Weblog
Vijf keer brainfood voor een effectieve vergadering
Door: Annemiek Shrestha-van der Krogt,
21 december 2017
-
Voor een effectieve vergadering moet iedere deelnemer de hele meeting scherp en gefocust blijven. Het beste zorg je tijdens de pauzes dus voor etenswaren die de focus verbeteren en de creativiteit stimuleren. Deze vijf brainfoods helpen deelnemers scherp en alert te blijven en creatiever te denken:
1. Walnoten
Walnoten stimuleren het geheugen en de concentratie. Ook hebben ze een positief effect op de snelheid waarmee het brein informatie verwerkt. De noten bevatten veel docosahexaeenzuur (DHA), een omega-3-vetzuur dat de cognitieve prestaties verbetert. Onderzoek toont aan dat mensen die dagelijks minder dan een handje walnoten eten, beter presteren op cognitieve tests dan mensen die deze noten niet eten.
2. Makreel
In makreel zit fosfatidylcholine (PS), een vet dat de neuronen in de hersenen soepel houdt en daarmee bijdraagt een beter geheugen. Ook heeft het een positieve invloed op het concentratievermogen.
Ook in haring, paling, zalm en andere vette vis is dit vetzuur te vinden. Deze vissoorten zijn dus ideaal als lunchgerecht of snack tijdens een vergadering. Zalm is bovendien bijzonder rijk aan omega-3-vetzuren, waaronder DHA en EPA. Deze bevorderen de informatieoverdracht en het geheugen.
3. Donkere chocola
Donkere chocola bevat flavonolen, waarvan uit onderzoek gebleken is dat die de bloedstroom naar de hersenen helpen verbeteren. Om van dit effect te profiteren, moet de chocola ten minste 70 procent cacao bevatten. Donkere chocola bij de koffie of thee is goed voor een beter geheugen en een betere concentratie tijdens de vergadering.
4. Avocado
Avocado’s bevatten vitamine K en folaat (natuurlijk foliumzuur). Beide vitamines verbeteren niet alleen het geheugen, maar ook de concentratie. De vetzuren in avocado’s houden de hersencelmembranen flexibel. Deze membranen zijn belangrijk voor een goede informatieoverdracht. Daarnaast zijn avocado’s eiwitrijk, wat eveneens bijdraagt aan een goede hersenfunctie. Eiwitrijke voeding bevordert overigens ook een gezond gewicht. In dit artikel lees je alles over afvallen met het eiwitdieet.
5. Parmezaanse kaas P
armezaanse kaas is bijzonder eiwitrijk. In eiwitten bevinden zich aminozuren die de verbindingen tussen de neurotransmitters in de hersenen ondersteunen. De neurotransmitter noradrenaline zorgt voor alertheid en concentratie, serotonine voor geheugen en leren en acetylcholine voor de opslag en het terughalen van herinneringen. Naast Parmezaanse kaas zijn ook rosbief en zaden bijzonder eiwitrijk en dus een goede brainbooster voor een vergadering.
Bronnen:
- The journal of nutrition, health & aging, March 2015, Volume 19, Issue 3, pp 284–290.
- J Cardiovasc Pharmacol. 2006;47 Suppl 2:S215-20.
- Lancet, 1992; 340: 1136-1139.
- Psychopharmacol Bull, 1992; 28: 61-66.