Weblog
ZZP' er check modelovereenkomst, voorkom naheffing
Door: Peter Brink,
04 augustus 2016
-
Sinds 1 mei 2016 dient de zzp' er een obstakel te overwinnen: de Wet DBA. De vervanger van de VAR, die vooraf zekerheid lijkt te bieden die achteraf schijnzekerheid kan zijn. Uit onderzoek van MKB Belangen –zie ook deze website- blijkt dat de helft van de zzp’ers bang is door het ijs te zakken. Tip: kom in actie!
Deze column is er vooral één om u te waarschuwen en te wijzen op uw rechten. Als voorbeeld de soap begin juli bij de Persgroep, die met veel freelance journalisten werkt. Deze uitgever schotelde de zzp’ers een modelovereenkomst voor, waarin stond vermeld dat als er achteraf volgens de fiscus sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid, de zzp’er dan moest opdraaien voor de naheffing loonheffing én de werknemersverzekeringen.
Boete
Via social media kwam er al snel veel kritiek op en bij een check bleek dat het wettelijk niet mag om werknemersverzekeringen te verhalen op de zzp’er. Dit onderdeel werd uit de overeenkomst geschrapt.
Keuze
De zzp’er heeft nu de keuze om te tekenen en bij schijnzelfstandigheid achteraf voor de boete loonheffing op te draaien, of zijn heil elders te zoeken.
Kalmte en actie
Het mes kan ook bij u als zzp’er op de keel worden gezet, weet zzp-boekhouder. Het is vooral zaak om uw eigen zaakjes goed op orde te hebben. Het is geen must, maar wél slim als u in elk geval een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft, in eigen werkkleding loopt, meerdere opdrachtgevers heeft, reclame maakt en visitekaartjes en een website heeft.
Verbod
Volgens de fiscus mag u niet mailen met een mailadres van het bedrijf, niet meedoen aan vergaderingen die het hele bedrijf aangaan en waar vast personeel bij is betrokken. U moet echter wel uw werk kunnen delegeren aan een andere zzp’er.
Specialist
Heeft u een langdurige opdracht, dan zal een opdrachtgever u een modelovereenkomst voorschotelen. U kunt die ook zelf downloaden op de site van de Belastingdienst. Teken nooit direct. Neem hem mee, lees hem door, laat hem door een specialist op dit gebied checken en kom desnoods met aanvullende tekst.
Feitelijke situatie
Hoewel goedgekeurd en geaccepteerd door de Belastingdienst kan deze overeenkomst achteraf – bij controle op de werkplek – alsnog worden teruggedraaid. De feitelijke situatie is doorslaggevend. U verliest dan uw zelfstandigenaftrek en u loopt het risico (als u hiervoor heeft getekend) de boete loonheffing te moeten betalen.
Vormgeven
Er is een overgangsperiode tot 1 mei 2017. Tot die datum zou minder zwaar gehandhaafd worden. Wel van belang is dat uw opdrachtgever bezig is met het ‘vormgeven van de arbeidsrelatie’. Het is aan te raden dat u dat dus ook doet.