Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Een duurzaam inzetbaar sociaal systeem

Door: Linde Gonggrijp, 26 augustus 2013 - Anders dan bij een oude krant  - wie heeft die eigenlijk nog? – een kapotte gloeilamp of je afgedankte desktopcomputer betekent duurzame inzetbaarheid van mensen dat je ze niet uit elkaar kunt halen en recyclen maar dat je permanent oog moet hebben voor de vitaliteit, energiebalans, kennis en  kunde van de persoon.  Nu klink ik als een HRM-manager, een beleidsmaker of misschien een politicus. Want wie heeft dit nog?

Hoe werken mensen ondernemend bij een bedrijfsverzamelgebouw en hoe regelen ze hun duurzame inzetbaarheid? En hoe kunnen wij dit met elkaar versterken? In ondernemerschap is duurzame inzetbaarheid een belangrijke factor. Het is slim om juist je topcompetenties en kennis te vermarkten in plaats van te blijven steken bij een organisatie die eigenlijk geen plek meer heeft voor jouw kwaliteiten. Door het ondernemerschap kun je opdrachten en opdrachtgevers combineren en zelf de stap naar een volgende uitdaging zetten nog voordat het tot een situatie komt waarin het allemaal niet meer zo lekker gaat. In ondernemerschap neem je de ruimte om binnen je eigen energiebalans te blijven en je vitaliteit te bewaken. Jouw inzetbaarheid is je eigen verantwoordelijkheid.

Dat wil niet zeggen dat een ondernemer nooit te maken heeft met problemen op dit gebied. Natuurlijk wel. Ook een ondernemer kan een been breken. Ondernemerschap vraagt vitaliteit. Wie niet in balans is, komt niet opeens wel in evenwicht door een bedrijf te starten. Gezond ondernemerschap betekent reflectie, jezelf kunnen sturen, zelf kritisch zijn. Tijd nemen – en middelen inzetten - om je vitaliteit, kennis en vaardigheden duurzaam te ontwikkelen en op peil te houden. Risico’s die je niet zelf in de hand hebt goed inschatten en waar nodig reserve en veerkracht opbouwen.

Op een ander niveau zorgen zelfstandig ondernemers voor vitaliteit in de economie. Dat doen zij voor eigen resultaat en risico. Het gaat niet alleen om positief resultaat – waar we als collectief belasting over kunnen heffen of een winstbeloning op kunnen zetten. Ze betalen ook de rekening: omzetten kunnen teruglopen, opdrachten wegvallen, tarieven komen onder druk doordat er veel concurrentie is. Druk op het resultaat is deze jaren zeer zichtbaar en voelbaar voor bijna alle ondernemers. Hun veerkracht staat daarmee ook onder druk.

Zelfstandig ondernemers vinden duurzame inzetbaarheid nauwelijks een issue.  Met andere woorden:  ze hebben geen behoefte aan goedbedoelde bemoeienis op dit punt. Eigenlijk is dat heel logisch, want je kunt duurzame inzetbaarheid en vitaliteit niet met regels vangen, er is geen one size fits all. Laten we het daarom eens hebben over de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van het sociale systeem. Dat één op de acht mensen dit systeem de rug toe keert en daarvoor ook nog eens op de koop toeneemt dat zij de flexibiliteit van de economie op hun rug nemen vind ik een zeer ernstig symptoom. Verder stel ik vast: een enorm gebrek aan lust bij beleid en politiek om te bouwen aan een duurzaam toekomstbestendig sociaal systeem, dat kan borgen dat alle mensen dit land ervaren als een fatsoenlijke een duurzame samenleving waar zij ook aan bij willen dragen.

Nu we hier toch bij elkaar zijn kunnen we proberen bottom-up op te bouwen wat er nou echt nodig is om sociale duurzaamheid en vitaal ondernemerschap met elkaar te verbinden. Laat ik een paar ideeën meegeven:

- Een duurzaam sociaal systeem is fatsoenlijk en rechtvaardig voor iedereen.
- Een duurzaam sociaal systeem versterkt het vermogen van mensen om hun duurzame inzetbaarheid te ontwikkelen en op peil te houden.
- Een flexibel en vitaal sociaal systeem volgt het individu, of zo je wilt, wijst het individu uitdagend de weg, en zit niet klem binnen onderhandelingen tussen sociale partners of specifieke regels over relaties met opdrachtgevers.
- Ondernemers zoeken nieuwe vormen van collectiviteit. Ze willen afspraken maken die flexibel zijn, vrijwillig en op maat en waar ze zeggenschap over hebben. Mogelijk geldt dit voor meer inwoners van ons land.
- Een vitaal sociaal systeem bevordert duurzame opdrachtgever-opdrachtnemer relaties. Eigenlijk weten we helemaal niet wat we ons daarbij voor moeten stellen. Dus laten we maar eens beginnen met een brainstorm over wat dat zouden kunnen zijn.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Linde Gonggrijp is directeur van FNV Zelfstandigen. In die functie geeft zij leiding aan deze organisatie die de belangen behartigt van ruim 15.000 zelfstandig ondernemers. Naast focuspunten als het onderhouden en vergroten van de kwaliteit van de belangenbehartiging voor de leden en uitbreiding van de dienstverlening, heeft Linde zich ten doel gesteld de positie van zelfstandig ondernemers te verstevigen en het belang van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt meer op de kaart te zetten. Sinds april 2010 heeft Linde namens de FNV een zetel in de SER om voor de belangen van zelfstandigen op te komen. Daarnaast is Linde lid van de Adviesraad van het Economisch Instituut MKB (EIM), waarin zij zorgt dat de specifieke positie en de economische invloed van zelfstandigen meegenomen wordt in onderzoek rond ondernemerschap. Linde is ook lid van het Platform Ambachtseconomie dat zich ten doel stelt de ambachtseconomie op de kaart te zetten. Eind 2012 is Linde benoemd tot intern toezichthouder van de stichting Robeco PPI. Linde is sinds oktober 2012 lid van het bestuur van de Stichting ZZP-erkend, een non-profit stichting die de belangen behartigt van opdrachtgevers met betrekking tot de inhuur van zelfstandigen. Linde houdt zich hiervoor met name bezig met pr/communicatie, lobby en toezicht houden op het handhaven van de balans tussen de belangen van de opdrachtgever en opdrachtnemer. Eerder was Linde werkzaam als producer van diverse televisiedocumentaires. Ook heeft ze enkele jaren als freelancer gewerkt, waardoor ze uit eigen ervaring weet wat de uitdagingen van zelfstandig ondernemers zijn. Linde heeft Politieke Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Meer info over FNV Zelfstandigen www.fnvzzp.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.