Weblog
Een buitenlands avontuur begint met stevige wortels in de Hollandse klei
Door: Marcel Groenenboom ,
01 augustus 2013
-
Voor het MKB ligt er nog een enorm potentieel aan exportmogelijkheden buiten de Europese Unie. Hoe kun je daar een graantje van meepikken? Een buitenlands avontuur begint met stevige wortels in de Hollandse klei. Zorg dus dat je een goede positie hebt op de binnenlandse markt. Maar welke hulpmiddelen kennen we nog meer?
Je vleugels uitslaan
Agentschap NL helpt ondernemers bij hun uitbreidingsplannen naar vreemde markten. Denk hierbij aan het aanbieden van informatie, financiering en netwerken. Het is ook aan te raden om een abonnement te nemen op Wereldzaken, het e-zine van dit overheidsorgaan, om meer te lezen over de manier waarop andere ondernemers hun vleugels uitslaan.
Exportstrategie stap-voor-stap uitbreiden
Zet de exportstrategie stap-voor-stap uit en start niet met een aantal landen tegelijkertijd. Aan één of twee exportlanden heeft een MKB’er z’n handen al vol. Zodra die nevenvestigingen goed op orde zijn, kunnen ondernemers weer naar een ander land kijken. Is de keuze voor het nieuwe land gemaakt? Breng dan eerst een bezoek aan dat land. Krijg een gevoel van de cultuur. Ga langs de Nederlandse ambassade om meer te weten te komen over de marktkansen. Kijk welke concurrenten zich al op deze nieuwe markt hebben begeven en hoe zij het aanpakken.
De juiste mensen vinden
Er zijn verschillende manier om in het buitenland actief te zijn. Schakel een distributeur in of open zelf een vestiging. In beide gevallen is het noodzakelijk de juiste mensen te vinden. Iemand die het land goed kent, een passend netwerk heeft, gevoel heeft voor het te verkopen product of de dienst, aansluit bij de cultuur van het bedrijf, en vooral betrouwbaar overkomt. Ga niet zomaar met iemand in zee, maar probeer zijn verleden uit te zoeken. Neem hier de tijd voor, want dit is een cruciale stap. Als je niet de juist mensen aan je weet te binden, kan dat op een ramp uitdraaien.
Financiering op maat
Tot slot nog de financiering. Agentschap NL informeert geïnteresseerden over de mogelijkheden. Ook heeft de Nederlandse regering onlangs het Dutch Good Growth Fund in het leven geroepen. Het fonds bevat 750 miljoen euro. Het biedt op maat gesneden financieringsvormen aan met name MKB’ers met goede (investerings)plannen die ontwikkelingsrelevant, maatschappelijk verantwoord en duurzaam zijn. Het gaat om export naar lage- en middeninkomenslanden.
Passende automatisering
Bij een exportorganisatie geldt dat de IT goed op orde moet zijn. Exporterende MKB’ers moeten bijvoorbeeld een goed inzicht hebben in alle geldstromen binnen de onderneming. De software moet daarom overweg kunnen met het afhandelen van buitenlandse administraties.
Het MKB hoeft op het gebied van de export niet achter te lopen op grote ondernemingen. We kennen in Nederland instanties die een helpende hand bieden, waardoor we niet per se bij banken hoeven aan te kloppen voor financiële ondersteuning. Daarnaast is het essentieel om je als organisatie te interesseren in het land waarnaar je wilt exporteren. Neem hier de tijd voor, want zonder kennis is er geen kunde.