Weblog
Nederland blijft ver achter op 2020 doelstelling voor duurzame energie
Door: Danny Bijl,
02 maart 2015
-
De doelstelling van de Europese Unie is dat in 2020 in totaal 20% van de opgewekte energie duurzaam is. "Hoewel het gemiddelde in de EU voor loopt op de prognose laat Nederland grote steken vallen" meldt Goedkoopste-Energieleverancier.net. De cijfers gemeten over 2013 liegen er niet om. "De cijfers zijn schrijnend, een welvarend land als Nederland, zelfs in tijden van crisis, mag dit zichzelf sterk aanrekenen". Zowel overheid als bedrijfsleven spelen hier een rol in.
Algemeen beeld positief Goedkoopste-Energieleverancier.net reageert hiermee op de publicatie van het rapport met tussenstanden van het Europees Milieuagentschap."De energieproblematiek is een mondiaal probleem, maar als je binnen de Europese Unie afspreekt om bepaalde doelen na te streven dan is de tussenstand van ons duurzame energie aandeel iets om je dood voor te schamen. Dat zijn harde woorden maar de cijfers zijn ook keihard. Als het om de financiën in de EU gaat zijn we het braafste jongetje van de klas, maar als het om onze verantwoordelijkheden over het milieu gaat valt er op zijn zachtst gezegd nog een grote inhaalslag te maken." Met nog ruim 6 jaar te gaan om de doelstelling te halen was het aandeel duurzame energie in de Europese Unie met 15% bijzonder positief. De tussentijds beramingen die vooraf waren gemaakt gaf aan dat op het moment van onderzoeken in 2013 op tenminste 12% zouden moeten zitten.
Koplopers en vervuilers
Zoals vaker kunnen cijfers in het eigen voordeel worden verdraaid. De gemiddelden zijn ronduit positief, maar als we kritischer kijken naar de cijfers ontstaat het schaamrood op de kaken. De Scandinavische landen Finland en Zweden wekken liefst één derde van hun energie duurzaam op. Dit geldt ook voor Oostenrijk en Letland. Daarmee hebben deze landen individueel de tot doel gestelde grens van 20% ruim gepasseerd. Dat de EU op een gemiddelde van 15% uitkomt heeft te maken met landen als Malta, Luxemburg, Engeland en dus ook Nederland, dat stuk voor stuk niet hoger komen dan een schamele 5%. België en Cyprus zijn ook nog grote vervuilers me beiden 7%. De overige EU landen hebben allen tenminste een aandeel van 10% duurzame energie.
De doelstelling van 20% aandeel duurzame energie in de totale energieproductie in 2020 is hoofdzakelijk opgesteld om de CO2 uitstoot terug te dringen. Kijkend naar de vervuilende energie opwekkingsmethoden dan is de productie van kolencentrales in 8 jaar tijd teruggedrongen met 13%.
Nederland Wil Nederland de doelstelling van 2020 nog halen dan moet er in rap tempo worden geïnnoveerd. De subsidie op zonnepanelen is in de zomer van 2013 al gestopt, doordat het geld op was. De run van consumenten op zonnepanelen was dusdanig groot dat de subsidieregeling al ver voor het verstrijken van de deadline was opverbruikt. Als het interessant wordt gemaakt voor Nederlandse bedrijven en particulieren lijkt Nederland op zonne-energie vlak in ieder geval nog snel winst te kunnen boeken.