigde Staten onder dertigduizend volwassenen gedurende 8 jaar onderzoek gedaan naar stress. Het slechte nieuws is dat 43 procent van de onderzochte mensen die een hoop stress hadden meer kans bleek te hebben om aan de gevolgen van aan stress gerelateerde ziekten te sterven. MAAR dat gold alleen voor de mensen die GELOOFDEN dat spanning schadelijk voor hun gezondheid is. De mensen die daar NIET in geloofden, maar wel veel stress ervaarden in hun leven, stierven niet aan stressgerelateerde ziekten, zo bleek uit dit onderzoek.

Een ander Amerikaans onderzoek wijst uit dat je de reactie van spanning op je lichaam kunt wijzigen. In een stressvolle situatie gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je gaat zweten. Normaalgesproken interpreteren wij deze lichamelijke reacties als angst. Deelnemers aan het onderzoek kregen voordat ze deelnamen aan een sociale stresstest te horen dat de stressrespons van hun lichaam niets meer was dan een voorbereiding op een uitdaging. Dat het bonzende hart hen voorbereidde op actie. En dat het sneller ademen ervoor zorgde dat er steeds meer zuurstof naar je hersenen werd getransporteerd. Zo leerden de deelnemers dat een stressrespons alleen maar nuttig is. Je gaat er beter door presteren. Deze kijk op stress zorgde niet alleen voor meer zelfvertrouwen, ook de fysieke stressrespons veranderde erdoor.

Normaalgesproken gaat je hartslag omhoog tijdens stress en trekken de bloedvaten samen. Dat is de reden dat chronische stress wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten. Maar bij de mensen die stress als iets nuttigs zagen, ging hun hart tijdens de test weliswaar sneller kloppen, maar bleven hun bloedvaten er ontspannen uitzien. Dat lijkt heel erg op wat er in je lichaam gebeurt als je heel erg blij bent. En blij zijn is gezond.

Wat ik hier mee wil onderstrepen is dat al vele malen is bewezen dat gedachten en overtuigingen grote invloed hebben op het functioneren en de gezondheid van mensen. Gezonde, doelgerichte gedachten werken voor je. Negatieve overtuigingen niet. Wil je niet in drie sessies geholpen worden, prima, maar zeg niet dat het niet kan als je mijn methode niet hebt uitgeprobeerd. Die methode behelst overigens meer dan alleen een verandering van denken.

Pieter Frijters  |    |  20 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

OK, vandaar...
Ik opende een discussiegroep met ervaringsdeskundigen en vroeg hen naar hun gemiddelde behandelingsduur. We zullen zien wat ze antwoorden.

Luc  |    |  20 februari 2014

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

Uit eigen ervaring weet ik dat een burn out niet in drie sessies verholpen kan worden. Niet alleen ik maar veel mensen die bij ons individuele trajecten doen om in een voor hen goed tempo te re-integreren hebben vaak maanden nodig om weer iets te kunnen en dan nog is het in het begin een wankel evenwicht. Feit is ook dat ondanks dat het mentaal wel weer goed zit op een gegeven moment, je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen. Dat lijf loopt meer dan een half jaar achterop het mentale herstel. daar kan geen gesprek iets aan doen. He enige wat helpt is luisteren naar je lijf en leren doseren. Dat is een proces wat veel tijd vraagt. Los van de vraag hoe het komt dat mensen burn - out raken. Deze ervaringsdeskundige heeft vier jaar nodig gehad...
3 gesprekken is voor mij onbegrijpelijk. Wellicht dat er een Tsjakka gevoel ontstaat wat een tijdje aanhoudt, maar duurzame veranderingen in gedrag en inzicht krijgen in de eigen manier van werken en leven en wat dat tot gevolg heeft, vraagt toch echt meer. Een verbaasde en ongelovige Denise Hulst

Denise Hulst  |    |  20 februari 2014
Vorige  |  
119  120  121  122  ...  169