Weblog
Auto van de zaak verzekeren: de do's en don'ts
Door: Geld.nl ,
06 december 2012
-
Als u een auto van de zaak heeft, bent u net als bij een privéauto verplicht deze minimaal te verzekeren met een WA-dekking. Deze verplichting gaat in vanaf de dag dat het kenteken op naam van het bedrijf komt te staan. Maar waar moet u op letten bij het verzekeren van een auto van de zaak?
Diverse verzekeraars bieden autoverzekeringen aan die specifiek zijn afgestemd op het zakelijk gebruik van de auto. Zo worden met zakelijke auto's over het algemeen meer kilometers gereden. Ook kennen zakelijke auto's vaker wisselende bestuurders. Een zakelijke autoverzekering houdt hier rekening mee.
Checklist auto van de zaak verzekeren
- Welke dekking? (WA of (beperkt)Casco)
- Is schade bij privé gebruik ook gedekt?
- Aanvullende verzekering nodig?
- BTW verrekenen?
Welke dekking bij auto van de zaak verzekeren?
Zakelijke autoverzekeringen, kennen net als privéerzekeringen drie soorten dekkingen: de WA-dekking, de WA + Beperkt Casco dekking en de WA+ Volledig cascodekking. Een WA-verzekering biedt alleen dekking tegen schade die met het voertuig wordt toegebracht aan anderen. Een (Beperkt) Cascoverzekering biedt ook dekking tegen schades aan het eigen voertuig. Veel mensen kiezen voor een WA+ Beperkt Casco dekking als ze een auto van de zaak verzekeren, omdat hiermee ook ruitschade, zoals een sterretje, is verzekerd.
Welke dekkingsvariant voor uw zakelijke auto het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Het belangrijkst om rekening mee te houden is de leeftijd en de waarde van de auto. Heeft u een goedkope auto die voor u al een of meerdere eigenaren heeft gehad? Dan is een WA-dekking met eventueel beperkt Casco meestal voldoende. Voor een nieuwe auto valt eigenlijk altijd een Volledig Cascodekking aan te raden.
Ook verzekerd tijdens privégebruik?
Gebruikt u de auto van de zaak ook privé? Dan hoeft dat meestal geen probleem te zijn. Ook als u schade rijdt tijdens het privégebruik valt dit onder de zakelijke autoverzekering. De voorwaarden hiervoor kunnen wel verschillen per verzekeraar. Het is dus verstandig dit van te voren te checken als u een bedrijfsauto wilt verzekeren die u ook privé gaat gebruiken.
Aanvullende verzekeringen nodig?
Naast de autoverzekering, kunt u nog enkele aanvullende dekkingen afsluiten als u een auto van de zaak gaat verzekeren. De meest voorkomende aanvullende verzekeringen zijn:
- De pechhulpverzekering. Deze biedt dekking voor hulp bij pech onderweg.
- De rechtsbijstandverzekering. Voor juridische bijstand bij geschillen waarbij uw zakelijke auto is betrokken.
- De ongevallen-inzittendenverzekering. Deze keert een vast bedrag uit bij schade aan bestuurder en/of passagiers bij een ongeval.
- De schadeverzekering inzittenden. Deze keert uit bij schade die bestuurder en/of passagiers lijden door een ongeluk.
Afsluiten en BTW verrekenen
De auto van de zaak verzekert u eenvoudig met een zakelijke verzekering. In veel gevallen betaalt u hiervoor een lagere premie, omdat u geen btw betaalt over de premie. Daar staat tegenover dat u bij een schadevergoeding, het schadebedrag min de btw vergoed krijgt. Meer over een zakelijke autoverzekering afsluiten lees je op Geld.nl, kan meestal niet online. Hiervoor dient u direct contact op te nemen met de tussenpersoon of verzekeraar van uw keuze. Dit omdat u als ondernemer recht kan hebben op BTW-aftrek voor de zakelijke autoverzekering.
Maar let op: is uw auto exclusief BTW verzekerd, dan geldt dat eventuele schade-uitkeringen ook exclusief BTW worden uitbetaald. Dat betekent dus dat u de BTW die door een schadeherstelbedrijf voor een reparatie wordt gerekend zelf moet betalen.