Reacties
Bv verliest aan populariteit onder zzp’ers
Jaarlijks komen met zzp’ ers met een eenmanszaak langs omdat ze verhalen horen dat een BV fiscaal interessanter zou zijn. Net als in het artikel staat, ligt de grens meestal rond de 150k nettowinst. En zzp’ ers stonden –slechte economie in het verleden- en staan-wet dba- nu weer voor twijfels. Onder de 150k is een gewone bv fiscaal niet interessant, tenzij je uiteraard een BV start uit oog van risicoaansprakelijkheid.
peter zzp-boekhouder | | 20 juli 2016Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft
Is die discussie nog bezig?
Ieder zijn waarheid!
Ik zou toch graag wat tot rust komen in geval van burn-out
Maar wellicht ben in dan lui??
Nogmaals : ieder zijn waarheid
Luc
Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft
We allemaal hetzelfde doel, toch?
Yvonne | | 19 juli 201613,9 procent zzp’ers gebruikt payroll service
Het onderzoek is namens Easy Staff gedaan, dat is een payroll bedrijf... De meeste zzp' ers kiezen dus niet voor pay roll en nemen de risico's van het ondernemen voor lief, ze mogen zelf kiezen of ze en hoe ze sparen voor hun pensioen. De geschiedenis leert dat de pensioenfondsen niet altijd het beloofde/verwachte rendement kunnen uitkeren. Deze zzp' ers zijn minder gevoelig voor de angst die hen wordt aangepraat om zich te verzekeren etc.
peter zzp-boekhouder | | 19 juli 2016AOV onbetaalbaar: 70 procent van de kleine ondernemers is onverzekerd
Enige tijd geleden op RTL nieuws gezien hoe een verzekeringsmaatschappij een schilder niets wilde uitkeren nadat hij arbeidsongeschikt raakte. Dit terwijl hij al jaren een relatief hoge premie aan verzekeringsmaatschappij Klaverblad betaalde. Niet zo gek dat ondernemers de verzekeringen dus links laten liggen.
Alles-in-1 | | 16 juli 2016Lease-auto niet populair bij ondernemers
Een goedkope manier om een auto wel op de zaak te zetten is door een youngtimer te kopen. Heb je als ZZP’er een privé-auto van 15 jaar oud, dan hoeft u maar 35% van de dagwaarde bij te tellen. Dus niet over de (oude) officiële aankoopprijs, maar over de veel lagere dagwaarde.
U kunt dan alle kosten benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen als kosten zakelijk aftrekken.
Tip: zorg wel voor een officieel taxatierapport om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Lease-auto niet populair bij ondernemers
Een goedkope manier om een auto wel op de zaak te zetten is door een youngtimer te kopen. Heb je als ZZP’er een privé-auto van 15 jaar oud, dan hoeft u maar 35% van de dagwaarde bij te tellen. Dus niet over de (oude) officiële aankoopprijs, maar over de veel lagere dagwaarde.
U kunt dan alle kosten benzine, onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen als kosten zakelijk aftrekken.
Tip: zorg wel voor een officieel taxatierapport om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Aantal freelancers met bijna 50 procent gestegen in 2016
Gaat het hier over een toename van het aantal freelancers of over een verschuiving van freelancers naar payrolling komende vanuit een zelfstandige statuut (schijnzelfstandigen?).
Ik begrijp de angst van de bedrijven niet echt. Als je iemand af en toe, projectmatig inhuurt omwille van zijn specifieke kennis, kun je toch makkelijk aantonen dat het geen verkapte vorm van dienstverband is?
Het is anders als je iemand fulltime engageert en tegelijk instructies gaat geven. Maar dan had je eigenlijk sowieso niet aan een freelance contract hoeven te beginnen.
Weet iemand of de jongeren die starten met freelance werk dit doen uit persoonlijke overtuiging of uit noodzaak (omdat ze anders geen kans krijgen)?
Aantal freelancers met bijna 50 procent gestegen in 2016
Het is zaak dat er duidelijkheid komt rond de onduidelijkheid. Staatssecretaris Wiebes dient de Wet DBA aan te passen. Proffesionele ZZP’ ers worden aan de kant gezet omdat opdrachtgevers bang zijn voor de risico’s. De Wet was o.a. bedoeld om de niet-ondernemer te scheiden van de zzp’ er die wél risico’s loopt en Inkomstenbelasting betaalt. De Wet DBA pakt averechts uit. ZP’ ers zitten nu thuis, of ze worden onder druk gezet om via een uitzendbureau of payrolll te gaan werken. Degene die nog wél een modelovereenkomst tekenen lijken zekerheid te hebben. Maar die kan achteraf schijnzekerheid blijken te zijn. Laat staatsecretaris Wiebes eerst eens duidelijkheid scheppen dan kan de proffesionel zzp' er weer gewoon als zzp' er ana het werk.
peter zzp-boekhouder | | 14 juli 2016Zzp’er met snel internet behaalt hogere omzet
Eerst maar eens het ''origineel'' opgezocht. De echte data krijgen we helaas niet te zien.
