Weblog
Tips om waterschade te voorkomen
Door: Danny Bijl,
24 oktober 2014
-
Ook in kantoor- of bedrijfspanden is waterschade een veel voorkomende zaak, denk daarbij aan waterschade door een verstopte regenpijp of vorstschade aan de gevel. En als er zich een lekkage voordoet, dan is de schade vaak enorm. In samenwerking met De Droogspecialist, bekend van o.a. Ondernemend Nederland, geven we je graag een aantal tips om waterschade zoveel mogelijk te beperken:
- Controleer platte daken en regenafvoeren één keer per jaar en na hevige stormen en verwijder dan meteen de aanwezige bladeren. Twijfel je over plasvorming, overleg dan met een deskundig bedrijf of het nodig is de waterafvoer aan te passen. Het plaatsten van stalen boldraadroosters voorkomt ook verstopping.
- Is er sprake van een buitenkraantje? Sluit deze dan af voordat het gaat vriezen en laat de leiding leeglopen om vorstschade te voorkomen. Zet hiervoor het aftapkraantje open. Er zijn ook vorstbestendige kranen!
- Loszittende of gescheurde loodslabben kunnen voor waterschade zorgen tussen muren en daken.
- Plaats vogelschroten zodat vogels niet onder de pannen gaan nestelen.
- Pas op met chemische ontstoppingsmiddelen. Deze werken zo krachtig dat ze soms de afvoerleiding kunnen beschadigen. Een beter alternatief is soda met heet water.
- Laat ’s winters ’s nachts de thermostaat op een minimum temperatuur staan en draai alle radiatoren een beetje open.
- Laat de cv-ketel één keer per jaar controleren.
- Ventileer regelmatig om condensschade te voorkomen.
- Kijk uit voor achterstallig onderhoud, vooral als het om oude leidingen gaat waar roestvorming een gevaar vormt.
- Controleer regelmatig de afvoerleidingen in het gootsteenkastje. Soms doet nieuw rubber of het extra aandraaien van de aansluiting wonderen. Let er in ieder geval op dat je bij het in- en uitruimen de leiding niet beschadigt.
- Let op dat de kitnaad tussen het aanrechtblad en de muur goed afdicht en vrij is van schimmels. Dit geldt ook voor de aansluiting van de keukenkraan op het blad.
- De vaatwasser dien je eens per maand op de maximale temperatuur te laten draaien om de kans dat zeepresten voor verstopping zorgen te verkleinen. Monteer daarnaast een waterslot op je vaatwasser voor wanneer zich een lekkage voordoet en maak regelmatig het filter schoon.
- Kijk of de tegels goed gevoegd zijn en maak ze regelmatig schoon.