Weblog
Britten massaal aan flexwerken
Door: Danny Bijl,
10 september 2014
-
Vanaf juli is in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe wet in werking getreden.Voortaan mogen Britse werknemers flexibele werkuren aanvragen. Wanneer een werknemer zes maanden in dienst is, heeft hij of zij het recht op een flexibele invulling van de werkdag. Bijvoorbeeld door meer vanuit huis te werken of een derde werkplek op te zoeken. De werkgevers dienen met goede redenen te komen om een verzoek af te wijzen.
Hiermee wil de Britse overheid stimuleren dat ouderen vaker vanuit huis werken, wat tevens de deur opengooit voor jongeren. Ook zou door de invoering van de flexuren het ziekteverzuim worden beperkt en de productiviteit en motivatie onder het personeel worden gestimuleerd door middel van een gelukkige werkindeling. Daarnaast wil de Briste regering met de maatregel de achterstand op andere Europese landen terugdringen. Zo werken mannelijke Britse werknemers gemiddeld 2 uur langer per week dan hun collega’s elders in Europa. Toch werken ze minder productief. Zo ligt het bruto binnenlands product in Nederland hoger, terwijl daar een minder aantal uren voor gewerkt wordt in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk.
Meer dan 20 miljoen Britten hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van de nieuwe wetswijziging. Zeven op de tien bedrijven vermoedt dat met de invoering van de flexibele uren de relatie tussen werkgever en werknemer zal verbeteren. Ook zien ze dat dit een kosten effectieve manier is om de productiviteit onder werknemers te stimuleren. Met de nieuwe indeling van de Britse overheid moet de werknemer weer centraal komen te staan. Voor de wetswijziging hadden bepaalde groepen al recht op de aanvraag van flexibele uren, bijvoorbeeld jonge ouders. Gemiddeld werden drie op de vijf verzoeken voor deze groep gehonoreerd.
Al langer wijzen gezondheidsdeskundigen om de negatieve effecten van de huidige werkindeling. Niet alleen wordt er van de werknemer verwacht dat er tussen vaste tijden wordt gewerkt, ook gaat de computer of de telefoon thuis vaak nog aan om nog even te werken. De verleiding is te groot om niet even een telefoontje of email te beantwoorden. Gevolg, het harde werken en het overwerken leidt tot fysieke en mentale klachten onder werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out. En dit wordt zichtbaar door een slaapachterstand, concentratieverlies of bijvoorbeeld geheugenproblemen. Gevolgen waar zowel werkgevers als werknemers niet op zitten te wachten.
Men hoopt met de maatregel dat werknemers nu meer controle houden op hun fysieke en mentale gesteldheid, doordat ze meer inspraak hebben in de momenten dat er gewerkt wordt. Toch zullen werkgevers nog de touwtjes in handen blijven hebben. De werknemer heeft het recht om te vragen naar flexibele uren, maar heeft niet het recht om ze daadwerkelijk op te eisen. Desalniettemin zullen goede redenen moeten worden gegeven om de aanvraag van flexibele uren af te wijzen.
In Nederland is eerder onderzoek gehouden naar de gevolgen van flexibele uren onder werknemers. De meerderheid voorziet een betere werk-privé verhouding, meer productiviteit en een afname van de reistijd. Als nadelen wordt genoemd dat er langer zal worden doorgewerkt en dat er scheve gezichten onstaan op de werkvloer wanneer er later wordt begonnen met werken. Ook de structuur van de thuiswerkdag wordt als drempel ervaren. Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat met name jongeren behoefte hebben aan structuur en sturing en dus meer moeite hebben met flexibele werkuren. Of het Britse model succesvol is, zal moeten blijken. Wellicht dat het ook in Nederland van toegevoegde waarde zal zijn. De tijd zal het leren.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met private GGZ kliniek U-center.