Het begint daar al bij de vraagstelling: ''Welk effect heeft internetsnelheid op de omzet?'' Daar zit dus ''effect'' al ingebakken terwijl zelfs een correlatie nog geen oorzakelijk verband (''effect'') aantoont, alleen dat twee zaken (hier, omzet en snelheid) samen voorkomen.
De infographic is ook een fraai voorbeeld van ''How to lie with statistics'' (een boek dat iedereen die zich met statistiek bezighoudt gelezen zou moeten hebben); in dit geval is dat het gekozen grafiekmodel (met doorgetrokken lijn, die ook een samenhang suggereert waar die er niet hoeft te zijn - een balkengrafiek was hier meer op z'n plaats geweest).
In het taartdiagram (met slecht te onderscheiden kleuren, kennelijk gekozen voor esthetisch effect in plaats van leesbaarheid) zit nog een interessant gegeven dat verder nergens wordt genoemd: maar liefst 25% van de ondervraagden weet niet wat hun internetsnelheid is. Als je dan verder percentages noemt (bv. in combinatie met omzet) moet je wel aangeven of dat een percentage van de totale groep is, of een percentage van de 75% die het wel weet.
En dan nog deze vragen: In welke regio zit de ondernemer? Is snel internet wel beschikbaar (is er iets te kiezen)? In welke branche werkt de ondernemer? En hoe hangen die factoren samen met de omzet? Zin de ondervraagden geselecteerd om die factoren uit te sluiten?
Er is maar een conclusie mogelijk: het informatiegehalte van dit onderzoek is nagenoeg nul. (Ikzelf vind eigenlijk alleen die 25% die het niet weet interessant.)
Meer hotels en restaurants bankroet in eerste helft 2016
Ik kijk regelmatig achter de schermen van bedrijven. Veel ondernemers kampen met zeer hoge huren, tel daarbij op de personeelskosten en het ontbreken van een financiële resrve en bij het minste of geringste komen zij in de problemen. Familiebdrijven zijn vaak meer solvabel, hebben daarom minder kosten aan huur/hypotheek en hebben evt een langere adem. De economie trekt iets aan, toch staan er genoeg bedrijven op het randje van bankroet. Niet alleen door de hoge kosten, maar ook omdat het koopgedrag van de klant verandert en de klant bewuster is van wat hij voor zijn dure centen verlangt. De door-de-week-menu's van pak-em-beet 25 euro zorgen dat de restaurants op eten break-even draaien en alsnog een kleine winst kunnen pakken op drank, daar ligt sowieso de hoogste marge. In het weekend hopen ze dan op een klapper.Ben benieuwd naar het onderzoek van volgend jaar, to be continued...
Zzp’er wil geen langlopende leasecontracten
ZZp' ers die liquide genoeg zijn zullen veelal niet leasen. Blijft over de groep die het geld niet op de plank heeft liggen. Een aantal spaart voor een auto en koopt dan en een aantal heeft het kleine bedrag dat ze aan liquiditeit hebben of gespaard hebben nodig voor investeringen in materiaal om omzet te kunnen maken. Een auto is dan een grote kostenpost, dus m.i. is dit een zeer groot issue, zij besteden liever niet in één keer een groot bedrag aan een auto, omdat ze dan geen cash meer hebben voor andere investeringen, reservering belasting of andere onverwachte uitgaven.
peter zzp-boekhouder | | 12 juli 2016Zeven zaken die FinTech-startups niet mogen vergeten
Fijn en overzichtelijk artikel voor Fintech start-ups. Zeker niet onbelangrijk dat deze dingen aan het licht gebracht worden door soortgelijke artikelen.
Blanche | | 11 juli 2016AOV onbetaalbaar: 70 procent van de kleine ondernemers is onverzekerd
Niet alleen voor de MKB' er is een AOV relatief duur, ook voor de ZZP' er zijn dit kosten waar hij/zij het eerste op bespaart. De premies van de AOV zijn de laatste jaren wel enigszins gedaald alleen een uitzending van Tros Radar zette ook mening ondernemer aan het denken. Hierin bleek dat zelfs verzekerden niet altijd kregen waar ze recht op dachten te hebben. In bovenstaand artikel heeft u het over de kleine lettertjes. Kijk anders de uitzending nog even terug http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/18-01-2016/arbeidsongeschiktheidsverzekering/
peter zzp-boekhouder | | 11 juli 2016