Weblog
Fiscale Eindejaarstips 2011
Door: Marc Voet,
17 november 2011
-
De dagen worden korter, de temperatuur daalt snel en de kerstverlichting hangt weer op straat: het nieuwe jaar is in zicht! In 2012 verandert er zoals elk jaar weer veel op fiscaal gebied. Er komen interessante bepalingen bij, maar tegelijkertijd verdwijnen ook enkele fiscaal aantrekkelijke (crisis)regelingen. Het kan veel voordeel opleveren om voor het einde van het jaar actie te ondernemen om daarmee vervolgens fiscaal (nog even) te profiteren van de verdwijnende regelingen.
U bent als ondernemer, werknemer of particulier natuurlijk altijd geïnteresseerd in fiscaal voordeel, maar in de drukke decembermaand zit u niet te wachten op ingewikkelde stappen om dit voordeel te behalen. Daarom zijn hieronder kort enkele gemakkelijk realiseerbare tips uiteengezet waarmee u aanzienlijk fiscaal voordeel kunt behalen.
Tips voor ondernemers
In de ondernemingssfeer staat het einde van 2011 in het teken van de laatste mogelijkheid om de crisismaatregelen te benutten. Zo is 2011 bijvoorbeeld het laatste jaar waarin u nog gebruik kunt maken van de willekeurige afschrijving. Het kan daarom een aanzienlijk liquiditeitsvoordeel opleveren wanneer u geplande investeringen naar voren haalt en de winst over 2011 kan verlagen vanwege een hoge afschrijvingslast.
Daarnaast houdt ook de crisismaatregel voor verliesverrekening op te bestaan. Zodoende kunt u in 2012 de verliezen nog slechts achterwaarts met 1 jaar verrekenen in plaats van de huidige termijn van 3 jaar. Heeft u nog winsten staan uit 2008 en 2009, dan is het de moeite waard te overwegen om dit jaar een verlies te pakken die op verzoek verrekend kan worden met deze winsten. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het opbouwen van een voorziening ten laste van de fiscale winst.
Tips voor werknemers en DGA’s
Ook voor werknemers kan een kleine moeite in 2011 veel voordeel opleveren. Vanwege het nieuwe vitaliteitspakket worden de spaarloon- en levensloopregeling afgeschaft. Dit lijkt slecht nieuws, ware het niet dat de afschaffing een grote kans biedt om fiscaal te profiteren van de verdwijning.
De spaarloonregeling wordt per 1 januari 2012 afgeschaft en het tot dan toe opgebouwde saldo valt dan geheel onbelast vrij. Het loont dus om voor het einde van het jaar een gedeelte van uw brutoloon te storten op de spaarloonrekening en vervolgens ditzelfde bedrag netto te genieten in 2012. Bruto wordt dus netto!
De levensloopregeling geldt voor alle werknemers (dus ook voor DGA’s in dienst bij zijn eigen BV) en wordt eveneens afgeschaft per 2012. Echter, dankzij de overgangsregeling kan onder voorwaarde de levensloopregeling blijven bestaan. Indien u eind 2011 minimaal € 3000 levenslooptegoed heeft, kunt u gewoon gebruik blijven maken van de levensloopregeling.
Belangrijk in deze is dat men niet aan beide regelingen tegelijkertijd kan deelnemen.
Tips voor particulieren
Ook in de particuliere sfeer kan het voordelig zijn om nog actie te ondernemen in 2011. Bijvoorbeeld in het geval van een eigen woning waarvoor u hypotheekrente betaalt. Als u maximaal zes maanden uw hypotheekrente vooruitbetaalt, kunt u in 2011 alvast een hoger bedrag opvoeren. U kunt hiermee belasting besparen wanneer uw inkomen in 2011 hoger is dan in 2012.
Daarnaast zal vanaf 2012 het onderhoud van Rijksmonumenten niet meer volledig, maar nog voor 80% aftrekbaar zijn. Bezit u een Rijksmonument en wilt u in de nabije toekomst onderhoud plegen? Maak dan gebruik van de wettelijke overgangsregeling! Als u de verplichting tot onderhoud aangaat voor 1 januari 2012 en de bijbehorende uitgaven uiterlijk voor 1 januari 2014 doet, blijven deze onderhoudskosten volledig aftrekbaar.
Dit is slechts een kleine greep uit een breed scala aan tips. Voor meer tips over de fiscale wijzigingen in 2012 en uitgebreide informatie verwijzen wij u naar http://www.bdo.nl/eindejaarstips/Pages/Eindejaarstips_2011.aspx