Weblog
Rittenregistratie: waar ligt de grens tussen zakelijk en prive
Door: Danny Bijl,
23 juli 2013
-
Een sluitende rittenregistratie is belangrijk. Niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor de werkgever is het fijn dat alles goed wordt bijgehouden. Misbruik maken van een auto van de zaak is namelijk erg eenvoudig en als u niet uitkijkt kunt u als werkgever erop aangesproken worden door de Belastingdienst.
Voor vrijwel iedereen is bekend dat in Nederland de grens op 500 privé kilometers per jaar ligt. Rijdt een werknemer meer dan 500 privé kilometers per jaar met de auto van de zaak, dan moet er bijtelling worden betaald. Natuurlijk moet dan wel eerst goed duidelijk zijn, voor zowel werkgever als werknemer, wat precies privé kilometers zijn. Zijn lunchritten bijvoorbeeld zakelijk of privé?
Wat zijn zakelijke kilometers?
Het is belangrijk om te weten wat zakelijke kilometers zijn, om een sluitende rittenregistratie bij te houden. De Belastingdienst heeft bepaald wat privé en wat zakelijke kilometers zijn. Woon-werkverkeer is uiteraard een zakelijke rit, maar dan wel volgens de gebruikelijke route. Het maakt niet uit hoe vaak een werknemer op en neer naar huis rijdt vanaf het werk.
De twijfel komt vaak bij lunches die bijvoorbeeld thuis worden genuttigd of wanneer een werknemer op en neer naar huis moet omdat hij zijn laptop is vergeten. Ook dat zijn allemaal zakelijke kilometers, die onder woon-werkverkeer vallen. Een keer extra op en neer naar huis rijden vanaf het werk is dus geen probleem.
Wat zijn privé kilometers?
Simpelweg zijn privé kilometers de kilometers die niet voor het werk gereden worden met de auto van de zaak. Met een auto van de zaak kan een werknemer tot in het redelijke (zoals overeengekomen met de werkgever) overal privé naar toe rijden. Veel werkgevers vinden het zelfs geen probleem als de auto van de zaak mee gaat naar de camping in Frankrijk. Echter moet benzine over de grens dan wel zelf betaald worden. Dit klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar hierdoor zit een werknemer snel over de 500 privé kilometers en moet er dus bijtelling betaald worden.
Maar wat zijn nu precies twijfelgevallen? Een kind van de crèche halen na het werk of even snel een boodschap doen bij het winkelcentrum. De crèche en het winkelcentrum liggen op de route, maar misschien moet er toch net een klein stuk voor om worden gereden. Zijn dit dan al meteen privé kilometers?
Zoals gezegd, wordt door de belasting de ‘gebruikelijke’ weg aangehouden tussen woonadres en werkadres. Ligt de crèche of het winkelcentrum op de gebruikelijke route dan is het een zakelijke rit, maar moet ervoor worden omgereden, dan zijn dit omrijdkilometers, die als privé kilometers gezien worden.
Rittenregistratie bijhouden
Hoe kunt u dit als werkgever het beste managen? Vraagt u uw werknemers alle ritten handmatig bij te houden, dan is de kans op fraude, fouten of het vergeten van registratie voor de hand liggend. En dat terwijl de Belastingdienst u als werkgever erop aanspreekt. Daarom is het handig om een automatische rittenregistratie bij te houden. Dit kost werknemers veel minder tijd dan handmatige registratie en de kans op fouten is nihil. De Belastingdienst geeft ook de voorkeur aan een ingebouwd rittenregistratiesysteem, in combinatie met bewijs als roosters en agenda’s. Alles wordt automatisch bijgehouden en u bent verzekerd van een efficiënte en sluitende rittenregistratie.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ctrack.